Şölen'den 5 yılda 5 kat büyüme hedefi

Son dönemde geliştirdiği ürünler ve 4.0 fabrika yatırımı ile küresel rekabette güçlü bir 'ben de varım' mesajı veren Şölen, gelişmiş pazarlardaki payını 5 yılda 5 katına çıkarmak istiyor. 100'ü aşkın ülkeye Şölen lezzeti tattıran şirket, bu yıl için 1 milyar liranın üzerinde ciro hedefi koydu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ferhat POLAT

Türkiye’nin en önemli çikolata üreticilerinden biri olan Şölen, ‘global marka’ yolculuğunda iddialı adımlarla ilerliyor. 100’ü aşkın ülkeye ihracat yapan Şölen’in gelişmiş pazarlardaki payını 5 yılda 5 katına çıkarma hedefi var. Rekabetin keskin olduğu bu pazarlardan daha fazla pay kapmak hiç de kolay değil. Ancak Şölen, ses getiren son fabrika yatırımı ve geliştirdiği inovatif ürünlerle piyasaya güçlü bir ‘ben de varım’ mesajı veriyor. Şölen’in ‘küresel oyuncu’ yolculuğunun en önemli duraklarından biri “endüstri 4.0 donanımlı ürettim üssü”. Geçtiğimiz yıl, birbiriyle konuşan robotların çalıştığı yeni bir entegre tesis kuran Şölen, hem kapasite ve teknoloji, hem de gıda güvenliği açısından elini oldukça güçlendirmiş durumda. Zira bu iki unsur, global markalarla rekabet edebilmenin olmazsa olmazlarından.

Son dönem yatırımları ve önümüzdeki dönem hedefleri internet editörleri ile bir araya geldiği buluşmada paylaşan Şölen CEO’su Elif Çoban, Gaziantep’te 2017 yılında 600 milyon TL yatırımla faaliyete geçirdikleri bu ‘akıllı’ tesis için “Türkiye’nin çikolata fabrikası” diyor. Dünyanın en büyük tedarikçileri ile çalışmak için büyük montanlı üretim kabiliyeti olması gerektiğine işaret eden Çoban, "Global pazarlarda rekabette öne çıkabilmenin yolu, gıda güvenliğinden, inovatif ve katma değerli ürünler yaratmaktan geçiyor" diyerek, bir bakıma 5 yılda 5 kat büyüme projeksiyonunu neye göre çizdiklerini özetledi. Elif Çoban, endüstri 4.0 gereklerine göre tasarlanan 17 futbol sahası büyüklüğündeki tesis için "Gıda güvenliği alanında bizi sadece Türkiye’deki değil, dünyadaki rakiplerimizden ayrıştıracak, üstün kılacak ve uzun vadede hedeflediğimiz noktalara taşıyacak özelliklere ve donanıma sahip" ifadelerine yer verdi. 

“Fabrikayı gezen şaşkınlığını gizleyemiyor”

Yurt dışından gelen perakendeciler dahil fabrikayı gezenlerin şaşkınlığını gizleyemediğini belirten Çoban, “Bugün adı çikolata ile özdeşleşen ülkelere ihracat yapabiliyorsak, bunu aynı zamanda gıda güvenliğinde sahip olduğumuz güçlü altyapıya borçluyuz. Gaziantep’teki yeni tesisimiz, dış ticaretten kazandığını yine bu topraklara yatırmayı görev bilen Şölen’in Türkiye ekonomisine ve sektörüne kazandırdığı büyük bir değerdir” diye konuştu.


Gaziantep fabrikasında üretilen ürünlerin büyük çoğunluğunun inovatif ürünler olduğunu söyleyen Çoban, “Türkiye’nin Çikolata Fabrikası, aynı anda binlerce şefin tutkuyla çalışarak lezzetli ürünler ürettiği bir mutfak. Biz sahip olduğumuz yüksek teknolojiyle aynı anda milyonlarca adet ürünü aynı lezzet, tazelik ve güvenlikte üreterek milyonlara ulaştırmayı başarıyoruz. Tüm tutkumuzla en lezzetli ürünleri yapmak için çalışıyoruz” dedi.

Türkiye 2.25 dolara, Şölen 3.66 dolara satıyor

“Şimdiye kadar dünya çapında başarıya ulaşan Biscolata, Ozmo ve Luppo markalarımız var. Yeni marka hikayeleri yaratarak hem dünyada hem de Türkiye’de büyüyen küresel oyuncu olmak istiyoruz” diyen Çoban, ihracatta gelişmiş ve tüketimi yüksek olan pazarlarda markalaşarak daha etkin bir şekilde var olmayı ve 5 yıl içinde bu pazarlarda Şölen’in payını 5 kat arttırmayı hedeflediklerini belirti.

Şölen’in güçlü yatırımlarla uluslararası rekabette gücünü her geçen gün daha da arttırdığını belirten Elif Çoban, sözlerine şöyle devam etti: “Şekerleme grubunda dünya ithalatının yüzde 80’nini oluşturan ve 53 milyar dolarlık pazar payına sahip 32 ülkenin Türkiye olan ticareti incelendiğinde buradan ancak 1.7’lik bir pay alabiliyor. Bizim hedefimiz bu pazardaki payımızı yükseltebilmek. Bunu yapabilmek için marka/pazarlama yatırımları da oldukça önemli. Şölen olarak, ileri teknoloji, inovasyon ve Ar-Ge ile katma değerli ürünler yaratıyoruz. Bu nedenle kilogram ihracat fiyatımız dünya ortalamasının üst seviyesinde. Türkiye ortalaması kg başına 2,25 dolar iken, Şölen fiyatı 3,66 dolar”.

1 milyarın üzerinde ciro hedefliyor

2017 yılını 850 milyon TL ciro ile kapattıklarını söyleyen Şölen CEO’su Elif Çoban, “Gaziantep ve İstanbul’da bulunan iki tesisimizde toplam üretim kapasitemiz günlük 1000 tonun üzerinde. Bugün 200’ün üzerinde ürün çeşidini, Amerika’dan Belçika’ya, Maldivler’e kadar 100’ü aşkın ülkeye ihraç ediyoruz. 2018’de ciromuzu 1 milyar 145 milyon TL’ye çıkarmayı hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi.

"Türkiye’yi Türkiye’de olmayan ürünlerle tanıştırdık"

Şölen, tüketicilerine sürekli yeni lezzetler sunmak isteyen, sürekli inovasyona yatırım yapan, odağında yenilikçilik olan dinamik bir şirket. Başarımızın kaynağında inovasyon ve fark yaratma isteği yatıyor. Tesislerimizi, organizasyonumuzun yapısını, ürünlerimizi tüketici zevklerine ve ihtiyaçlarına göre sürekli yeniliyoruz” diyen Çoban, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dinamik yapımız sayesinde global pazarlara üstün nitelikli ürünler satarak elde ettiğimiz bilgi birikimini, gözlem gücünü yenilikçi damarlarımızla besleyerek Türkiye’yi Türkiye’de olmayan ürünlerle tanıştırdık. Hatta daha da ileri gittik, rol model olduk, bizzat kategori yarattık. Bunun için de Ar-Ge’ye yatırım yapmanın önemine inanıyoruz.”

Rakamlarla Şölen Çikolata:
İkramlık çikolata: Yüzde 34,9 ciro pazar payı
Dolgulu bisküvi pazarı: Yüzde 31,3 ciro pazar payı
Yeni tesis üretim alanı: 120.000 metrekare
Toplam üretim kapasitesi: 1.020.000 kg/gün
Toplam istihdam: 1.800
2017: 850 milyon TL ciro
2018: 1 milyar 145 milyon TL ciro hedefi

"Özelleştirme kararı doğru"
Devlete ait şeker fabrikalarının özelleştirilmesi konusunda görüşlerini paylaşan Elif Çoban, "Kamuoyunda fabrikaların kapatılacağı yönünde bir algı var ama bu fabrikalar kapatılmıyor, özelleştiriliyor. Ben özelleştirme kararının doğru olduğunu düşünüyorum. Ancak biz şeker fabrikalarına teklif vermeyi düşünmüyoruz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir