TAV, yatırımlara hız verecek

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Şener, gelecek yıl yatırımlarını yüzde 12 artırmayı hedeflediklerini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, bu yılın 9 aylık döneminde 58 milyon euro tutarında yatırım yaptıklarını sene sonunda bu rakamın 110 milyon euro olmasını beklediklerini bildirerek, gelecek yıl yatırımlara hız kazandıracaklarını söyledi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Şener, 2015 yılında yatırımlar açısından oldukça iyi performans sergilediklerini vurguladı. 

Şener, 7 ülkede 14 havalimanı işlettiklerini hatırlatarak, şunları kaydetti: 

"2015'te işlettiğimiz havalimanı sayısında bir değişiklik olmadı. Bununla birlikte TAV Grubu olarak hizmet verilen havalimanı sayısını 70'e çıkarmayı başardık. ATÜ, BTA, TAV İşletme Hizmetleri ve TAV Bilişim hizmet şirketlerimizle bu sene de farklı havalimanlarında faaliyete başlayarak operasyon ağımızı genişlettik. 

2015 yılının 9 ayında 58 milyon euro tutarında yatırım yaptık. Bu rakamın sene sonunda 110 milyon euroya ulaşmasını bekliyoruz. Söz konusu yatırımların geri dönüşü konusunda hedeflediğimiz sonuçları tutturduk. Ciromuzu geçen seneye kıyasla yaklaşık yüzde 12 artırarak seneyi kapatmayı hedefliyoruz. 9 aylık mali tablolara göre ciromuz 822 milyon euro ile geçen senenin yüzde 14 üzerinde gerçekleşti." 

'Dünya ortalamasının üzerinde büyüyoruz'

Şener, 2016 yılına ilişkin farklı bölgelerdeki yatırım imkanlarını değerlendirdiklerini aktardı. 

TAV Havalimanları bünyesinde işlettikleri havalimanı portföyünün, büyük çoğunlukla dünya ortalamasının çok üstünde büyüyen coğrafyalara dağılmış dengeli bir portföy olduğunu dile getiren Şener, şöyle konuştu: 

"Bunun yanında yeni operasyonlarla şirket portföyünü genişletmek de TAV DNA'sının önemli bir parçası. Bu iki büyüme inisiyatifimize 2014 yılında hizmet şirketlerimizin grup dışında büyümesini de ekledik ve böylece üç sacayağı üstünde büyümeye devam edecek bir yapı oluşturduk. Şirket portföyünün büyütülmesi için satın almalar gibi henüz kullanmadığımız araçlar da kullanabiliriz. Özellikle Asya Pasifik, Afrika ve Orta Doğu bölgelerindeki fırsatları yakından takip ediyoruz. 

TAV Havalimanlarının başta Türkiye olmak üzere faaliyet gösterdiği coğrafyada, tüm sektör oyuncuları tarafından önümüzdeki 20 sene boyunca dünya ortalamasının üstünde büyümesi bekleniyor. Bu nedenle gerçekleşmeler bizim beklentilerimizle uyumlu. Sene başında Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kar'da (FAVÖK) yüzde 12-14, net karımızda da yüzde 5-10 büyüme bekliyorduk, bu beklentilerimizi koruyoruz."