Sabancı Holding kârı artırdı

Sabancı Holding'in 6 aylık ana ortaklık net kârı yüzde 11 artışla 1.35 milyar lira oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sabancı Holding’in satışları; 2016 yılının ilk altı aylık döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22 artarak 17 milyar 166 milyon TL oldu. 

Sabancı Holding’in yılın ilk altı ayındaki net kârı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artarak 1 milyar 353 milyon TL olarak gerçekleşti. 

Holding’in toplam varlıkları 30 Haziran 2016 itibari ile 278 milyar 840 milyon TL’ye, toplam konsolide özkaynakları ise 20 milyar 414 milyon TL ‘ye ulaştı.

Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul; Sabancı Holding’in ilk yarı performansına ilişkin şunları söyledi: 
“2016 yılının ilk altı ayında başarılı bir dönem geçirdik. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da Sabancı Holding olarak hedefimiz; faaliyet gösterdiğimiz her alanda hızlı büyümeyle sektörlerdeki liderliğimizi korumaktır.

Sabancı Holding olarak 2016’nın ilk altı aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre satışlarımızı %22 artırdık ve yine bu dönemde 1 Milyar 800 Milyon TL’lik yatırım yaptık. 2015’in başından bugüne yaptığımız yatırım miktarı ise yaklaşık 5 Milyar 500 Milyon TL oldu.  

Ülke olarak son dönemde zorlu bir dönemeçten başarıyla geçtik. Bundan sonra artık ülkemiz için daha fazla çalışma ve üretme zamanıdır. Biz Türkiye’nin Sabancı’sı olarak faaliyet gösterdiğimiz her alanda daha fazla çalışıp daha fazla üreterek bu toprakların insanlarına faydalı olmaya devam edeceğiz.” 

“Akbank orta ve doğu Avrupa’nın en iyi bankası seçildi” 

Holding’in bankacılık faaliyetleriyle ile ilgili de açıklamalarda bulunan Kurtul, global piyasalardaki belirsizliğe rağmen Akbank’ın çok başarılı bir performans gösterdiğini belirtti. Bu dönemde geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla Akbank’ın aktiflerini %5,2 büyüterek 266 Milyar TL’ye çıkarttığını da belirten Kurtul sözlerine şöyle devam etti: “Akbank, kredileri vasıtasıyla ekonomimize sağladığı desteği 160 milyar TL’si nakdi olmak üzere toplam 195 milyar TL’ye yükseltti. 2016’nın ilk yarısında 2 milyar 485 milyon TL net kâr elde etti. Akbank ayrıca Haziran ayında saygın finans dergisi Euromoney’den “Orta ve Doğu Avrupa’nın En İyi Bankası Ödülü”nü aldı. Orta ve Doğu Avrupa’nın en iyi bankası bu sene Türkiye’den çıktı. İlk defa bir Türk bankası böyle bir ödüle lâyık görülmüş oldu. Bu ödül, Akbank’ın olduğu kadar Türk bankacılık sektörünün gücünün de bir yansımasıdır.”

"Enerjisa’da üretim yatırımlarını tamamlayarak, verimliliğe ve hizmet kalitesine odaklandık”

Enerjisa’nın 2016’nın ilk altı ayında başarılı bir performans sergilediğini de belirten Kurtul,  Sabancı Holding’in enerji alanındaki faaliyetleriyle ilgili şunları söyledi: “Enerjisa üretim, dağıtım ve satış faaliyetlerinden oluşan üç ana iş kolunda zamanında aldığı tedbirler ile başarılı operasyonlarını sürdürdü. Zorlu pazar koşullarında yenilenebilir enerjinin önemli payı sayesinde, üretim portföyümüzün verimliliğini ve performansını arttırdık.  Elektrik dağıtım ve satış alanlarında verimli operasyonlarımız ile hizmet kalitemizi yukarı çektik. Bugün geldiğimiz noktada her 4 kişiden 1’inin enerjisini Enerjisa sağlıyor. 

Enerjisa’da bu yıl içerisinde, Türkiye’nin özel sektör tarafından işletmeye alınan en büyük yerli linyit santrali olan 450 MW gücündeki Tufanbeyli santralini, 82 MW gücünde Yamanlı hidroelektrik santralini ve en son olarak 607 MW gücündeki, çok yüksek verimli Bandırma II doğal gaz santralini başarıyla tam kapasite devreye alarak toplam 3536 MW kurulu güce ulaştık.” 

Kurtul ayrıca, yerli kömür santrallerinden elektrik enerjisi teminine ilişkin olarak 9 Ağustos 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile düzenlenen yeni teşvik mekanizmasının, yerli fosil kaynaklarına dayanan santrallerin geliştirilmesine pozitif katkı sağlayacağını belirtti. 

Kurtul sözlerine şöyle devam etti: “Enerji Bakanlığı tarafından, 2016 yılı içerisinde yapılacağı belirtilen doğal gaz fiyat indiriminin sektör için olumlu olacağı görüşündeyiz. Enerji Bakanlığı ve EPDK tarafından daha öngörülebilir bir piyasa için atılmış olan adımların çok önemli olduğunu, elektrikte serbest tüketici limitinin sıfırlanmasının daha verimli ve rekabetçi bir piyasaya katkı sağlayacağını düşünüyoruz.”   

“Sanayi şirketlerimiz üretimde ve inovasyonda Türkiye’nin gururu olmaya devam ediyor”

Sabancı Holding Sanayi Grubu’nun faaliyetlerine de değinen Kurtul: “Sanayi Grubumuz önceki dönemlerde olduğu gibi 2016’nın ilk altı aylık döneminde de oldukça başarılı işlere imza attı.  Özellikle Kordsa Global şirketimiz geçen yılın aynı dönemine göre FAVÖK’ünü (Faiz, Vergi ve Amortisman Öncesi Kâr) %53 artırarak 154 Milyon TL’ye yükseltti. Satışları ise yine geçen yılın aynı dönemine göre %16 artışla 960 milyon TL olarak gerçekleşti. Bu yılın ikinci yarısında geleceğin malzemesi olan Kompozit alanında AR-GE ve üretim faaliyetlerinde bulunacak olan Kordsa Kompozit Mükemmeliyet Merkezi’ni Sabancı Üniversitesi işbirliğiyle açmış olacağız. 

Ayrıca Kordsa AR-GE merkezimizce geliştirilmiş yeni jenerasyon polyester ipliğimizden üretilen kord bezlerine olan yoğun talebi karşılamak ve pazardaki güçlü konumumuzu pekiştirmek için iki tesisimizde Polyester iplik yatırımı yapılmasına karar verdik. 29,5 milyon ABD doları ile iki yıl içinde tamamlamayı hedeflediğimiz ve 2018'de devreye almayı planladığımız bu iki yatırımla birlikte Türkiye operasyonlarımız 6 bin ton, Endonezya operasyonlarımız 6 bin 500 ton ek polyester iplik kapasitesine ulaşacak.

Brisa ise 2016 yılının ilk yarısında yurtiçi ve uluslararası pazarlarda güçlü duruşunu devam ettirdi. Türkiye’de bugün satılan her üç lastikten biri Brisa markalı. Lassa markamız,  %0.6 büyüyen Avrupa pazarında %5 büyüme başarısını yakaladı. Aksaray ilinde inşaatına devam ettiğimiz ve 300 milyon ABD doları yatırım yaptığımız ikinci fabrikamızla da lastik üretim kapasitemizi %30 artırmayı, Türkiye’deki sektör liderliğimizi daha da pekiştirmeyi ve uluslararası pazarlarda Türkiye’nin ihracatçı gücünü daha da artırmayı hedefliyoruz. 

Temsa Otobüs şirketimiz de bu dönemi oldukça başarılı geçirdi. İlk altı ayda ihracatımızı üç katına çıkarıp yeni bir rekora imza attık. Temsa Maraton aracımızın yurtiçi pazara sunulması ile yurtiçi otobüs pazarı seyahat segmentinde geçen yılın ilk altı ayındaki  pazar payımız %30 iken, 2016 yılının ilk altı ayındaki pazar payımız %36'ya yükseldi. Yurtiçi midibus segmentinde ise pazar payımız geçen yıla göre %27'den %35'e yükseldi.

Temsa markalı otobüslerimizi artık dünyanın 66 ülkesinde görmek mümkün. Silikon Vadisi’nde bile Temsa otobüsleri tercih edilir durumda. Temsa Otobüs olarak 2016 yılının ilk yarısında bir çok yeni ürün lansmanını yaptık. 

“Çimento şirketlerimiz sektör liderliklerini korumaya devam ediyorlar”

Sabancı Holding çimento şirketlerinin faaliyetlerine de değinen Kurtul sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye bugün dünyanın dördüncü, Avrupa’nın ise en büyük çimento üreticisi konumunda. Çimento iç talebindeki artış 2016 yılında da devam ediyor.  Çimento şirketlerimiz Akçansa ve Çimsa ile sektördeki liderliğimizi bu dönemde de sürdürdük. Bu senenin sonuna doğru açılışını yapmayı planladığımız ve 165 milyon ABD doları yatırımla hayata geçireceğimiz Afyon Çimento’nun yeni fabrikası ile Çimsa, sektördeki pozisyonunu daha da sağlamlaştıracaktır. Akçansa’da ise bu sene 20. yılımızı geride bırakmış olacağız.

“carrefoursa ve Teknosa’yı sektörün en beğenilen markaları yapmaya kararlıyız”

Perakende şirketlerinin performansına da değinen Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul: “Perakende sektörü Topluluğumuzun en önemli iş kollarından biridir. Bu sektörde alanının iki önemli oyuncusu Carrefoursa ve Teknosa markalarımız ile hizmet vermeye devam ediyoruz.  Ülkemizde özellikle gıda perakendeciliği her yıl %15 oranında büyüme kaydetmektedir. 20 seneyi aşkın süredir Sabancı ve Carrefour işbirliğiyle önemli bir yere gelen Carrefoursa markamız bu sektördeki en önemli iştirakimiz durumundadır ve böyle olmaya da devam edecektir. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hedefimiz Carrefoursa'yı sektörünün en iyi, en beğenilen ve müşterisine en iyi hizmeti sunan şirketi yapmaktır. 

Teknosa şirketimiz ise pazar liderliğini bu dönemde de sürdürdü. Aynı mağazalardaki satışlar (like for like), bir önceki yılın aynı dönemine göre %19 seviyesinde büyüdü. Özellikle teknosa.com’daki büyüme hızımız artarak devam etti. Teknosa ile teknoloji marketlerindeki pazar payımız geçen yılın aynı dönemine göre 5 puan artış göstererek %35’e yükseldi.“

”Bireysel emeklilik fon büyüklüğünde Avivasa’nın liderliği devam ediyor”

Sabancı Holding’in sigorta sektöründeki faaliyetlerine de değinen Kurtul Aksigorta’nın 2016’nın ilk yarısında 970 milyon TL prim üreterek, geçen yılın aynı dönemine göre %10 büyüdüğünü belirtti. ”Sigorta şirketlerimiz başarılı performanslarına bu dönemde de devam etti. Aksigorta bir önceki yılın aynı dönemine göre net kârını %162 artırdı. Avivasa ile bireysel emeklilik fon büyüklüğünde %19,2 pazar payıyla sektör lideriyiz. Katılımcı sayımız bugün itibariyle 853 bini aşmış durumda. Fon büyüklüğümüz ise 10,7 milyar TL’yi aştı. 

Biz Sabancı Topluluğu olarak 64 binden fazla çalışanımızla büyük bir aileyiz. Ülkemize ve çevremize olan sorumluluğumuzun hep farkında olduk. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türkiye’nin Sabancı’sı olarak, yabancı ortaklarımızla ve çalışanlarımızla birlikte ülkemiz ve paydaşlarımız için çalışmaya, üretmeye ve değer yaratmaya devam edeceğiz. Bu doğrultuda 2016 yılının ilk yarısında da başarılı performansımıza katkıda bulunan hissedarlarımıza müşterilerimize ve çalışanlarımıza teşekkür ederiz” dedi.

Yıl sonu beklentilerini revize etti

Diğer taraftan, Sabancı Holding'in 29 Şubat 2016 tarihinde paylaşılan yılsonu büyüme beklentileri içerisinde yer alan Enerji Grubu yılsonu satış büyüme beklentileri, perakende iş kolunda kârlılığı yüksek müşterilere odaklanma stratejisi doğrultusunda, satış hacimlerindeki azalma sebebiyle aşağı yönlü revize edilirken, Enerji Grubu faaliyet kârlılığı büyüme beklentileri, perakende ve dağıtım iş kollarındaki operasyonel iyileşmeler ve artan operasyonel karlılık nedeniyle yukarı revize edildi.

Sabancı Holding'in konu ile ilgili beklentileri KAP'a açıklandı.

Açıklamada şu bilgiler verildi:

"Bu gelişmeler doğrultusunda  Şirketimiz Yönetim Kurulu' nun 11 Ağustos 2016 tarihinde yaptığı toplantıda geleceğe yönelik değerlendirmelerin kamuya açıklanması konusunda II-15.1 sayılı Özel Durumlar Tebliği madde 10 kapsamında basın açıklaması yapılmasına, 

Aşağıda belirtilen hususların Tebliğ kapsamında yapılacak olan basın açıklamasında kamuoyu ile paylaşılması konusunda  

Şirketimiz Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Güler Sabancı'nın,Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO Sn. Zafer Kurtul'un, Finans Grup Başkanı Sn. Barış Oran'ın ve  Finansal Planlama, Analiz ve Yatırımcı İlişkileri Direktörü Sn. Eren Mantaş'ın münferiden yetkilendirilmesine karar verilmiştir.

untitled-1-035.jpg