Stellantis, CATL ile LFP bataryaları için stratejik mutabakat zaptı imzaladı
Stellantis, batarya elektrikli araç teknolojisini ve 2038'e kadar sıfır karbonlu bir şirket olmaya yönelik Dare Forward 2030 stratejik planını desteklemek üzere yeni bir işbirliğine imza atıyor.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, Stellantis, elektrikli araç dönüşümüne olan yatırım ve çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.
Bu kapsamda Stellantis, dünyanın en önde gelen batarya üreticisi CATL ile önemli bir stratejik mutabakat zaptına imza attı.
Stellantis N.V. ve CATL, Stellantis'in Avrupa'daki elektrikli araç üretimine enerji sağlamak üzere, LFP (Lityum Ferro Fosfat) batarya hücrelerinin ve modüllerinin yerel tedarikine yönelik bağlayıcı olmayan bir "Mutabakat Zaptı" (MoU) imzaladığını duyurdu.
İki şirket, Stellantis'in hızlanan elektrikliye geçiş stratejisini daha da desteklemek üzere eşit paylarla bir ortak girişim kurma olasılığını değerlendiriyor.
Uzun vadeli stratejinin bir bileşeni
CATL ve Stellantis arasında imzalan mutabakat zaptı, iki stratejik cephede uzun vadeli bir işbirliğinin ana hatlarını çiziyor.
Stellantis, ileri teknolojili batarya elektrikli araçlarını desteklemek için iddialı bir teknolojide yol haritası oluşturmak ve batarya değer zincirini daha da güçlendirmek için fırsatları belirlemeyi hedefliyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Stellantis Üst Yöneticisi (CEO) Carlos Tavares, mutabakat zaptını değerlendirerek, "CATL ile imzaladığımız LFP batarya kimyasına ilişkin Mutabakat Zaptı, Avrupa'da orta sınıfta ulaşım özgürlüğünü korumaya yönelik uzun vadeli stratejimizin bir başka bileşeni. CATL, bu sektörün lideri ve ikonik araç markalarımızla birlikte yenilikçi ve erişilebilir batarya teknolojisini müşterilerimize sunarak 2038'e kadar net sıfır karbon hedefimize ulaşmamıza yardımcı olacak." ifadelerini kullandı.
CATL Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Robin Zeng de Stellantis ile işbirliklerinin yeni bir seviyeye taşımaktan büyük mutluluk duyduklarını kaydetti.
Zeng, "Stellantis'in otomobil üretimindeki köklü geçmişi ve CATL'ın gelişmiş batarya teknolojisi ile, ortaklığın, her iki tarafın da karbon nötr hedefinde belirleyici bir adım olacağına inanıyoruz. Küresel enerji geçişini teşvik etmek üzere ortaklarımıza daha rekabetçi ve sürdürülebilir çözümler sunmak için kendimizi adamaya devam edeceğiz." açıklamasında bulundu.
Hedef toplam satışlarda yüzde 50 elektrikli payı
Uzun hizmet ömrü ve yüksek termal verimliliğe sahip LFP teknolojisi, Stellantis'in B ve C segmentindeki binek otomobil, crossover ve SUV segmentinde kaliteli, dayanıklı ve uygun fiyatlı elektrikli araçlar sunmasını sağlayabilecek bir teknoloji olarak öne çıkıyor.
Şirket, Dare Forward 2030 stratejik planı kapsamında, Avrupa'da batarya elektrikli binek otomobil satışlarında yüzde 100 oranına ve ABD'de batarya elektrikli binek otomobil ve hafif ticari araç satışlarında yüzde 50 oranına ulaşmayı hedefliyor.
Sellantis, 2038'e kadar sıfır karbonlu bir şirket olma yolunda ilerliyor. Stellantis, elektrikli gelecek için istikrarlı, düşük karbonlu temel malzeme tedariki sağlamak amacıyla bir dizi ortaklık kuruyor.