TAV ve SUMMA'ya, dünyanın en iyi projeleri ödülü

Türkiye'nin önde gelen inşaat firmaları TAV Inşaat ve SUMMA İnşaat, uluslararası inşaat sektörü dergisi Engineering News Record (ENR) tarafından iki ayrı proje ile ayrı alanlarda birincilik ödülüne layık görüldü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kültürel Tesisler kategorisinde SUMMA Senegal - Dakar Uluslararası Kongre Merkezi projesi ile, Havaalanları Limanlar kategorisinde TAV Suudi Arabistan - Medine Prens Muhammed Bin Abdülaziz Uluslararası Havalimanı projesi ile dünya birincisi seçildi.

New York'ta gerçekleştirilen ENR Küresel İnşaat Zirvesinde, Summa Grup'un ödülünü, Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Müteahhitler Birliği Başkan Vekili Selim Bora, TAV Inşaat'ın ödülünü de Suudi Arabistan ve Afrika'dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Kaur teslim aldı. Grand Hyatt Oteli'nde gerçekleşen yemekli ödül töreninde birer konuşma yapan Selim Bora ve Cumhur Kaur, New York'ta verilen ödüllerin kendileri ve firmaları için olduğu kadar Türkiye için de bir gurur kaynağı olduğunu söyledi.

TAV Inşaat tarafından Medine'de yapımı gerçekleştirilen LEED Altın sertifikalı Prens Muhammed Bin Abdülaziz Havalimanı Projesi, ENR Dergisi tarafından düzenlenen “Küresel En İyi Projeler yarışmasında; havalimanı kategorisinde dünya birinciliği ödülünü aldı.

İnşaat sektörünün en saygın yayınlarından Engineering News Record (ENR) dergisi tarafından düzenlenen ve yılın en iyi projelerini belirlemeyi hedefleyen Üçüncü Küresel En İyi Projeler Yarışması ödül töreni New York'ta gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu. Türkiye ve bölge ülkelerinde gerçekleştirdiği havalimanı projeleriyle büyüyerek dünyada havalimanı inşaatında birinci sıraya yerleşen TAV Inşaat, Medine Prens Mohammad Bin Abdülaziz Havalimanı inşaat projesiyle havalimanları kategorisinde “Küresel en iyi proje ödülünü aldı.

TAV Inşaat adına ödülü teslim alan Suudi Arabistan ve Afrika'dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Kaur “Suudi Arabistan'ın ilk havalimanı özelleştirmesi olan Medine Prens Muhammed Bin Abdülaziz Havalimanı Projemizin sektörün saygın yayınlarından biri olan ENR tarafından verilen “Küresel En İyi Proje ödülüne layık görülmesi bize büyük gurur verdi. Uluslararası ekip çalışması, iş sağlığı ve güvenliği, tasarımsal işlevsellik ve kalite, inovasyon ve sektöre katkı gibi önemli kriterlerde yarışarak bu ödüle ulaştık. 34 farklı milliyetten 5300 çalışanımızla birlikte bunu başardık, proje direktörü olarak emeği geçen herkese teşekkür ederim dedi.

'Daha büyük havalimanlarını gerçekleştireceğiz'

Kaur, aldıkları ödülü, havalimanı inşaatında çalıştıkları sırasında babalarından ayrı kalan çocuklara adadıklarını belirtti. Kaur, DHA'ya yaptığı açıklamada, "TAV Inşaat olarak, New York'ta aldığımız bu ödül Medine Prens Mohammed Bin Abdülaziz Havalimanı'nın, üç yıl gibi kısa bir sürede, bütçesinde tamamlanmasın ve yeşil arıtım bina olarak sertifakandırılmasının bir ödülü. Bu projede 34 farklı ülkeden 5300 kişi görev yaptı. oNların hepsine katkılarından dolayı çok teşekkür ederim. Bu yalnızca TAV'ın değil, Türkiye'nin, Türk müteaahitlerinin, Türk mühendislerinin Tüm dünya üzerinde çok etkin ve başarılı projelere imza attığının bir kanıtıdır. Eminim daha büyük başarılara imza atacağız, TAV olarak daha büyük havalimanlarını gerçekleştireceğiz. Bu konuda hem kendimize, hem grubumuza hem de ülkemize sonsuz güveniyoruz" dedi.

Medine Prens Mohammed Bin Abdülaziz Havalimanı Amerikan Yeşil Binalar Konseyi (USGBC) tarafından LEED “Altınö ile sertifikalandırılan Avrupa ve Ortadoğu'daki ilk, dünyada ise sekizinci havalimanı olarak yer alıyor.

'Kısa sürede sektörün liderleri arasına girdik'

TAV Grubu CEO'su Sanı Şener “TAV Inşaat olarak, Türkiye ve yurtdışında gerçekleştirdiğimiz havalimanı projeleriyle kısa sürede sektörün liderleri arasına girdik, ENR Dergisi 2014 yılı sıralamasında “havalimanı inşaatı kategorisinde 1. sırada yer alarak dünyanın en büyük şirketi olduk. ENR Dergisinin “Küresel En iyi Projeö ödülü ile uluslararası başarılarımızın yanına bir yenisini daha koymuş olduk. Havalimanı inşaatında dünya birinciliğimize; kalitesi uluslararası ödüllerle tescil edilen projelerimizi de ekleyerek yolumuza devam ediyoruz dedi.

TAV, ortakları Al Rajhi Grubu ve Saudi Öger'le birlikte kazandığı ihale çerçevesinde Haziran 2012'de Medine Havalimanı'nın işletmesini üstlenerek yeni terminalin yapımına başladı. 153.000 metrekare olan terminal binasında 32 adet yolcu köprüsü bulunuyor. TAV sözleşme kapsamında ayrıca terminale ek olarak 26 tane ek bina, 2 pist, 3 paralel taksi yolu inşaatlarını da gerçekleştirdi. Sözleşmedeki resmi bitiş süresinden önce 31 ayda tamamlanan, genişlemeye uygun, dünyadaki her büyüklükteki uçağa hizmet verebilecek ve en son teknolojinin kullanıldığı havalimanı 2 Temmuz tarihinde Suudi Arabistan Kralı'nın katıldığı törenle resmi olarak açıldı.

New York'ta düzenlenen törende, kontrat süresi 400 işgünü olan Dakar Kongre Merkezi projesini 343 günde anahtar teslim olarak tamamlamayı başaran SUMMA inşaat New York da düzenlenen ödül töreninde kültürel alanda dünyanın en iyi projesi ödülü'nü aldı.

Dünyanın önde gelen inşaat firmaları temsilcilerinin katıldığı ödül töreninde,Summa İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Müteahhitler Birliği Başkan Vekili Selim Bora yaptığı konuşmada Türk mal ve hizmetlerinin yurtdışı müteahhitlik sektöründe ulaştığı noktanın altını çizdi. Bora, özellikle gelişmekte olan ülkeler için Türk müteahhitlik şirketleri ile ortaklık kurmayı düşünen uluslararası kuruluşlara önerilerde de bulundu. Bora, DHA'ya yaptığı açıklamada, Bu sene üçüncüsü gerçekleştirilen Uluslararası En İyi Proje Ödülü yarışmasında, 20 kategoride, kültürel alanda dünyanın en iyi projesi seçilen Senegal'de yaptığımız Dakar Kongre Merkezi ile alakalı olarak burada bulunuyoruz. Bununla ilgili ödülümüzü aldık. Türkiye için son derece önemli bir ödül. Özellikle Türk müteaahitlik sektörünün geldiği yeri göstermesi açısından. Türk inşaat malzemesi ve hizmetlerinin dünya çapında tanınırlık kazanması açısından son derece önemli bir ödül. Türk Eximbank'ın da katkılarıyla finance edilmiş olan projemizi bugün New York'ta, pek çok katılımcının önünde tekrar tasdik etmiş olduk. Ülkemiz için son derece önemli bir reklam platform oldu. Tabii şirket olarak da bunlardan gurur duyuyoruz. Onbir ay gibi kısa bir sürede gerçekleştirdiğimiz bu proje, Sahra Altı Afrikası'nda örnek bir proje olarak herkes tarafından biliniyor ve görülüyor dedi.

8 hektar arazi ve 20,000 m2 kapalı alan üzerinde inşa edilen Dakar Kongre Merkezi projesinde 1500 kişilik oditoryum, VIP toplantı salonları, basın merkezi, restoranlar, 3000 kişilik fuaye, çalışma grupları için toplantı salonları , Afrika devlet başkanları için özel toplantı salonu, sergi salonları ve her türlü zirveye ev sahipliği yapmaya yeterli donanımda ses ve görsel altyapı sistemi bulunmakta.

Kısmı finansmanı Türk Exim bank tarafından yapılan bu projede Toplam 2000 işçi ve mühendisin çalıştı. Neredeyse tamamı Türk mali ürün ve hizmetlerden oluşan bu proje için yaklaşık 800 konteyner mal ve 250 Sevkiyat yapıldı. Kontrat süresi 400 işgünü olan Dakar Kongre Merkezi projesini, SUMMA İnşaat 343 günde anahtar teslim olarak bitirmeyi başardı.