Park yerini kapmak girişim fikri oldu

ParkVAR, İstanbul gibi büyük şehirlerde park yeri bulma sıkıntısına bir çözüm getiriyor. Uygulama ile kullanıcılar araçlarını park ettikleri yerleri park yeri arayan diğer kişilerle paylaşabiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI / İSTANBUL

Park yeri bulmak gittikçe zorlaşırken, girişimciler teknolojinin de yardımıyla bu sorunu çözecek yeni fikirler geliştiriyor. Bu çözümlerden biri de şehrin sınırlı park alanı ihtiyacından doğan ücretsiz sosyal park yeri paylaşımı uygulaması ParkVAR. Uygulama ile kullanıcılar araçlarını park ettikleri yerleri park yeri arayan diğer kişilerle paylaşabiliyor ve birbirlerinin yerine park edebiliyor. İlk etapta sadece İOS versiyonu yayına sunulan uygulamanın Android uygulaması ise yakın zaman içinde çıkacak. Başlangıç için 225 bin TL yatırımla nisan ayında hayata geçen uygulama, ilk ayında 3 bin 250 aboneye ulaştı. Uygulamada günlük ortalama 150 park yeri paylaşılıyor. 

Uygulamada sistem şöyle çalışıyor; ‘Park et’ ile aracınızı park ettiğiniz yeri ve çıkış saatinizi işaretleyerek paylaşıyorsunuz. ‘Park Bul’ ile park yeri bulmak için bulunduğunuz yerdeki sizden önce park etmiş ve çıkış yapacak olan kullanıcılara ulaşarak park yerlerini görebiliyorsunuz. Uygulama bulunduğunuz bölgede park yerlerini paylaşmış kullanıcıların park yerinden çıkış sürelerini gösteriyor. Böylece hangi kullanıcının ne zaman çıkış yapacağını görebiliyorsunuz. Park yerlerinin doluluk ve boşluğu anlık olarak değişiyor. Harita üzerinde görünen park yerleri bir başka kullanıcı tarafından tutulduğunda paylaşılmış olan harita üzerindeki yerin görünürlüğü kaldırılıyor. Bu nedenle gideceğiniz yere ortalama varış sürenizi tahmin ederek, uygun durumdaki park yerlerini önceden tutmanız gerekiyor. Uygulama park yerinizi paylaştığınız kullanıcının size gelişini harita üzerinde anlık olarak gösteriyor ve takip etmenize imkan veriyor. Uygulama güvenlik ve iletişim için telefon numarasını paylaşmayı zorunlu tutuyor. 

Sistem Parky ile para kazanıyor Peki sistemin ekonomisi nasıl oluşuyor? Uygulamayı indirenler, bir park yerini devralmak istediklerinde Parky puan vermek zorunda. Bu puanlar iyi park yerlerini devrederek de kazanılabiliyor, 1.99 TL ila 14.99 TL arasında fiyatla satın da alınabiliyor. Park yerinden çıkan kişi puan kazanıyorken park yerine giren kişinin de puan vermesi gerekiyor. Bu değişimde yapılan puanlara ‘Parky’ adını veren uygulamada kullanıcı isterse puanlar ile yeni park yerlerine girebiliyor ya da biriktirip yılda 100 TL’ye kadar hediye yakıt kazanabiliyor. Parkvar Kurucusu Fırat Cem Utku, beklediklerinin çok üzerinde bir ilgi ile karşılaştıklarını belirtti. Türkiye’deki bütün şehir ilçe kasaba ve köylerde hizmet verdiklerini kaydeden Utku, “İstanbul’daki park yoğunluğu gibi Bodrum Çeşme’deki yoğunluk da çözüm bölgemiz dahilinde” dedi. 

Hedef yurtdışına ihraç 

Hiçbir kötü niyetli kişi telefon numarasını ya da bulunduğu harita konumunu paylaşmayacağı için sistem çok güvenli olduğunun altını çizen Utku, şunları söyledi: “Bir problem olması halinde hem mağdur kişinin konumu hem bir kötü niyetli kişinin tüm bilgileri polise hemen verilebilir. Bilgi güvenliğiniz ise zaten kanunlar ve şifrelemeli sunucular ile saklanıyor.” Öncelikli hedefl erinin özel otoparkların müsaitliğini sisteme ekleyebilmek ve ödemeleri önceden ve indirimli yapmalarını sağlamak olduğunu dile getiren Utku, sistemi geliştirerek diğer park sorunu yaşayan ülkelere ihraç etmeyi planladıklarını kaydetti. Bu sistemi geliştirmek için yeni yatırımcılara açık olduğunu belirten Utku, “Bir kaç yıl içinde Parkvar araçlara girmiş olacak ve tüm işlemleri otomatik yürütecek siz gideceğiniz yerde park yerinizi hazır bulacaksınız” diye konuştu.