Tat Bakliyat, ihracatta 100 milyon dolara ulaştı

Tat Bakliyat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Veysel Memiş, tam kapasite çalıştıkları 2016 yılında 100 milyon dolar ihracata ulaştıklarını belirterek, ihracatta yüzde 44, ciroda yüzde 20 büyüme yakaladıklarına dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Meltem AHATOĞLU

1977 yılından bu yana ticari faaliyetlerini sürdürdüklerini anlatan Veysel Memiş, “Memişoğlu Grup olarak, 40. gurur yılımızı yaşıyoruz” dedi. Şerafettin, Gıyasettin, Nasip ve Tuncer Memiş tarafından yönetilen Memişoğlu Grup’un, Tat Bakliyat markası ile yurt içinde 30’ u aşkın bayi ağı, İstanbul, İzmir ve Edirne’de de Bölge müdürlükleri ile hizmet verdiğini ifade eden Memiş, ayrıca 82 ülkeye ihracat yaptıklarını söyledi. Memiş, “ Tat Bakliyat, bünyesindeki pirinç, bulgur, mercimek fabrikalarının yanı sıra bakliyat eleme ve temizleme tesisleri, kilogramlık paket ambalajlama tesisleri ile ülkemizin en büyük üreticileri arasında yer almaktadır.

Bunun yanı sıra İstanbul Sanayi Odası’nın yapmış olduğu araştırmada Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşunun arasında olan Tat Bakliyat aynı zamanda Türkiye İhracatçılar Meclisinin ilk bin ihracatçı firması arasında yer almaktadır” dedi.Tüm bakliyat ürünlerinde geniş üretim, ithalat ve ihracat ağına sahip olduklarını anlatan Veysel Memiş, özellikle Türkiye pazarı ve Ortadoğu pazarında hatırı sayılır birçok gelişme kaydettiklerini bildirdi.

Bulgurda kapasite artırımına gidecek

Pazar payını yurt içi ve yurt dışında arttırmaya odaklandıklarını kaydeden Veysel Memiş, mercimek fabrikasında kapasite artırımına girdiklerini belirterek bulgurda da kapasite artırımına gideceklerini iletti. Memiş, “ Baklagil ailesini tüm yurttaşlarımıza ve tüm dünyaya tanıtmayı da kendimize görev edinmiş bulunmaktayız. Bu kadar sağlıklı besin maddelerinin gelecekte daha çok insana ulaşması demek, daha sağlıklı nesillerin yetişmesi demektir” diye konuştu.

Son yatırımlarını Edirne Uzunköprü’ye yaptıklarının bilgisini veren Veysel Memiş, şöyle devam etti: “Fabrikayı 18 bin metrekare alan üzerine kurduk. Saatte 15 ton kapasiteli fabrikayı 2016 son çeyreğinde devreye koyduk. Türkiye’de Edirne’de kurduğumuz fabrika sayesinde nakliye maliyetlerinde önemli bir avantaj sağlayacağız. İstanbul’da bir dağıtım depomuz da bulunuyor. Edirne’de ürettiğimiz çeltik Ege ve Marmara Bölgesi'ne gönderiliyor. Mersin fabrikamızdaki günlük 240 ton olan çeltik kırma kapasitemiz bu yatırım ile birlikte günlük 600 ton kırma kapasitesine ulaştı.”

‘Bakliyat Unu’ projesine başlayacak

Bu yıl inovasyon projesi çalışmasına başladıklarını açıklayan Memiş, bakliyat kullanım alanını genişletmek için ‘Bakliyat Unu’ projesine başladıklarını söyledi. Türkiye’de çok yaygın olmayan bu kullanım ile yüksek lif, protein, mineral, karbonhidrat içeren ürünlerin yemeklerde her alana girebilmesini hedeflediklerini anlatan Memiş, “Özellikle çocuklar ve sağlıklı beslenmek isteyenlerin severek kullanılacağından eminiz” ifadelerini kullandı.

"Vergi indirimini, fasulyede olumsuz buluyoruz"

Şu an dünya genelinde nohut üretiminde büyük bir sorun yaşandığını ifade eden Tat Bakliyat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Veysel Memiş, yurtdışından getirilen nohutların fiyatlarının eskiye oranla yüzde 70-80 oranında artış gösterdiğini aktardı. Bu sebeple ülkede yapılmış olan vergi indirimini nohut açısından çok yerinde bir karar olduğunu savunan Memiş, şu görüşleri paylaştı: “Ama fasulye için konuşulan vergi indirimi ile alakalı çok gerekli olduğunu düşünmüyoruz. Zaten ülkemizde fasulye ürününün fiyatı çok yüksek değildir. Hatta son 45 gündür piyasa giderek düşmektedir. TV’de gösterilen 10 liralık fasulyeler bazı yörelerimizde bulunan özel üretim olan fasulyelerdir. Türkiye genelinde fasulye fiyatları çok yüksek değildir. Bu nedenle böyle bir vergi indirimine gidilmesinin Türk üretici açısından çiftçilerimizi üzecek bir karar olacağını düşünüyorum.”