Reklamı kesmedi, satışlarını artırdı

Dünya Gazetesi - Özlem ERMİŞ BEYHAN

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bambi Yatak, tanıtım harcamalarının kısıldığı son dönemde Hülya Avşar'ın yer aldığı reklamları ile öne çıktı; iç tüketimdeki daralmaya rağmen satış performansını artırdı.

Bambi Yatak Yönetim Kurulu Üyesi Emre Gökmen, "Biz son 2 yıldır markalaşma stratejimiz paralelinde tanıtım harcamalarımızı hiç azaltmadık. Bunun müşterimiz ve bayimiz açısından psikolojik etkisi çok net oldu" ifadelerini kullandı. Şirketin 2017 cirosu 138 milyon TL. Gökmen'in verdiği bilgiye göre bu yıl ise 200 milyon TL'lik ciroya ulaşılacak.

Bambi Yatak, İzmir Torbalı'da 40 bin metrekarelik kapalı alanda üretim yapıyor. Gökmen, günlük 700 yataklık kapasitelerini 2019'da yapacakları yeni yatırımla bin adete çıkartacaklarını söyledi. Gökmen halen iç pazar ağırlıklı çalıştıklarını ancak ihracatlarında yüzde 40 artış hedeflediklerini anlattı. Gökmen, ihracat stratejilerinde asıl potansiyelin Almanya ve Avusturya gibi Türk nüfusunun yoğun olduğu Avrupa ülkeleri olduğunu belirtti.

İzmir Torbalı'daki üretim tesislerindeki kapasiteleri ile Türkiye'nin ilk 5'ine girdiklerini anlatan Gökmen, genişleme stratejisi ile fabrikanın yanındaki araziyi de aldıklarını, fabrikalarında makineleşmenin sürekli artırıldığını açıkladı. Gökmen reklamların azaldığı dönemde tanıtıma yönelmelerinin etkilerini şöyle anlattı:

"Biliyorsunuz kriz dönemlerinde bir panik havası oluşur. Hem tüketici hem de üretici tarafında... Bizim 600 bayimiz var. Hem bayimize destek hem de tüketiciye moral olması için reklamlarımızda hiç hız kesmedik. Finansmanını kredi ile sağlayan firmaların zorlandığı bir dönemdeyiz. Biz özsermayesi güçlü bir şirketiz."

Hammadde fiyatları yüzde 80'e yakın arttı

Bu dönem hammadde fiyatlarındaki artışı fiyatlarına yansıtmadıklarını anlatan Gökmen, "Süngerin hammaddesini yurtdışından alıyoruz. Döviz yüzde 70 arttıysa, sünger yüzde 80 artıyor. Sabit profilde fiyat artışı yılbaşından bu yana yüzde 82. Bu zamların yarısını ancak yansıtabiliyoruz. Bayilerimizi de ayakta tutmalıyız" dedi.

Yatak artık 7 yılda bir değiştiriliyor

Yoğun ve stresli iş hayatı yatak seçimlerini etkiliyor. Emre Gökmen, insanların yatak seçimlerinde artık çok fazla araştırma yaparak ilerlediklerini anlattı. "Kaç santim sünger var diye bile soruyorlar, eskiden bu imkansızdı." Gökmen, stresi, bel ağrısını azaltan yataklara odaklandıklarını, kapok denilen ekvatorda yetişen bir bitkiden kumaşı yataklarında kullandıklarını anlattı. Eskiden Türkiye'de 20 yılda bir yatak değiştirilirken artık bu süre 7-10 yıla kadar düşmüş. Gökmen Avrupa'da bu sürenin 5-7 yıl olduğunu söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir