Seval Kablo, ihracat atağıyla 150 milyon $’a koşacak

İngiltere’deki eğitimi tamamladıktan sonra şirketin yönetimine geçen Seval Kablo Yönetim Kurulu Üyesi Ersin Turgut, bugün imalatın yüzde 75’ini 60 ülkeye ihraç ettiklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Yıllık yüzde 35'lik büyüme oranını yakalayan Seval Kablo, ihracatta daha hızlı bir büyüme yakaladı. İhracat departmanını 6 yıl önce aktif hale getiren şirket, bu yıl 150 milyon dolarlık ihracat hedefliyor.

Yurtdışı çalışmalarına ağırlık veren Seval Kablo, geçen yıl 100 milyon doları aşan ihracatını, bu yıl 150 milyon dolara ulaştıracak. Avrupa, Afrika ve Ortadoğu başta olmak üzere imalatın yüzde 75'ini 60 ülkeye ihraç ettiklerini anlatan Seval Kablo Yönetim Kurulu Üyesi ve İhracat Müdürü Ersin Turgut, "Avrupa'nın hemen her ülkesine ihracatımız var, Ortadoğu'da da etkiliyiz. Dünyada girmediğimiz yalnızca Güney Amerika kıtası kaldı. Önümüzdeki yıllarda bu pazara da girmeyi planlıyoruz" dedi. "2007'ye kadar iç piyasaya mal yetiştiremiyorduk" açıklamasını yapan Turgut, "Kapasitemiz artınca ihracat da gündeme geldi. Ben de o tarihte İngiltere'deki eğitimi tamamlayıp firmada aktif olarak görev almaya başladım. İhracatın başına geçtim. Şansım yaver gitti, ayrıca iyi bir ekibimiz vardı ve çok çalıştık. Bu da beraberinde başarıyı getirdi" diye konuştu.

Son 4 yılda büyük bir ivme yakaladıklarını vurgulayan Turgut, "2011'de 36 milyon dolar olan ihracatımız, 2012'de iki katına çıktı ve 72 milyon dolar oldu. Geçen yıl ise bu rakamı 108 milyon dolara çıkardık. Sektörümüzde Türkiye'nin en büyük üçüncü ihracatçısı olurken, genel sıralamada 146.'lığa yükseldik. Bu yıl 150 milyon doları hedefliyoruz. Türkiye'nin en büyük 500 sanayicisi listesinde de 338. sırada yer aldık. Bu yıl sağladığımız büyüme ile bu listelerde daha yüksek sıralara tırmanacağımızı tahmin ediyoruz"dedi.

Orta gerilim kablosu ürün grubuna da adım atacak

Üretimi Denizli'deki 70 dönümlük arazi üzerine kurulu tesislerinde gerçekleştirdiklerini anlatan Turgut, 400 kişiye istihdam sağladıklarını söyledi. "Yıllık bakır işleme kapasitemiz 25 bin tona ulaştı" diyen Turgut, şöyle konuştu:

"Kapasite kullanım oranımız hızla yükseliyor. Başlangıçta yalnızca tesisat kablosu üretilirken şimdi 100'den fazla çeşitte enerji kablosu üretiyoruz. Bunların arasında alüminyum iletkenliler de var. Profire markasıyla aleve dayanıklı kablo da üretiyoruz. Şu an alçak gerilim grubunda hemen hemen tüm kabloları imal ediyoruz. Türkiye'de 300'e yakın kablo üreticisi var ama bizim kadar çeşitlilikte üretim yapan başka marka yok. Konumuzda Türkiye'nin en büyük 6. üreticisiyiz. Bu yıl sonunda orta gerilim kablosu ile bu ürün grubuna da adım atacağız. Bunun için 10 milyon euroya yakın yatırım yaptık. Orta gerilim kablo üretimi için 24 bin metrekarelik yeni tesis kurduk. Bu yatırımla 40'a yakın yeni istihdam yaratacağız."

“Yatırımın meyvelerini toplayacağız”

Bu yıl 2013’e göre yüzde 35 oranında büyüdüklerini söyleyen Turgut, “Bunun en önemli nedeni iç pazardaki projelerde markamızla yer almamız ve ihraç pazarlarında yakaladığımız başarı. Ayrıca yaptığımız yatırımların meyvelerini toplamaya başladık. Yeni yatırımımız olan orta gerilim makinesi ve kurulan diğer hatlarla bu büyümeyi önümüzdeki yıl da sürdüreceğiz. Son 4-5 yıldır yıllık ortalama yüzde 35 civarında büyümeyi başarıyoruz” diye konuştu. “Geçen yıl 15 bin ton üretim yapmıştık. Bu yıl 20 bin ton üretim yapacağız. Önümüzdeki yıl 25 bin ton hedefliyoruz” diyen Turgut. “Dünya çapında marka değerimiz var. Aranan bir markayız. Projelerde talep edilen 3-4 markadan biriyiz. Mesela Tüpraş’ın 2 yıllık tüm enerji kablosu tedariğini biz yapıyoruz. Uluslararası 9 belgemiz var” dedi.