Sepil, Ege mutfağını dünyaya tanıtacak

İki aşamalı bir plan ile yeme-içme sektörüne giriş yapan Genel Energy kurucu ortağı Mehmet Sepil, Ege Mutfak Sanatları Akademisi adı altında bir yemek okulu ve bu çatı altında hizmet verecek dört yeni restoran açacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Genel Energy kurucu ortağı ve İcra Kurulu Başkanı Mehmet Sepil,  2014 yılında Sepil Holding bünyesinde yeme-içme sektörüne yatırım yapma kararı aldı. Başlangıç sermayesi olarak 10 milyon dolar ayıran Mehmet Sepil, Türkiye’de yeme-içme sektöründe yeni bir kulvar açmayı hedefliyor. ‘Ankaralı’, ‘Ankara’dan Doğma’ markalar yaratmayı ve arkasından İzmir projeleriyle de Ege mutfağını dünyaya tanıtmayı amaçlayan Sepil, gelecek yılın ilk çeyreğinde hayata geçirmeyi planladığı Ege Mutfak Sanatları Akademisi’nde de ”Michelin Yıldızlı” Türk şefler yetiştirmeyi hedefliyor.

İlk olarak Ankara’da Taurus AVM’nin içinde Hayal Kahveleri, Lacivert, Zarifi ve Osmani'nin kurucusu Fehmi Yaşar’la birlikte Pepperjam ve  PopsyRocksy isimlerinde iki ayrı restoranı hizmete açan Mehmet Sepil, İzmir bölgesinde de Fehmi Yaşar ve İzmirli işadamı Cevat Akgerman ile birlikte, iki yeni restoran ve Ege Mutfak Sanatları Akademisi adı altında bir ‘gurme üniversitesi’ açmayı planlıyor. 
Nisan ayında Alaçatı’da, ekim ayında da İzmir Swiss Otel’in altında MaNCaR adıyla hizmet vermeye başlayacak iki restoran, Ege mutfağının en leziz örneklerini sunacak. MaNCaR markasına, dünya çapında Türk gurme şefler yetiştirmek ve Ege mutfağını tüm dünyaya tanıtmak amacıyla İzmir’de kurulacak Ege Mutfak Sanatları Akademisi’ne, Michelin yıldızlı İspanyol şef Daniel Lopez danışmanlık yapacak.  Öte yandan, eğitmen temini ve kurulum know-how’ı için dünyanın önemli yemek okullarından biri olan Bask Culinary Center ile prensip anlaşmasına varıldı.

Sepil: Ege mutfağına olan tutkumla dünya çapında şefler yetiştireceğiz

Yeni yatırımları ile büyüme arzusundan ziyade, uluslararası düzeyde şefler yetiştirmeyi, dekorasyonundan menüsüne, hizmetinden kalitesine kadar üst sınıf restoranlar açmayı ve makul fiyatlarla herkesin ulaşabileceği bir standart sunmayı amaçladıklarını belirten Sepil, “Büyüdüğüm, eğitim hayatımın önemli bir bölümünü geçirdiğim İzmir’e yatırım yapma isteğim, Ege mutfağına olan tutkumla buluşunca yeme-içme sektörüne girmeye karar verdim” sözleriyle projedeki çıkış noktasını özetliyor.

Özellikle Ege mutfağına yatırım yapmak istediklerini belirten Sepil, “Ege’de çok muazzam bir yemek kültürü var. Hem sağlıklı yemek hem de yemek çeşitliliği açısından en zengin bölgemiz. Deniz ürünlerinin yanı sıra tüm bölgede iklimi sayesinde yetişebilen yüzlerce çeşit otuyla dünyada önemli bir yere sahip. Egeli annelerimizin, anneannelerimizin bu otlarla yaptığı sayısız yemek var.  Uluslararası gurmelerin bir numaralı tercihi zeytinyağlarımız ile yapılan bu yemekleri, tüm dünya tanımalı diyerek bu yola çıktık. Tümü birbirinden lezzetli, sağlıklı ve doğal”  diye konuştu. 

Michelin yıldızlı Daniel Lopez danışmanlık yapacak 

Sepil, “Bu projeleri çok ciddiye alıyor, önemli insan ve bilgi yatırımları yapıyoruz. Bu nedenle kendi alanında en iyiler ile çalışıyoruz. İzmir projelerimiz için de Kuzey İspanya’nın Bask bölgesinden, dünyada en çok Michelin yıldızlı restoranın yer aldığı “gastrominin merkez üssü” kabul edilen San Sebastian kentinden, yine Michelin yıldızlı bir şef olan Daniel Lopez ile anlaşma yaptık. Daniel, hem restoranlarımızın menüsünü oluşturacak hem de hizmete açacağımız Ege Mutfak Sanatları Akademisi’nde İtalyan yardımcısı Fabio ile birlikte bizlere danışmanlık yapacak. Ayrıca buradaki şeflerimizi de İtalya’ya Daniel’in yanına eğitim için göndereceğiz. Daniel, bizim yemeklerimizi bilimsel formüllerle nasıl standartlaştıracağımızı, dünya ölçeğinde bir bilgiyle teknolojiyi Ege lezzetleri için nasıl kullanacağımızı öğretecek” dedi. 

“Restoranlar Akademi’nin laboratuvarları olacak”

İspanya’daki Basque Culinary Center’ı model alarak kuracakları Ege Mutfak Sanatları Akademisi’ni, bir vakıf üniversitesine dönüştürmeyi planladıklarını söyleyen Sepil, “Bu okul sadece yemek ve mutfak kültürü üzerine, yeme-içmenin tüm alanlarında uzman kadrosuyla eğitim verecek bir “gastronomi merkezi” olacak. Uluslararası standartlarda yetişecek olan şefler, eğitimlerin yanı sıra Ankara’daki Pepperjam ve  PopsyRocksy ile İzmir ve Alaçatı’da bulunan MaNCaR restoranları da birer laboratuvar olarak kullanacaklar. Böylece öğrendiklerini okul dışında da uygulama ve kendi reçetelerini oluşturma imkanı sunulacak. Burada yetişecek aşçılarımız, en güzel yemekleri yapmanın, en iyi işletmeci olmanın, malzemeleri en mükemmel şekilde birleştirecek formülleri geliştirecekler. Hem profesyonellere hem de amatörlere açık olacak okulda öğrencilere özel bir diploma verilecek” dedi. 

Ankaralı markalar ile bir zincir kurulacak 

Ankara’dan marka çıkmıyor anlayışının aksine, bunun doğru yatırım ve doğru ekiple mümkün olacağını düşünen Sepil, pizza restoranı Pepperjam ve Kaliforniya mutfağından örnekler sunan PopsyRocksy ile özel bir lezzet ağı oluşturarak, bu “Ankaralı” markalar ile bir zincir kurmayı hedefliyor. 

Fehmi Yaşar: Pizza için İtalya’dan özel fırın ve şef getirdik

Ankara’nın dünya standartlarında bir İtalyan pizzacısına kavuştuğunu belirten Fehmi Yaşar ise ”İlk şubesini Ankara’da açtığımız, Pepperjam, menüsünde yer alan orijinal reçeteli pizzaları ile bir İtalyan klasiği olmaya aday. İddiamıza uygun olarak; doğru ürün, doğru fırın ve doğru usta anlayışından yola çıkarak İtalya’da özel bir taş fırın getirttiğimiz Pepperjam için, yine pizzanın anavatanı olan İtalya Verona’dan bir “Pizza Maestro”su Marco Gobbi ile anlaşma yaptık. Ankara’da açılan ikinci restoranımız PopsyRocksy ise Kaliforniya mutfağının en güzel örneklerini, Amerikan tarzında tasarlanmış dekorasyonu içinde, sunuyor. Şefimiz Kaliforniya mutfağı konusunda sayılı ustalardan biri olan İsmail Erol” dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir