TEDxReset “Fikirden Harekete” geçmeye çağırıyor

TEDxReset Küratörü Ali Üstündağ, “Dünyayı değiştirme potansiyeline sahip her bir katılımcımızın kendi fikirlerini hayata geçirebilmesi için umut ve ilham haricinde başka kaynaklardan da destek alması gerekiyor” diyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

TED, “paylaşmaya değer fikirlerin” dile getirildiği, dünyanın önde gelen düşünürlerinin, bilim insanlarının, sanatçıların, tasarımcıların konuşmacı olarak katılarak kendi ilham verici, yaratıcı, yenilikçi fikirlerini ve öykülerini cesurca paylaştığı ve bu şekilde fikirlerin tüm coğrafi sınırların ötesine yayıldığı bir platform ve konferans. 

TEDx, “paylaşmaya değer fikirler”in dile getirildiği yerel bir program. TED, “Paylaşmaya Değer Fikirler” anlayışıyla, kişiler ve organizasyonların TED benzeri kendi yerel etkinliklerini yapabilmeleri için TEDx’i yarattı. TEDx ismindeki “X” bağımsız organize edilen TED etkinlikleri anlamına geliyor.

 TEDxReset ise bir grup TED gönüllüsünün İstanbul’da bir TEDx ‘zihin konferansı’ yapmak üzere TED lisansını alarak başlattığı bir girişim. TEDxReset, geleceğe dönük uluslararası bir vizyon yaratmak ve paylaşmak adına kar amaçsız düzenlenen, gönüllü bir organizasyon. 2010 yılından bu yana “Sıfırla”, “Ya Yanılıyorsak”, “Yolculuk Nereye?” ve “Kritik Kavşaklar” temalarıyla düzenlenen konferans geçen sene, hem ülkede, hem de dünyada devam eden sosyal, siyasi ve ekonomik belirsizliklerin karşısına “Ya Şimdi? / What Now?” sorusunu getirdi. 

Rakamlarla konuşacak olursak, konferans 5 yıldan bu yana toplam 2 bin 500’e yakın salon katılımcısına, 40 bine yakın online takipçiye ulaştı. 

Bu sene 17-18 Nisan’da altıncısı düzenlenecek etkinliği teması “Fikirden Harekete”. Konferans, fikirlerin doğuş anından hayata geçtiği döneme dek hangi aşamalardan geçtiğini, gerçekleştikten sonra da topluma nasıl fayda sağlayabileceğini ele alacak. 

TİM Show Center’da düzenlenecek TEDxReset teknoloji, mimari, bağımsız basın, dünyayı değiştirebilecek yeni tasarım anlayışları, çağdaş sanatın teknolojiyle iç içe geçtiği arakesitler, alternatif iş ve yaşam modelleri, sivil toplumun gücü, müzik ve eğlenceyi “Fikirden Harekete” teması çerçevesinde sunacak. 

Dijital analist Damien Radcliffe, akademisyen Prof. Dr. Erhan Erkut, antropolog yazar Benjamin Dix, Khan Academy Türkçe Direktörü Alp Köksal, filozof yazar Cem Şen, akademisyen Yrd. Doç. Dr. Mehmet Karlı. Moda Tasarımcısı Hatice Gökçe, Kod Yazım Eğitmeni İskele 47 kurucularından Bager Akbay, Bilim Muhabiri Alexandre Goncalvez ve Türk Psikologlar Derneği Üyesi İbrahim Eke gibi farklı alanlardan öne çıkan isimler iki gün boyunca ‘zihin açıcı’ konuşmalar gerçekleştirecek. 

Fikirlerin destek görmesi gerekiyor 

TEDxReset 2015’in Küratörü Ali Üstündağ, organizasyonun internet sitesinde yer alan yazısında şunları söylüyor: “Bu sene TEDxReset’de farklı bir şey yapacağız. Hayatta harika bir sürü fikir var, ilham derseniz bizde bol. Fakat gerçek şu ki fikirler hakettikleri değerlerini ancak hayata geçtikleri zaman kazanabiliyorlar. Biz TEDxReset sahnesinden son beş yıldır en iyi ve en ilham verici olduğuna inandığımız fikir ve hikayeleri paylaştık. Bu yolculuk sırasında da pek çok muazzam insanla tanışıp ve birçok inanılmaz, yeni şeyler öğrendik. Bu beş yılın sonunda ise kendimizi biraz daha fazlasını ararken bulduk. Bu yolculuğa fikirlerin dünyayı değiştirebileceğine olan inancımızla hareket etmiştik. Fakat bunun gerçekleşebilmesi için de bütün bu yaratılan ve anlatılan fikirlerin hayata geçebilmesi gerekiyor. Dünyayı değiştirme potansiyeline sahip her bir katılımcımızın kendi fikirlerini hayata geçirebilmesi için umut ve ilham haricinde başka kaynaklardan da destek alması gerekiyor.” 

Engebeli bir yol 

“Bu sene fikirlerin nasıl harekete geçtiğini konuşacağız” diyen Üstündağ, şu ifadeleri kullanıyor: “Başarı sadece bir fikir sahibi olmakla gelmiyor, bu fikri nasıl hayata geçirdiğinle alakalı. Ve bu fikrin oluşumu ile gerçekleşmesi arasındaki yol. ‘Bilsem başlamazdım’ dedirtebilecek kadar engebeli yol. Birlikte çıkacağımız yolculuğumuz 6 aşamadan oluşacak; Fikri Yakala (İşte Bu!); Peşine Düş; Acıyı Hisset; Nihayet!; Hayrını Gör ve Durma! Çünkü hepimiz bir Fikri Yakalamanın hissettirdiği heyecanı biliriz, aynı bize “İşte Bu!” diye sevinçle haykırtan fikrin hayata geçebileceği anladığımız an.” 

rsyktj.jpg

Peki “o fikri” bulduğumuzda kendimize soracağımız sorular neler? Ali Üstündağ, o soruları da sıralıyor: “Bu fikre kendimizi adayıp peşine nasıl düşeceğimizi biliyor muyuz? Tek bir fikrin peşinden gitmenin, onu hayata geçirmenin ne demek olduğunu hatta nasıl olabileceğini hiç düşündük mü? Bu yola çıkmaya karar verdiğimizde bizi bekleyenlerden haberdar mıyız? Hayattaki her şeyi kaybetmeyi dahi göze alabilecek kadar emin, kararlı, istikrarlı ve cesur olabilir miyiz? Tekrar tekrar denemeye, yanılıp çözmeye, başarıya bir uzanıp elimizden kaçmasına, özetle acıyı hissedip devam edebilecek güce sahip miyiz? Fikrimizin gelişip, değişip, çoğalıp en sonunda ‘Nihayet’ dedirterek gerçekleşmesi için nelerle yüzleşmek gerektiğimizi biliyor muyuz? Peki ya fikrimiz artık bir gerçek olduğunda onun hayrını sadece bizim görmemizin yeterli olmayacağını bilecek kadar mütevazi, ve topluma geri bir şeyler vermemiz gerektiğinin farkında olacak kadar ileri görüşe sahip miyiz? Hayrını görsek de yeni fikirler, yeni yolculuklar ve yeni hayırlar için durmadan yelken açmaya hazır mıyız?.”