Sabun köpüğünden susuz hijyen sağlıyor

Arkhe Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Esra Şahiner Çırpar, yüzde 100 organik ve susuz da kullanılabilen el temizleme köpüğü geliştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ

BURSA - Oğlunun hijyen ihtiyaçlarından esinlenerek, sabunun köpüğünü ambalajlayan girişimci Esra Şahiner Çırpar, yüzde 100 organik ve susuz da kullanılabilen el temizleme köpüğü geliştirdi. Ürünü üretime almadan dünya geneli patentini alan Çırpar, ürünü yılsonuna kadar seri üretime alıp, iç pazarın yanı sıra Arap ülkelerine ihracat da başlatmayı hedefliyor.

Projelerini ‘Fikirler ihtiyaçlardan doğar’ mottosuyla geliştirdiğini söyleyen Arkhe Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Esra Şahiner Çırpar, en büyük esin kaynağının ise 7 yaşındaki oğlu olduğunu ifade etti. Halihazırda Ar-Ge çalışmalarını sürdürdükleri organik el temizleme köpüğü projesinde oğlunun alerji problemi nedeniyle sabununu yanında taşımasından esinlendiklerini aktaran Çırpar, proje hakkında şu bilgileri verdi: “Oğlum tatile veya spora giderken sabunları sürekli çantada yanımızda götürüyorduk. Her ne kadar koruyucu kılıfa koysak da sabun bir şekilde kıyafetlere akıyordu. Türkiye’de ve dünyada akmayan ve yüzde 100 organik ve alerjik reaksiyona sebep olmayan el sabunu veya el köpüğü var mı diye araştırdım. Olmadığını görünce de el temizleme köpüğünün önce prototipini oluşturdum, ardından da patent başvurusunu yaptım.”

El temizleme köpüğü ürününü 100 ml, 200ml, 500ml, olmak üzere üç farklı boyutta ambalajlayarak kullanım kolaylığı sunduklarının da bilgisini veren Çırpar, “Ambalajın içini beg-on valf denilen özel bir sistem ile doldurduk. Ürün tıraş köpüğü formunda. Diğer sabunları yanımızda taşırken bantlamaya, poşetlemeye ihtiyaç duyarken el temizleme köpüğü akma, damlama yapmadan taşınabiliyor. Ayrıca, ıslak veya kuru şekilde de kullanılabiliyor. Suyun olmadığı bir yerde temizleme köpüğünü elinize sıkıyor, kuru peçete ile siliyorsunuz. Ürünün nemlendirme oranı yüksek ve yüzde 100 organik olduğu için de hiçbir şekilde cilde zarar vermiyor. Çocuklarımız okulda çantasının kenarına koyabiliyor, piknikte, seyahatte kullanılabiliyor” bilgisini verdi. EsraŞahiner Çırpar, ürünün dolum ve ambalajlama sistemi için yatırıma yöneleceklerini ifade ederek, gerekli makine ve teçhizatı yurtdışından sipariş verdiklerini, yılsonuna kadar seri üretime başlayıp, ürünü piyasaya çıkarmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Temizliği 72 saat süren probiyotikli ürünün Türkiye distribütörlüğünü aldı

Esra Şahiner Çırpar, son yıllarda kimyasal ve patojen kalıntıların kanser vakalarını hızlı artırdığına dikkati çekerek, bu gerçeklikten yola çıkarak probiyotikli temizlik ürünlerine yöneldiklerini söyledi. 3 ay önce ecoprobiotic markasının Türkiye distribütörlüğünü aldıklarını belirten Çırpar, “Bu ürünün içinde canlı bakteriler, faydalı mikroorganizmalar var. Bunlar yüzeydeki yağı, kiri, atık gibi zararlı organizmaları temizliyor. Temizliği 72 saat sürüyor” bilgisini verdi. Çırpar, ürünün Bursa’daki tek satış noktası olduklarını, ilk bayiliklerini de Güneydoğuya verdiklerini söyledi. Çırpar, ülkemizde yaygın olarak kullanılan çamaşır suyu temizlik ürününün doğada arınmayan bir malzeme olduğunun altını çizdi. Ürün yelpazesinin tamamını organik ürüne dönüştürdüklerini söyleyen Çırpar, “Biz artık bio-organik ürünler üreticisiyiz” dedi.

Helal Sertifikalı camii kokusunu Araplara gönderecek

3 yıl önce geliştirdikleri cami ve türbelerde gül kokusu projesinin patent başvurusunda bulunduklarından da bahseden Çırpar, “Cami ve türbelerdeki halı gibi insanların ibadet ettiği sırada nefes, ter, ayak kokularından diğer insanların rahatsız olmaması için oluşturduğumuz bir proje. Gül kokusunu tercih etmemizin sebebi, peygamber efendimizin sevdiği koku olması nedeniyle maneviyatı da orada ayrıca hissettirmekti. Ürünü üç yıl önce ilk Bursa Ulu Cami ve Yeşil Cami’de kullandık. Ardından Helal Sertifikası ile Alkolsüzdür belgesini aldık. Alerjik reaksiyona sebep olmadığına dair de gerekli testler yapılarak gerekli belgeleri alındı. Ardından Bursa’da yurtdışı ve şehir dışından gelen heyetlerin talebi üzerine Ankara, İstanbul, Eskişehir gibi pek çok ilde ibadethanelere gönderdik” dedi. Bu yıl itibari ile ihracatı da hedeflerine aldıklarını söyleyen Çırpar, ilk olarak Arap ülkelerini hedeflediklerini bildirdi. Çırpar, “Gül kokusu ürün gamının yanı sıra yüzde 100 organik hijyenik el temizleme köpüğünü de iç piyasaya satışa sunarken eş zamanlı ihraç etmeyi de hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Esra Şahiner Çırpar, endüstriyel bakım ve koruma kimyasalları satışı ile 2007’de piyasaya girdiklerini anımsatarak, bugün özel sektör ve kamu kuruluşlarına özel projeler geliştirebilir bir konuma ulaştıklarını söyledi. 2018’in ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 seviyesinde büyüme kaydettiklerini belirten Çırpar, yılsonu hedeflerinin ise ihracat ve yeni projeler ile birlikte yüzde 40 seviyesinde olduğu bilgisini verdi. Çırpar, müşteri portföyünün otomotiv ve metal sektörü ağırlıklı olduğunu ve bu sektörlerle devam etmeyi planladıklarını ifade etti. Esra Çırpar, öte yandan çeşitli sosyal sorumluluk projelere de katkı koyduklarını ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir