Progıda fındık sektörünü bilinçlendiriyor

Progıda Olam Türkiye Temsilcisi Ufuk Özongun, Fındıkta ülke olarak izlenebilirliğe, kaliteye, verimin artmasına, bilinçli üretime, çocuk işciliğin önlenmesine firma olarak çok büyük önem verdiklerini aktardı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fındık bahçelerinde çocuk işçiliğe son sloganı ile yola çıkan Progıda Olam, Doğu Karadeniz Bölgesi'nden sonra Batı Karadeniz Bölgesi'nde fındığın ticaretini yapan tedarikci firma ve üreticilerle  Akçakoca'da biraraya geldi. 

"Fındıkta verimlilik, kaliteyi artırma, izlenebirlik ve fındık sektöründe çocuk işciliğin önlenmesine yönelik" yapılan toplantıya Progıda Olam Türkiye temsilcisi Ufuk Özongun, Progıda Olam Türkiye Genel Müdürü Hakan Karakaş, Progıda Olam Batı Karadeniz Fabrika Müdürü Erkan Güldiken, Progıda Olam Sürdürebilirlik ve İzlenebilirlik Çocuk İşciliği Önleme Koordinatörü Asüde  Süleymanoğlu ve tedarikciler ile üreticiler katıldı.
 
Çocuklar fındık bahçesine değil, oyun parkına gitmeli 

Fındık sektöründe çok büyük bir değişim yaşandığını kaydeden Progıda Olam Türkiye Temsilcisi Ufuk Özongun, değişimin  bu işin ticaretini yapan, üretimini yapan herkesi çok yakından ilgilendirdiğini söyhledi. 

Fındıkta ülke olarak izlenebilirliğe, kaliteye, verimin artmasına, bilinçli üretime, çocuk işciliğin önlenmesine  firma olarak çok büyük önem vermekte olduklarını vurgulayan Özongun sözlerine şöyle devam etti; ''Fındık ailesi olarak hepimiz ihracatcısıyla, sanayicisiyle,üreticisiyle, ile büyük bir aileyiz. Hepimiz aynı gemideyiz. Biz firma olarak bir çok çalışma yapmaktayız. Aynı şekilde Fındık Tanıtım Grubu olarak da İhracatcılar Birliği olarak da çocuk işciliğin önlenmesi, üreticimizin bilinçlenmesi adına  önemli çalışmalar yapmaktayız. Fındıkta bahçeden fabrikaya yeni bir dönem başladı.Bu dönemin sürecin adı fındıkta izlenebilirlik sürecidir. Ayrıca devletimiz, Tarım Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı çocuk işciliğinin ülkemiz de önlenmesi adına toplantılar yapıyor. Bu gelişmeler fındıkta bilinçli üretici ve ticaret yapan kesimi ortaya çıkaracak. Artık gördüğünüz gibi  fındık sektöründe dengeler değişiyor. Dünyanın önemli çikolata firması Türkiye'de son yılların ihracat şampiyonu firmamızı satın aldı. Dünya genelinde fındık dikim sahaları artıyor. Ülkemiz de iyi tarım uygulamaları ülke genelinde başladı. Hep beraber Türk fındık sektörü  tüm kesimleriyle bu büyük aile bu işin sanayicisinden, ticaretini yapan tedarikci kesimi, üreticimiz hep beraber bilinçli olmak zorundayız. Büyük bir değişim yaşanıyor.Bu değişime  tüm kesimlerin uyması gerekiyor.Avrupa  izlenebirliğe, kaliteye, verimliliğin artmasına ve çocuk işciliğin önlenmesine çok büyük önem veriyor. Üretilen fındığın %81’i ihracat ediliyor. ve Avrupa pazarına veriliyor. Büyük markalara ihracat ediyoruz. Bu büyük markalar haklı olarak herşeyin haklı olarak iyi olmasını çok daha kaliteli olmasını istiyor. Bizde zaten kaliteye ve verime çocuk işciliğin önlenmesine önem veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Tüm kesimlerin bilinçli olması gerekiyor. Artık fındık sektöründe bahçeden fabrikaya kadar giden sürecin izlenebilir olmasının büyük önemi var. Ülkemiz de uygulanmaya başlanılan iyi tarım uygulamalarının başarıya ulaşmasını sağlamalıyız.Üreticimizin mevcut dikim sahalarında verimi ve kaliteyi artırmasını ve en az bunun kadar önemli olan çocuk işciliği fındık sektöründe önlemeliyiz. çocuklar için oyun parkları oluşturmalıyız.''dedi. 

sertifika-toreni-toplu.jpg
 
"Profesyonelleşmeyi teşvik etmek zorundayız"

"Fındık dikim sahlarında kalite ve verimi artırmak zorundayız" diyen Asude Süleymanoğlu da; "Uluslararası ve yerel yasal yükümlülükler ve zorunluluklar var. Fındık üretiminde ve ticaretinde profesyonelleşmeyi teşfik etmek ve her açıdan bilinçli olmak zorundayız. Çocuk işcilik konusunda farkındalık çalışmalarını yapmak ve çocukların  fındık bahçesinde değil oyun bahçesinde okul bahçesinde olmasını sağlamalıyız. Ülkemiz fındık dikim sahalarında verimin ve kalitenin artması,çocuk işciliğin önlenmesi çok büyük önem arz ediyor" diye konuştu.