Renzi'ye tasarım ve üretimde ortaklık önerdi

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi'nin katılımıyla İstanbul'da gerçekleştirilen Türk İtalyan İş Forumu'nda iki ülke sanayilerini yakından ilgilendiren konular ele alındı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA

İSTANBUL - Türk İtalyan İş Konseyi Başkanı Zeynep Bodur Okyay, geçtiğimiz hafta Türkiye’yi ziyaret eden İtalya Başbakanı Matteo Renzi’ye ‘Design in Italy, Made in Turkey’ stratejik ortaklığı önerdi. Öneri, Başbakan Renzi ile işadamlarının özel yemeğinde dile getirildi. İtalya’da yatırımı olan Türk sanayicilerin sıkıntılarını dinleyerek not alan Başbakan Renzi, işadamlarına, sorunları konusunda ‘direkt kendisine’ ulaşabileceklerini söyledi. Beraberindeki bakanlara, Türk TIR’larının geçiş sorunlarının çözümü için talimat verdi. Türk İtalyan İş Konseyi Başkanı Zeynep Bodur Okyay, geçtiğimiz hafta Türkiye'yi ziyaret eden İtalya Başbakanı Matteo Renzi'ye 'Design in Italy, Made in Turkey' stratejik ortaklığı önerisinde bulundu. Renzi de ülkesindeki Türk yatırımcıların karşılaştıkları sorunların çözümü için kendisine direkt ulaşabileceğini söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve İtalya Başbakanı Renzi'nin katılımıyla İstanbul'da gerçekleştirilen Türk İtalyan İş Forumu'nda, iki ülke sanayilerini yakından ilgilendiren gelişmeler yaşandı. Aralarında Ömer Cihad Vardan, Mustafa Koç, Ahmet Nazif Zorlu, Haluk Dinçer, Başaran Ulusoy, İbrahim Çeçen, Nail Olpak, Mehmet Büyükekşi, Oğuz Çarmıklı, Abdulkadir Konukoğlu, Aldo Kaslowski ve Cem Boyner gibi isimlerin bulunduğu kahvaltıda Türk İtalyan İş Konseyi Başkanı Zeynep Bodur Okyay, İtalya Başbakanı Renzi'ye, 'Design in Italy, Made in Turkey' stratejik ortaklığı önerisinde bulundu. Toplantıda İtalya'da yatırımı olan Türk sanayicilerin vergi, bürokrasi, sendika, vize ve oturma belgeleri konusundaki sıkıntılarını dinleyip not alan Renzi, sorunların çözümü için ülkesindeki Türk girişimcilerin kendisine direkt ulaşabileceğini söyledi. Yanındaki bakanlara, Türk TIR'larının geçiş sorunlarının çözümü için talimat veren Renzi, Türk ve İtalyan şirketlerinin üçüncü ülkelerde işbirliği için model oluşturulması için çalışmaları gerektiğini kaydetti. Zeynep Bodur Okyay da Renzi'ye iki ülkenin birlikte elde edebileceği çok büyük kazanımlar olduğuna inandığını söyledi.

'İhtiyaçlarımız kesişiyor'

İtalya'nın, güçlü bir üretim ülkesi olduğunu ancak çok uzun süredir büyüme sorunu yaşadığını belirten Zeynep Bodur Okyay sözlerini şöyle sürdürdü: "İtalya bu problemden kurtulmak için yeni büyüme alanları arıyor. Türkiye de 2023 hedeflerine ulaşmak için yüksek büyüme temposunu sürdürmek istiyor. Kesişen bu iki ihtiyaç, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerde iki önemli trend yarattı: Türk şirketleri İtalya'dan şirket ve marka satın alarak 'Made in Italy' logosunun gücüyle işlerini büyütmek istiyor. İtalyan şirketleri ise Türkiye'nin etki alanının ve iş yapma becerisinin yüksek olduğu üçüncü ülkelere Türk şirketleriyle ortak olarak gitmek istiyor. Bu iki trend, ilişkimizin stratejik ortaklığa yükselmesi için doğru adımlardır."

'İki ülke gerçek bir kazan-kazan hikayesi yazabilir'

Zeynep Bodur Okyay, İstanbul'daki toplantıda şu noktaların altını çizdi: 

•İtalya'daki istihdamın önemli bir kısmını oluşturan İtalyan orta ölçekli firmalarla işbirliğini önemsemeliyiz. STK'ların koordinasyonu ve yönlendirmesiyle bu firmaların Türkiye'de yatırım ve işbirliklerine teşvik edilmesi iki ülkeye ticari anlamda önemli yarar sağlayacaktır. 

•Türkiye'de, stratejik ve büyük ölçekli yatırım teşviklerinden ortaklaşa yararlanma imkanlarını aramalıyız. 

•Türk taahhüt sektörünün dinamizmi ile İtalyan mimari estetiğini bir potada eritip üçüncü ülkeleri birlikte inşa edebilmeliyiz. MENA, Orta Asya, Afrika ve Balkanlar oyun alanımız olabilir. 

•Hazır giyim başta, sanayinin pek çok dalında Türkiye'nin üretim gücünü, İtalya'nın marka gücüyle mutlaka evlendirmeliyiz. 

•İtalya'nın yüksek AR-GE ve teknik eğitim gücünün transferi için işbirlikleri kurmalıyız. 

•Planlanan İtalyan Üniversitesi'nin kuruluşunun hızlandırılması hem yenilikçi üretimde işbirliği için hem de kültürel etkileşim için önemli bir adım olabilir.