Sevimli Deri, 'metalsiz deri'yle üretimini 3'e katlayacak

50 yıldır deri sektöründe faliyet gösteren Sevimli Deri, 3 yıl önce metal içermeyen kimyasallarla üretmeye başladığı deri ürünleri ile ihracatını artırarak, üretimini 3’e katlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Beyza COŞKUNTÜRK

İZMİR- Deri sektöründe 1967'den bu yana faaliyet gösteren Sevimli Deri, Avrupa pazarı için metal içermeyen kimyasallarla deri üretiyor. Sevimli Deri Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli, metalsiz deri ile ihracatı artırarak, üretimde yüzde 200'e varan artışları hedeflediklerini söyledi.

Sektörde yarım asırdır faaliyet gösterdiklerini söyleyen Sevimli, "Biz her zaman kaliteye önem verdik, kendimizi sürekli geliştirerek şu anda bulunduğumuz konuma geldik. Durmak yok, duraklarsanız düşersiniz. 2018 yılında da yeni ürünler yaratarak, ihracatı artırmayı planlıyoruz. Yurtiçi satışlarımız üretimimizden yüzde 25 pay alırken, ciromuzdaki payı yüzde 15’te kalıyor. İhracatımızı artırarak, üretimde yüzde 200'e varan artışları hedefliyoruz" dedi.

3 yıldır metalsiz deri üretimi yaptıklarını dile getiren Sevimli, "Avrupa'daki müşterilerimize tamamen metalsiz deri üretiyoruz. Metalsiz deri yeni bir sistem, metal içermeyen kimyasallarla yapılıyor. Metalsiz derilerde işlerken kullandığımız deri işleme prosesleri farklı. Kendine özgü bir deri yaratmayı düşünüyoruz. Bu şekilde üretim yapmaya çalışan firmalar oldu, kromsuz derilerde başarı sağlayamadılar. Deride istenilen yumuşaklığı ve kaliteyi yakalayamadılar. Metalsiz derinin diğer deriye göre maliyeti yüzde 10 daha fazla. Dolayısıyla metalsiz deri talep edenler büyük markalar ve karları yüksek firmalar. Yüzde 10 daha fazla para ödeyip, yüzde 15 daha yüksek fiyata satıyorlar" diye konuştu.

Metalsiz derinin doğada tamamen geri dönüştüğünü vurgulayan Sevimli, "2020 yılında Avrupa'ya kromlu derinin girişi yasaklanacaktı, 2025'e ertelendi. Biz o yüzden erken başlamıştık. Süt danasından elde ettiğimiz derilerde metalsiz üretimde başarılı olduk. Müşterilerimiz bizimle yaptıkları alışverişin kalitesini diğer tedarikçiler ile başaramadılar. Şimdi farklı sektörlerde de metalsiz deriyi talep etmeye başladılar. Kullandıkları ürünlerde de metalsiz konusunu yükselteceklerini söylediler. Yaptığımız işi üçe katlayacağız" ifadesini kulandı.

İç pazar ihracatçı olmaya yöneltiyor

Deri işini aşkla yaptığını dile getiren Sevimli, “Deriyle uğraşmayı yeni şeyler yapmayı seviyorum. 2012’de İtalya Milano'da Sevimli SLR'yi kurduk. 1999’da kurduğumuz Sevimli Ayakkabı ve Deri firması iç Pazar satışlarımızı yapıyor. Sevimli Deri'de 58 kişiyiz. İlk kurulduğumuzda ayakkabı sektörüne küçükbaş deri üretiyorduk. Yurtiçinde büyük bir pazarımız vardı. Yurtiçindeki satış şartları vadeliye döndü. 2011'de yurtiçi satışlarını azaltıp, yurtdışına yöneldik. İç piyasadaki alışveriş kimsenin hoşuna gitmiyor. İç pazar, ihracatçı olmaya yöneltiyor. İhracat iç pazarla desteklenmeliki, devam etsin" dedi.

İtalya merkezli ICEC'den (Deri Sektörü Kalite Sertifikasyon Enstitüsü) Leather Traceability Sertifikası aldıklarını belirten Sevimli, değerlendirmede de 10 puan üzerinden 9.7 aldıklarını dile getirdi. Sevimli, "Leather Working Group (LWC)'a da başvuru yaptık. Kontrol aşamalarından sonra buradan da kalite belgesi alacağız. Bütün sanayi kuruluşlarının tabii olduğu belgeleri zaten aldık. ISO 9001, ISO 14000 ve ISO 18001 belgelerimiz var" şeklinde konuştu.

2016’daki yüzde 20'lik küçülmeyi telafi ettik

2016’da dünyada bir duraklama olduğunu ifade eden Sevimli, müşterilerin kullanımlarına bağlı olarak satışlarda düşme yaşadıklarını söyledi. Sevimli, "2016’da yüzde 20 küçülme yaşamıştık. 2017’de bunu telafi ettik. Ülkenin yaşadığı olaylar ticaretten bağımsız değil. Müşterilerimizle sıkıntı yaşamadık. Çünkü biz onlara mantalite, çalışma prensibi, hayata bakış açısı, sosyal hayat, çevreye bakış olarak farkımız olmadığını gösterdik. Yaptığımız işle ilgili kurallara uyduğumuzu sözle değil belge ile kanıtlıyoruz " dedi.

Rusya ve Çin pazarı ihracatı düşürdü

Deride Çin ve Rusya pazarının kapanmasıyla ihracatın düşüş yaşadığını söyleyen Sevimli, "Çin'e Hongkong üzerinden ticaret yapılıyordu. Çin'deki operasyonla bu ticaret engellendi. Çin'e direk ihracat olmamasının sebebi de, yüksek vergilerdi. Çin ticareti engelleyince sıkıntılar yaşamaya başladı. Türkiye için giysilik derinin ihracat kapısı Rusya'ydı. Rusya'da da vergiler ve çift fatura sıkıntısıyla karşılaştık. Rusya kendi içinde revizyona giderek bavul ticareti denilen durumu yasakladı. Ülkesinde bu ticareti yapanları tutukladı. Rusya ile de direk ihracata dönmek durumunda kaldık. Rusya'nın da petrol gelirleri azalınca, satın alma gücü azaldı" dedi.

Türkiye'nin kürk derilerinin konfeksiyonunda ve giysilik derilerde kaliteli deri ürettiğini dile getiren Sevimli, iç pazarda giysilik deriye talebin olmadığını belirtti. Sevimli, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'de giysilik deri kullanımı yaygınlaştırılmalı. Ayakabılık ve çantalık deri satılıyor ama daha çok kendine zincir mağazalarda yer buluyor. Alışveriş merkezlerinin inişli çıkışlı piyasası, kiraların yüksekliği gibi nedenlerle alımlar alımları azaltıyor. İnsanların satın alma gücü düştükçe, rekabet kızışıyor, fiyatlar geriliyor bud a kaliteyi aşağıya çekiyor. Bu kısır döngünün aşılması lazım.”