"Ticariler vergisel olarak desteklenmeli"

Toyota CEO'su "Hafif ticari araçların vergisel olarak desteklenmesi fikrini doğrubuluyorum" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME







FETHİYE- Toyota Pazarlama ve Satış AŞ  Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt, hafif ticari araçlardaki düşük ÖTV oranıyla ilgili olarak, "Hafif ticari araçların vergisel olarak desteklenmesi  fikrini doğru buluyorum. Söz konusu segment ülke ekonomisine ciddi katkılar  sağlıyor. Bu modelle ilgili yerli yatırım yapmış firmalar var. Bunlar istihdam,  ihracat yaratıyorlar. Bence desteklenmelidir" dedi.

Bozkurt, düzenlenen basın sohbet toplantısında, Toyota'nın son dönemde çok önemli bir anlayış değişikliğine gitme kararı aldığını dile getirerek,  Toyota'nın bundan sonra tasarım ve dizaynla öne çıkan bir marka olmaya karar  verdiğini kaydetti.
        
Toyota Türkiye olarak Avrupa ülkeleri arasında pazar payı en yüksek  bir-iki ülkeden birinin Türkiye olduğunu bildiren Bozkurt, bu kapsamda  Türkiye'nin Avrupa pazarlarında örnek gösterildiğini dile getirdi. Bozkurt, satış adetlerinin ve pazar payının bir sonuç olduğunu ifade  ederek, "Önce doğru çalışan sistemleri kurmamız gerekiyor. Bugün x bir marka  ürünlerinin fiyatlarını 5 bin lira indirse, bu yıl pazar liderliğine oynar. Daha  önce çok örnekleri oldu. Daha sonra normal olması gereken yere getirdiğiniz zaman  fiyatları, eski yerinize gidersiniz. Sadece fiyatlarla oynayarak pazar  kazanılmaz. Biz Toyota Türkiye olarak önce sistemlerimizi nasıl iyileştiririz konusuna baktık. Son iki yıl içinde, birçok daha önce yapmadığımız uygulamayı  getirdik. Bunun da en önemlisi Toyota ürünlerini ulaşılabilir fiyatlarla  getirmeye başladık. Önümüzdeki yıllarda gelecek yeni ürünlerle Toyota'nın Avrupa  sıralamasındaki yerinin yukarı yönlü olarak değişeceğini düşünüyorum" diye konuştu.

Hibrit araçlarda yüzde 70 tasarruf
         
Ali Haydar Bozkurt, Toyota'nın bundan 40 yıl önce alternatif enerji  kaynakları ile çalışan otomobiller üretmeye başladığını anımsatarak, Toyota'nın   alternatif yakıt türleri ile çalışan araçlar konusunda bugün geldiği noktanın rakipleri tarafından kapatılmasının mümkün olmadığını savundu.

Toyota'nın, 2015 yılında hidrojen yakıt hücreli araçları satışa  sunacağını ifade eden Bozkurt, gelecek dönemde Toyota'nın her modelinin en az bir  tane hibrit versiyonunun olacağını bildirdi.
 
Haydar, "Plug-in hibritle öyle bir noktaya geldik ki gün içerisinde şehir içi kullanımda sadece elektrik motorunu kullanarak giden bir otomobil  haline geldik. Plug-in Prius'la sadece elektrik motorunu kullanarak 100 kilometre  kadar hıza çıkabiliyorsunuz, 26 kilometre boyunca elektrik motorla  gidebiliyorsunuz. Nerede ise şehir içi kullanımında sıfır fosil yakıt kullanan bir otomobil haline geldi. Bu, gün geçtikçe gelişiyor. Elektrikli otomobille  hibrit birbirine çok karıştırılıyor. Hibritin yüzde 70'lere varan tasarruf  yapması petrolü dışa bağımlı ithal eden bir ülke için çok çok önemli" şeklinde  konuştu.
        
Hafif ticaride ÖTV
         
Bozkurt, hafif ticari araç satışlarındaki dönemsel düşüşe ilişkin yaptığı  değerlendirmede ise, "Hafif ticari araçların vergisel olarak desteklenmesi  fikrini doğru buluyorum, bizim marka olarak böyle bir segmentte ürünümüzün  olmamasına rağmen. Bu modelle ilgili yerli yatırım yapmış firmalar var. Bunlar  istihdam, ihracat yaratıyorlar. Buradan ABD'ye kadar bu araçları ihraç ediyorlar.  Böyle bir oluşumu gerçekleştirebilmek çok kolay değil. Burada  arkasal küçük hesaplara girerek, memleketin çok menfaatine olacak bir şeyi olumsuz eleştirmeyi  doğru bulmuyorum. Bence desteklenmelidir" ifadelerini kullandı. Hafif ticari ile binek otomobil arasındaki ÖTV farkının biraz çok açık  olduğuna işaret eden Bozkurt, binek otomobil ile hafif ticari araç arasındaki  ÖTV'nin bugün denge noktasına geldiğini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir