TEB Fintech Future Four’un kazananları belli oldu

Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) başlattığı Fintech Future Four Programı sonuçlandı. Finale kalan 8 projenin jüri önünde final sunumunu yaptığı programın kazananları belli oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB), Türkiye’den bankacılık ve finans dünyasını değiştirecek teknolojilerin çıkması amacıyla, finans teknolojisi konusunda fikir ve projeleri olan Start up’lara özel olarak başlattığı TEB Fintech Future Four Programı’nın kazananları belirlendi. Son 8 projenin katılmaya hak kazandığı final sunumunda, uzman jüri değerlendimesiyle Roboadvisory kategorisinde ZEK.AI ve Miks; Dijital Danışmanlık kategorisinde Chatbank ve Önce Müşteri/Müşterini Tanı kategorisinde SoolX girişimleri dereceye girmeye hak kazandı.

“TEB Fintech Future Four Start-Up’lara iyi gelecek”

Final sunumları sonarsında konuşan TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, TEB olarak hedeflerinin bankacılık ve finans dünyasının geleceğini şekillendirecek teknolojilerin Türkiye’den çıkması olduğunu belirtti. Fintech Future Four Programı’yla yenilikçi finans teknolojisi fikirlerinin hayata geçirilmesine destek sunmaktan mutluluk duyduklarını belirten Mendi şunları söyledi:

“Altyapımız, tecrübemiz, ilk ürün için sağladığımız finansal destek ve projenin ilk müşterisinin hazır olması Start-Up’lara iyi gelecek. Bu programı hayata geçirirken sektör olarak hayalini kurduğumuz gelecek vizyonunu bankalar ve start-up’ların birlikte çalışmasıyla inşa edebileceğine gönülden inanıyorduk. 20 Eylül’de başlattığımız Fintech Future Four Programı’na her biri çok değerli toplam 43 başvuru aldık. Uzun bir değerlendirme sürecinin ardından finale kalan 8 projenin finans sektöründe dünya çapında sorunların cevabı olabileceğine inanıyoruz.”

Yarışmaya 43 proje başvurdu

TEB, TEB Özel Melek Yatırım Platformu aracılığıyla 20 Eylül’de başlattığı Fintech Future Four Programı’na toplam 43 başvuru aldı. Ön değerlendirmeler sonucu seçilen ilk 25 takımın Bomonti Ada’daki ilk jüri değerlendirmesinin ardından 16 takım belirlendi. Seçilen takımlar, programın danışman ortağı Symrna Capital tarafından 3 hafta boyunca mentorluk alarak derinlemesine birebir görüşmeler gerçekleştirdi

Gerçekleşen sunumlarda banka üst yönetimi ve bağımsız jüri üyelerinden oluşan değerlendirme kurulu, girişimcilerin sunumlarını dinleyerek Türkiye finansal sistemine uygunlukları, rekabette sağlayacağı avantajlar, fintek fikirlerinin nasıl global platformlara taşınabileceği konularında interaktif görüşmeler gerçekleştirdi. 11 jüri üyesinin ayrı ayrı değerlendirmesi sonucu 4 Fintek projesi 2017 TEB Fintech Future Four’un kazananları olarak belirlendi.

Oldukça rekabetçi geçen final sunumlarının sonrasında jürinin oyları ile kazanan ilk 4 girişim Roboadvisory kategorisinde ZEK.AI ve Miks; Dijital Danışmanlık kategorisinde Chatbank ve Önce Müşteri/Müşterini Tanı kategorisinde SoolX oldu.

Kazananlara özel destekler

Jüri tarafından seçilen ZEK.AI, Miks, Chatbank ve SoolX takımları bundan sonraki süreçte TEB içerisinde final ürünü yaratmak için bankacılık mevzuat ve ugunlukları, hukusal süreçler, ürün güvenliği ve teknoloji uygunluğu gibi alanlarda uzman ekipler ile birlikte çalışacaklar. Bunun yanında TEB Girişim Bankacılığı, şirket kurulumu, hukuki destek, ortaklıklar, patent edinme ve müşteri kazancı gibi konularda destek sunarken, seçilen 4 Fintech girişimi iş yönetim danışmanlığı, girişimcilik eğitimleri, ofis ve destek hizmetlerine ulaşabilecek. TEB program kapsamında danışman ortağı Smryna Capital LLC aracılığı ile girişimlere ilk mali desteği hibe olarak sağlarken; TEB Özel Yatırımcı Kulübü (Investor Society) kazanan takımlara alfa ürün geliştirmeleri ve yatırım alma konusunda destek olacak.

TEB’in dijital zeka ve yeteneklerin finans alanında da değerlendirilmesi hedefiyle oluşturduğu, TEB Fintech Future Four Programı’nın Türkiye ekonomisine sürdürülebilir değer kazandırması ve Türkiye’nin küresel finans merkezi konumuna ulaşmasında çok büyük bir adım olması bekleniyor. TEB ortağı BNP Paribas ile birlikle kazanan 4 girişimi Fransa ve dünya genelinde fintek startup ekosistemine duyurmayı ve onlara uluslararası network fırsatları yaratmayı planlıyor.

Kazanan Girişimler

Yatırımlarınızı yönetmenin akıllı ve kolay yolu: ZEK.Aİ

Finansal okuryazarlığın ülke genelinde düşük olması ve tasarruf sahiplerinin, bireysel emeklilik sistemindeki birikimlerini etkin bir şekilde yönetemediği gerçeğinden hareketle ortaya çıkan projede, müşterilerin finans bilmesine gerek kalmadan yatırımlarına yön verebilmeleri hedefleniyor. Müşterilerin bireysel emeklilik planlarındaki fonların içeriğini onlar için anlayıp dağılımını değiştiren girişim, profesyonel danışmanlık hizmetleri ile daha yüksek getiri potansiyeli ve bir yılda performans iyileşmesi olmadığı takdirde para iade garantisi vaadediyor.

Baştan sona yeni bir yatırım deneyimi: Miks

Daha önce finansal piyasalarla ilgilenmiş, vadeli mevduat hesaplarının getirisinden memnun olmayarak döviz/altın/hisse senetleri/FX piyasasında küçük de olsa yatırım yapmış, daha yüksek bir getiri için bir miktar risk almayı göze alabilecek, dijital adaptasyonu yüksek ve yatırım büyüklüğü 500 bin TL’ye kadar olan bireysel yatırımcılar, girişimin hedef kitlesini oluşturuyor. Miks yatırımcılara profesyonel danışmanlar tarafından çeşitli temalar doğrultusunda hazırlanmış portföylerini satın alma olanağı sunarak; baştan sona yeni bir yatırım deneyimi yaşatmayı hedefliyor.

Miks ile bireysel yatırımcılar sratejisi ve içeriği detaylı olarak paylaşılan portföylere tek bir tuş ile yatırım yapabiliyor, istediği bir yatırım aracını ekleyerek ya da çıkararak portföyün içeriğini kişiselleştirebiliyor ve bu portföyün performansını 7/24 takip edebiliyor.


Bankacılık sektörüne özel, mesajlaşma botunu: Chatbank

ChatBank, bankacılık sektörüne özel bir mesajlaşma botunu. ChatBank, müşteri memnuniyetini ve bağlılığını arttırırken, personel giderlerinden yüzde 37’ye varan tasarruf sağlıyor. Müşteri hizmetlerine hızlı ve kolay erişim sağlayarak vakit kazandırırken, müşteri memnuniyetinin arttırılması hedefleniyor. Çağrı merkezine gelen arama sayısını düşürerek çağrı merkezi maliyetlerinden tasarruf sağlıyor. Piyasadaki chatbot’lar ile kıyaslandığında en akıllı ve en doğru cevapları verdiğini iddia ediyor.

Chargeback Yönetimi : SoolX

Soolx, bulut tabanlı chargeback yönetimi ve dolandırıcılık tespit ve önlemesine yönelik hazırlanan analitik araç tool’udur. Bir hizmet olarak basit bir web tabanlı yazılım. Müşteri adına yasal adımları ve prosedürleri uyguluyor. CRM platformu, müşterinin pazarlama kampanyaları oluşturmasına ve izlemesine olanak tanıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir