Şehir hastaneleri Roche'a yüzde 27 büyüme getirdi

Roche Diagnostik CEO'su Michael Heuer, diagnostiğin Türkiye'deki büyümesini yüzde 27 olarak açıkladı. DÜNYA'nın sorularını yanıtlayan Heuer, Türkiye'deki şehir hastanelerini önemli bir fırsat olarak değerlendirdiklerini söyledi. (Hüsniye Güngör)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HÜSNİYE GÜNGÖR

Roche Global CEO'su Severin Schwan şirketin 2018'de grup satışlarını yüzde 7 artırarak 56.8 milyar İsviçre frangı satış geliri elde ettiğini açıkladı. Dünya ilaç devi Roche, İsviçre'nin Basel şehrindeki şirket merkez binalarıyla bile tatlı bir yarış içinde olduğu rakibi Novarstis'ten bir gün sonra, 31 Ocak'ta, 2018 finansal sonuçlarını dünya basınıyla paylaştı. Buna göre şirketin net geliri yüzde 24 artarak 10.8 milyar İsviçre frangı oldu.

Globalde ilaç ve diagnostik birimleri de ayrı ayrı yüzde 7 büyüme gösterirken, Roche Diagnostik CEO'su Michael Heuer diagnostiğin Türkiye'deki büyümesini yüzde 27 olarak açıkladı. Toplantı sonrası DÜNYA'nın sorularını yanıtlayan Heuer Türkiye'deki şehir hastanelerini önemli bir fırsat olarak değerlendirdiklerini söyleyerek, "Kayseri, Manisa, Konya, Bursa ve Şanlıurfa'da beş farklı PPP projesinin iş ortağı olmayı başardık. 2018'de laboratuvar kurulumu tamamlanan Kayseri ve Manisa'nın ardından bu yıl da Konya ve Bursa Şehir Hastaneleri ile çalışmalarımız devam edecek" dedi.

Bursa Şehir Hastanesi'nin yılın ikinci çeyreğinde, Konya Şehir Hastanesi'ninse dördüncü çeyrekte açılması hedefleniyor. Her iki hastane için de laboratuvar kurulum süreçlerini bu yıl tamamlayacak olan Roche Diagnostik 2020'de açılması planlanan Şanlıurfa Şehir Hastanesi'nin hazırlıklarına da bu yıl başlayacak.

ABD satışları kaybı telafi etti

İlaç tarafındaki büyüme Türkiye'de de satılan Ocrevus (MS), Perjeta (meme kanseri), Tecentriq (ileri mesane ve akciğer kanseri), Alecensa (akciğer kanseri) ve Hemlibra (hemofili) gibi ilaçlar sağladı. Roche Global CEO'su Severin Schwan, biyobenzer ve en çok satan ilaçların bir kısmında rekabetin yaşandığı Avrupa pazarındaki düşüşü ABD'deki güçlü satışların telafi ettiğini söyledi.

Bilindiği üzere Roche geçtiğimiz yıl elektronik sağlık kayıtlarını büyük veriyle analiz ederek anlamlı hale getiren Flatiron Health şirketiyle kansere yönelik genomik profilleme yapan Foundation Medicine'i bünyesine katmıştı. Şirketin satın alma stratejisini "Bir çok büyük bilim Roche içinde, ama yüzde 99'u Roche dışında gerçekleşiyor" sözleriyle özetleyen Schwan iyi fikirleri takip edererek ortaklık, birleşme ve satın almalarla şirkete dahil etmeye devam edeceklerini bildirdi. Roche 2019'da da düşük ile orta tek haneli satış artışı bekliyor.

"Genomik testler İsviçreliler için bile pahalı"

Roche'un geçtiğimiz yıl bünyesine kattığı Foundation Medicine'nin kanser tümöründe oluşabilecek 314 mutasyonu inceleyerek hasta ve hekim için kişiye özel bir tedavi haritası sunan genomik profilleme testleri iki yıldır Türkiye'de de satılıyor. Ancak Roche Global CEO'su Severin Schwan'ın da altını çizdiği gibi sağlık sistemi tamamen karşılamadığı için bu testler bir çok hasta için erişebilir değil. "İsviçre gibi zengin bir ülkede bile insanlar bunu karşılamakta zorlanıyor" diyen Severin Türkiye'de bu testlerin karşılanabilmesi için devlet otoriteleri ve sigorta şirketleriyle için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.