Seracılığın mimarına sera örtüsü satıyor

16 milyon dolar yatırımla Antalya OSB’ye taşınan TTKKMB bünyesindeki İMECE Plastik, seracılığın dünyada ilk başladığı yer olan İtalya’ya sera örtüsü ihraç ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin GÖKÇE

ANTALYA - 16 milyon dolar yatırımla Antalya OSB’ye taşınan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (TTKKMB) bünyesindeki İMECE Plastik, seracılığın dünyada ilk başladığı yer olan İtalya’ya sera örtüsü ihraç ediyor.

TTKKMB bünyesinde faaliyet gösteren, ağırlıklı olarak sera örtüsü olmak üzere 200’ün üzerinde ürün üreten İMECE Plastik, içinde seracılığın merkezi olan İtalya’nın da yer aldığı 16 ülkeye ihracat yapıyor. TTKKMB Genel Müdürü Abdullah Kutlu ile İMECE Plastik Genel Müdürü Atlıhan Bozkurt, Antalya OSB’de düzenledikleri basın toplantısıyla fabrikanın faaliyetleri hakkında bilgi verdiler. Temeli 2009 yılında atılan ve 16 milyon dolarlık yatırımın yapıldığı fabrikanın aynı yıl üretime başladığını kaydeden Abdullah Kutlu, çok katlı film teknolojisiyle üretim yapan fabrikanın ödenmiş sermayesinin 20 milyon lira olduğunu anlattı. Kutlu, 2000 yılında Türkiye tarımsal film piyasasında 6’ıncı sırada yer alan İMECE Plastik’in yenilen teknolojisi ile pazarın ikinci büyük oyuncusu haline geldiğini söyledi. 

Fabrikada sera üst örtüleri, sulama hortumu, ambalaj ürünleri gibi 200’den fazla çeşit üretim yapıldığını vurgulayan Abdullah Kutlu, ürünlerin kalitesiyle çiftçilerin veriminin en az yüzde 30 arttığını vurguladı. 

4 milyon dolarlık yeni yatırım

İMECE Plastik’in yeni teknolojiye geçmesiyle birlikte iç pazardaki artışın yanı sıra, ihracat kapasitesini de yükselttiğine dikkat çeken Kutlu, başta İtalya ve İspanya olmak üzere 16 farklı ülkeye ihracat yaptıklarını, yeni başlamış olmasına rağmen ihracatta 5 milyon dolar rakamına ulaştıklarını anlattı. 

İç ve dış piyasa talepleri doğrultusunda, 16 metre genişliğinde tarımsal film üretimine uygun 4 milyon dolar tutarında yeni bir yatırıma başladıklarının altını çizen Kutlu, bu yatırımın da 2014 yılında tamamlanacağı bilgisini verdi. Fabrikanın uluslararası kurumsallaşmanın gereği olan tüm ISO belgelerini aldığını dile getiren Abdullah Kutlu, “Türk çiftçisi nazarında takdir gören ürün kalitesi anlayışı, gelecek nesillere bırakacağımız çevreye duyarlılık, çalışanlarımızın sağlık ve güvenliğine gösterilen önem uluslararası platformlara taşınarak tescillenmiştir” diye konuştu.

Çiftçi ne kadar talep o kadar kredi vermeye hazırız

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Genel Müdür Abdullah Kutlu,  2013 yılında kredi hacminin 5 milyar liraya ulaşacağını, 2014 yılında ise minimum yüzde 10 artış olmak üzere çiftçilerden gelen tüm kredi taleplerini karşılayacaklarını bildirdi. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı tüm çiftçileri Tarım Kredi çatısı altında birleşmeye çağıran Kutlu, böylelikle maliyetlerin azalacağını verimin de artacağını savundu. Yaptıkları yatırımlarla Türkiye’nin ithal ettiği birçok ürünü içeride üretmeye başladıklarını vurgulayan Kutlu, sera örtüsü piyasasında da ithal ürün kullanım oranının yüzde 2’ye kadar düştüğüne dikkat çekti. 

Güney ABD’ye ihracat hazırlığı 

Kutlu, Türkiye’de ölü sezon olarak nitelendirilen dönemlerde satış miktarını artırmak amacıyla pazar araştırması yaptıklarını, bu kapsamda önümüzdeki dönemde Güney Amerika ülkelerine de ihracat yapacakları bilgisini verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir