Tasarruf yapın, faturanızı azaltın

Profilo, Enerji Tasarrufu Haftası’nda evde yapılabilecek pratik tasarruf yöntemlerini paylaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Profilo, Enerji Tasarrufu Haftası nedeniyle tüketicilerine evlerinde yapabilecekleri pratik tasarruf yöntemlerini hatırlatarak hem kendileri hem de dünya için daha iyi bir gelecek yaratıyor.

Profilo’nun evde kolaylıkla uygulanabilecek pratik enerji tasarrufu önerileri şunlar:

Kettle kullanırken sadece gerektiği kadar su kaynatılmalıdır.

Çamaşırların daha iyi temizlenmesi için yüksek ısıda yıkamak gerekli değildir. Yüksek ısıda yıkamak, daha fazla enerji harcamaya sebep olacaktır.

Çamaşır makinesi, yükleme kapasitesi tam olarak kullanılacak şekilde doldurulmalıdır. Çamaşır makinesini az ya da çok doldurarak çalıştırmak, elektrik faturasının yükselmesine sebep olacaktır.

Çamaşır makinesine gereğinden fazla deterjan konulması, çamaşırların daha temiz olmasını sağlamadığı gibi daha fazla elektrik harcanmasına da neden olur.

Pişirme işlemi sona erdikten sonra içinde yemek olan tencere ya da kaplar, 30 dakika bekledikten sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Sıcak olan kaplar buzdolabının daha fazla elektrik harcamasına sebep olur.

Buzdolabının üzerine veya raflarına örtü örtülmemelidir. Örtüler, buzdolabı içinde mikrop oluşmasına ve hava kanallarını engelleyerek daha fazla elektrik harcamasına neden olur.

Buzdolabı evlerimizde sürekli olarak çalışır durumda olduğundan en çok elektrik tüketen ev aletidir. Bu nedenle tüm elektrikli ev aletlerinde olduğu gibi buzdolabında da yüksek enerji tasarruflu modellerin (A+,A++,A+++) tercih edilmesi aile bütçesine katkı sağlar.

Buzdolabının ve derin dondurucu bölmelerinin en uygun iç sıcaklık değerleri; buzdolabı için +4 derece, derin dondurucu için -18 derecedir. Daha düşük ya da yüksek sıcaklıklar gereğinden fazla elektrik tüketimine ve gıdaların bozulmasına sebep olur.

Buzdolabı mutfak içinde yerleştirilirken fırın ve diğer ısı kaynaklarından uzakta konumlandırılmalıdır.

Bulaşık makinesi kullanmak elde yıkamaya göre yaklaşık 10 kat enerji tasarrufu sağlar.

Bulaşık makinesi çalıştırırken tam olarak doldurmaya özen göstermeli ya da az bulaşık yıkamak için uygun olan programlar tercih edilmelidir. Bu sayede hem sudan hem de elektrikten tasarruf etmek mümkündür.

Elektrikli cihazlar, düğmesinden kapatılmadığı sürece enerji harcamaya devam eder.
Ütünün, ütüleme işleminin bitmesine 5 dakika kala fişten çekilmesi elektrik tasarrufu sağlarken ütünün sıcaklığı ile kalan parçaları da ütülemek mümkündür.

Elektrikli süpürgelerin toz torbasının ve filtresinin düzenli bir şekilde temizlenmesi elektrik tüketimini azaltır.

Meyve ve sebzelerin akan suyun altında yıkanması yerine soğuk suyla doldurulan bir kabın içerisinde yıkanması su israfını önler.

Kış mevsiminde ideal oda sıcaklığı 20 derecedir. Kış günlerinde oda sıcaklığının 1 derece azalması ile aylık doğal gaz faturanızda 10-15 TL’lik kazanç sağlamak mümkündür.