Tarımsal artıkları gübreye dönüştürüyor

Polat Organik Gübre, sap, çürümüş balya, yağmur yemiş saman, şeker pancarı ve mısır artıkları gibi çeşitli bitkisel artıkları çeşitli işlemlerden geçirerek tohum yatağına atılan pelet gübre haline getiriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dilek TOPRAK

ESKİŞEHİR - Türkiye'de ilk kez tarımsal artıkları organik gübreye dönüştüren Polat Organik Gübre, tarım sektöründe yeni bir dönem açmaya hazırlanıyor. 

Sap, çürümüş balya, yağmur yemiş saman, şeker pancarı ve mısır artıkları gibi çeşitli bitkisel artıkları çeşitli işlemlerden geçirerek tohum yatağına atılan pelet gübre haline getiren firma, bu gübre sayesinde hem tarımsal artıkları geri dönüştürüyor hem de ürünlerde yüzde 15-20 oranında verim artışı sağlıyor.  

1997 yılından bu yana GAP bölgesinde ve Eskişehir'de tarımsal artıkların tarımda kullanılması ile ilgili yürütülen dört araştırma projesi ve iki test çalışması neticesinde bu gübrenin ortaya çıktığını anlatan firma kurucusu Ziraat Mühendisi Halil Polat, 2013 yılı sonunda KOSGEB desteği ile Eskişehir Mesudiye Köyünde kurdukları tesisle resmen ticari faaliyetlerine başladığını söyledi. Polat Organik gübre olarak toprakta öze dönüşü amaçladıklarını dile getiren Halil Polat, "kırsalda yaşayan kesimlere bir gelir kaynağı yaratarak, ekonomik değeri olmayan tarımsal artıkların ekonomiye kazandırılması asıl amacımızdır yani teknolojik ilerlemeyi koruyarak toprağın doğala kavuşmasını hedefliyoruz. Organik gübre, bitki beslenmesinin yanı sıra toprağın fiziksel ve kimyasal yapısını düzenlerken aynı zamanda su tutma kapasitesini artırır ve zaman içerisinde organ madde miktarını da arttırır. Ürünümüzün verimi ve randımanı artırdığı yapılan araştırmalar sonucunda tespit edilmiştir" bilgisini verdi.

 Dünya üzerinde sadece ABD, Çin, Kanada ve Avustralya'da bu metotla üretim yapan dört tesisi olduğunu ifade eden Polat, tarımsal artıkların bitki beslemesinde kullanılmasına yönelik üretim yapan Türkiye'de tek tesis olduklarını belirtti. Türkiye'de henüz bu işi yapacak makinelerin olmadığını bu yüzden makine adaptasyonu yaparak yaklaşık 1,5 milyon civarında yatırımla tesisi hayata geçirdiklerini aktaran Polat, tesisin yıllık tek vardiya 6 bin ton üretim kapasitesine sahip olduğunu söyledi. Polat, "çiftçilere en başta ürünü deneme amacıyla dağıttık, faydasını gören herkes bu yıl geri dönüş yaptı ve en çok talebi Konya'dan gördük. Çiftçilerimizin bütçesini zorlamayacak şekilde bir fiyat politikası izliyoruz ve etkinlik bakımından gübremize eşdeğer olan gübrelerin 1/3 fiyatıyla üreticimize intikal ettirmekteyiz" dedi.

Tesisi kurmak için Eskişehir'i seçmelerindeki en önemli nedenlerin at çiftlikleri, tavuk çiftlikleri ve pancar üretim yerlerine yakın oluşu olduğunu belirten Polat, gübrenin üretim aşamalarını şöyle anlattı:

"Kendi topladığımız ve ücret karşılığı çiftçilerden aldığımız tarımsal artıkları özel bir yöntemle işledikten sonra bitki, insan ve hayvan sağlığına zararlı amillerin yok edilmesi için 100-110 derecede ısıtılıyor. Sonra çeşitli işlemlerden geçirerek ekim makinesiyle tohum yatağına atılabilecek forma getiriyoruz 115 derecelik bir ısıl işleminden sonra soğutularak paketlenmeye geçiliyor."

Çukurova Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre Türkiye'de mevsim ve yağışlara bağlı olarak yıllık 55-60 milyon ton tarımsal atık olduğuna dikkat çeken Polat, "Türkiye' de kimyasal gübre tüketimi yıllık 5,5 milyon ton, üretimi ise 3,5 milyon ton civarında yani 2 milyon tonu ithal ediliyor. Diğer taraftan çürümeye bırakılan ve yüzde 80'ni yakılan anızlarla toplam 50 milyon artığımız var, dışarıdan 2 milyon ton yüksek fiyatla gübre ithal ediliyor " diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir