Scania, terzi usulü ile 'inşaat'ta atağa geçiyor

Uzun yol serisindeki rekabetçi üstünlüğünü inşaata taşımak isteyen Scania, bu hedefe XT serisi ile ulaşmayı amaçlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ferhat POLAT

Scania, oldukça iddialı geliştirdiği yeni nesil inşaat serisi XT'yi basına tanıttı. Uzun yol serisindeki rekabetçi üstünlüğünü inşaata taşımak isteyen Scania, bu hedefe XT serisi ile ulaşmayı amaçlıyor. Scania’nın “Bugüne kadar ürettiğimiz en dayanıklı model” dediği XT, ocak ayında seri üretime geçecek. Scania XT’nin yılın ikinci çeyreğinde de Türkiye pazarında boy göstermesi bekleniyor.

İsveç’in Södertalje’ye kentinde gerçekleştirilen basın lansmanının ardından DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan Doğuş Otomotiv Scania Genel Müdürü İlhami Eksin, uzun yol pazarındaki iddialı konumlarını, inşaat sektörüne taşımaya kararlı olduklarını söyledi. İnşaatta yüzde 3-4 olan pazar payını zaman içerisinde çift haneli sayıya ulaştırmayı hedeflediklerini belirten Eksin, şöyle konuştu: “Kalite ve fiyatımızın yüksek olmasının yanında, tek tip ürün yapımız, bugüne kadar inşaat segmentinde zayıf kalmamızda önemli rol oynadı. Ancak, Scania’nın radikal kararı ile terzi usulü ürün geliştirecek olması, inşaatta bizi bu hedefe taşıyabilecek. Yani Scania madenciye ayrı, inşaatçıya ayrı ürün geliştirebilecek artık.”

Üst yapıcılara uygun araç geliştirildi

XT serisinin bunun en güzel örneği olacağını belirten Eksin, Scania’nın bugüne kadar modüler ürün sunduğunu, XT’de ise ihtiyaca uygun çözümler sunulmaya başlanacağını aktardı. İlhami Eksin, “Yeni seri XT’lerde sadece dayanıklılık ve kalite değil, üst yapıcılara uygun geliştirmeler ve bağlantılı servislerle sağladığımız esneklik önemli bir yer tutacak. Çünkü bazen araç değerinin üç dört katına ulaşan üst yapılar oluyor. XT ile gelecek bu yeni uygulama sayesinde hem maliyet hem zamandan önemli bir tasarruf sağlanmış olacak” diye konuştu.

Test sürüşlerinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Doğuş Otomotiv Scania Genel Müdürü İlhami Eksin, yeni nesil araçlar için yapılan 2 milyar euroluk yatırımlara ilave olarak, Scania XT’nin geliştirilmesi için 105 milyon euro yatırım daha yapıldığını anlattı. XT ile birlikte yeni G kabin varyantlarının ve P kabinin lansmanını da yaptıklarını söyleyen Eksin, sözlerine şöyle devam etti: “Zorlu koşullarda faaliyet gösteren firmalarımıza Scania’nın bugüne kadar ürettiği en dayanıklı aracı olan, Scania XT ile önemli bir avantaj sunuyoruz. Kabin seçeneklerimiz, her türlü ihtiyaca cevap verebilen motor alternatiflerimiz, çözüm odaklı finansman ve satış sonrası hizmetlerimiz ile sektörde fark yaratacağız.”

“16-18 bin adetlik pazar görebiliriz”

Sektöre yönelik değerlendirmesinde, ağır ticari araçta 16 ton üzeri pazarının son 10 yıl ortalamasının 27- 28 bin civarında olduğunu belirten Eksin, “Bu yıl 14-15 bin aralığında kapanmasını beklediğimiz bir pazar gözlemliyoruz. Scania olarak inşaat dışı segmentte yüzde 24,5’lik bir pazar payımız var. Bu yıl da çok fazla bir değişim beklemiyoruz. Ancak 2018’de biraz daha fazla çekici satılabilir. Bu da pazarı 16-18 bin adetlik seviyeye taşıyabilir” dedi.

İnşaatın yeni oyuncusu XT iddialı

Ocak ayında seri üretimine başlanacak olan Scania XT, tüm dingil konfigürasyonları ve motor seçenekleri ile birlikte tercih edilebilecek. XT serisi, özellikle inşaat müşterileri tarafından en çok tercih edilen G kabinlerle birlikte lansmanı yeni yapılan P kabin rahatlığı da sunacak. Yeni seride, kabin önünden çıkıntılı çelik tampon, yüksekliği ayarlanabilir çamurluk, esnek vidalama sistemi ve yük kontrol basamağı gibi birçok dikkat çeken detay bulunuyor.