Teknolojide tek limit gökyüzü

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, Amerika yolundan bu defa ‘Dünyanın En İnovatif Bankası' seçilerek döndü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ECE CEYHUN

DenizBank, ABD Bankalar Birliği (ABA) ve finans sektöründe dünyanın en saygın kurumlarından bir olarak görülen Bank Administration Institute (BAI) tarafından verilen ‘2014 BAI Bankacılık İnovasyonu Ödülleri’nde ‘Dünyanın En İnovatif Bankası’ seçildi. 

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, artık paradigmaların çok hızlı değiştiği bir dönemden geçildiğini ifade ederek “İnternet bankacılığının bile öldüğü işin mobil bankacılığa döndüğü bir dönemdeyiz. ‘Z’ jenerasyonu bugün 10-13 yaşında. 6-7 yıl sonra bu kuşak 20 yaşına gelecek ve bankacılık müşterisi olacak. Yani 5-15 yıl içinde bankacılık bambaşka bir nesil ile çalışacak. Bu kuşağın tüketim alışkanlıkları çok farklı. Bu kuşağı da bugünden yakalamak mümkün. Onun için biz ‘teknolojide tek limit gökyüzü’ diyoruz” dedi. 

8’i Türkiye’den olmak üzere 105 finansal kuruluşun 220’den fazla proje ile başvuruda bulunduğu yarışmada, Denizbank, 3 ayrı kategoride 5 inovasyon projesi ile Türkiye’yi temsil etti. Denizbank, İç İşleyişte İnovasyona Dayalı Gelişim kategorisinde müşteri memnuniyetini artıran Inter-Collect uygulaması ile birinci olurken, Fast- Pay ve diğer yenilikçi ürünleri ile de ‘Dünyanın En İnovatif Bankası’ ödülüne layık görüldü. Ödül töreninin ardından gazetecilerle biraraya gelen Denizbank Genel Müdürü Ateş, ödüle kadar gelinen sürecin detaylarını paylaştı. Bank of America, Citibank ve daha pek çok bankacılık devini geride bıraktıklarını belirten Ateş, “Bu ödülü almamızı sağlayan dijital bankacılık seviyesine bir gün, bir ay ya da bir yıl içinde gelmedik. Gemimizin dümenini çok uzun zaman önce dijital dünyaya çevirdik. İnovasyonu kurumumuzun DNA’sına yerleştirdik. Dolayısıyla bu prestijli ödül sadece Denizbank için değil uluslararası arenada her geçen gün daha fazla dikkat çeken Türk bankacılığı için de büyük taşıyor” dedi. 

Bankacılıkta oyunun artık ‘lokal’ değil ‘global’ hale geldiğini ve teknolojinin sadece bankaları değil her sektörde farklı kulvarlar açtığını da aktaran Ateş,” Kimse büyük olduğu için gerinmesin, küçük olduğu için de yerinmesin. Artık gelişim döngüsü çok hızlandı. Bugün binlerce kilometre öteye anında para gönderebiliyorsun. İnsanlar için önemli olan içerik üretmek” değerlendirmesinde bulundu. 
Ateş’in ifadesiyle ‘dijital dönüşümün lideri’ olmayı hedefl eyen Denizbank, teknoloji alanındaki ilk büyük adımını, 2005’te Microsoft’un henüz üzerinde çalışmaya devam ettiği bir dijital bankacılık işletim sistemini, Denizbank’ın kullanmasına izin vermesini sağlayarak attı. 

Gates’i ikna etti ödüle giden kapıyı açtı 

Ateş, Bill Gates’i bizzat ikna ettiklerini belirterek bugün DenizBank’ın Microsoft için ‘laboratuvar’ haline geldiğini de anlattı. Ateş, şöyle konuştu: “Sistemin yazılımı henüz tamamlanmadığı için Microsoft bize vermek istemedi. Ancak ısrar ettik. Bunun üzerine, tek yetkilinin Bill Gates olduğunu söylediler. Biz de ekip olarak Bill Gates ile o dönem Polonya’da katıldığı bir zirvede buluştuk. Vizyonumuzu, projemizi anlattık ve bitmemiş bir sistemi uygulamamıza izin vermesi için kendisini ikna ettik. Sonrasında projeyle ilgili her noktada işlemleri bizzat Bill Gates ile sürdürdük. Sonuç, Haziran 2007’de tam anlamıyla uygulamaya geçen Inter-Vision Bankacılık Platformumuz sayesinde geliştirdiğimiz ürün ve hizmetler bize bugün dünyanın en inovatif bankası ödülünü getirdi. Ayrıca bu sistem ile Türkiye’de ve yurtdışında birçok bankaya teknoloji satar hale geldik.” 

Önemli olan insanların ‘ceb’ine girebilmek 

Ateş, ödül töreninde ise “Bankalar artık kalın duvarların arkasında işlem yapılan, kapısında güvenlik görevlisi bulunan yerler değil. Artık banka, cebinizdeki bir aplikasyon. Önemli olan mümkün olduğu kadar çok sayıda insanın cebine girebilmek. Denizbank’ın genel müdürü olarak teknoloji ile çalışanlarımızın çöpçatanlığını yaptım. Onların geliştirdiği teknolojik ürün ve hizmetlerle artık işlemlerimizin yüzde 80’inin alternatif kanallar dediğimiz, internet, mobil ve ATM’lerden yapılması söz konusu” şeklinde konuştu. 

Dokunduğu her 5 müşterinin 4’ünü kazandı 

DenizBank’a ödül getiren ‘Inter Collect’ projesinin detaylarını anlatan Denizbank Bilgi Teknolojileri ve Destek Operasyonlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dilek Duman, kredide takibe dönüşümü tersine çevirdiklerini söyledi. Duman, “Örneğin hayatındaki ani bir değişiklik nedeniyle ödeme güçlüğü yaşayanların kredilerini yeniden yapılandırdık. Bu anlamda dokunduğumuz 5 müşterimizden 4’ünü geri kazandık” dedi. Duman, kurulacak Ziraat Katılım Bankası’nın alt yapısının, iştirakleri İntertech teknoloji şirketi tarafından hazırlanacağını da söyledi.

Herman Gref’ten tebrik mesajı 

DenizBank’ın ana sermayedarı Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’ın Başkanı Herman Gref, Hakan Ateş ve ekibini aldıkları ödül için ilk tebrik edenler arasında yer aldı. Gref, Hakan Ateş’e gönderdiği tebrik mesajında, Denizbank’ı buz denizinde büyük gemilerin önünde giden kılavuz gemilere benzeterek bu başarının Sberbank ve grubuna öncülük edeceğini şu ifadelerle belirtti: “Buzdağlarının olduğu tuzaklı bir denizde yol alırken bazen küçük ama daha dinamik gemiler, büyük gemilere öncülük ederler. İşte Denizbank’ın sağladığı bu uluslararası başarının dijital bankacılık alanındaki yeni başarılarımızın habercisi olacağına inanıyorum.”

Dolarda 8-10 kuruşluk bir köpük var

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş ile bankacılık sektöründeki gelişmeleri ve mali piyasaları da konuştuk. Ateş’e ‘Ne olacak bu doların hali?’ dediğimizde dolar/ TL’de 8-10 kuruşluk bir köpük olduğunu belirtti ve şu bilgiyi paylaştı: “Şimdiki kura sadece enfl asyonu koysanız, paritenin hiç değişmeyeceğini varsaysanız bile gelecek yıl için 2.40 TL kur demek olur.” Öz kaynak karlılığının yüzde 20’lerden yüzde 11’lere kadar düştüğünü ve 2014’ün karlılık açısından zor bir yıl olduğunu kaydeden Hakan Ateş, şunları söyledi: “2015 daha da zor bir yıl olabilir. Özellikle jeopolitik riskler daha da artacak gibi görünüyor. Ancak Fed’in faiz artışı zannedildiği kadar hızlı olmayacak. Çünkü işsizliğin azalma nedenlerinden biri de insanların iş aramaktan vazgeçmesi. Dolayısıyla Fed’in gelecek yıl ilk yarıda beklenen faiz artışı ertelenebilir. O da Türkiye için iyi bir şey. Ancak Türkiye de ev ödevlerini iyi yapmalı. Sanayiye de yatırım gerekir. Yapısal reformların tamamlanması lazım. Sektör açısından 2015’in öncelikli konuları kâr ve takipteki krediler olacaktır diye düşünüyorum. Ateş, özkaynak karlılığında sürdürülebilirlik sınırının da yüzde 13 olduğunu ifade ederek “Biz bankacılığı sınırlarsak ekonomik büyümeyi de sınırlamış oluruz” dedi.

Ambargoyu çözmek için gittiği Amerika’dan bu defa ödülle döndü

Rus Sberbank’ın iştiraki olması nedeniyle, ABD’nin Rusya’ya uyguladığı bankacılık ambargosu kapsamından çıkarılmak için geçtiğimiz haftalarda Washington, Ankara ve İstanbul arasında mekik dokuyan DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş’e bu defa dünya finans sektörünün en prestijli ödüllerinden birini almak için gittiği Chicago’da ambargo süreci de soruldu. Rusya - Ukrayna arasındaki gelişmeler dahil bölgedeki durumu yakından takip ettiklerini söyleyen Hakan Ateş, Denizbank’ın dolaylı olarak etkilendiği ABD ambargosunun kaldırılması için yürüttüğü çalışmalara ilişkin şunları söyledi: “Bize hep Denizbank olarak bakılıyor. Hissedarımız kim olursa olsun, biz BDDK’nın kurallarına göre hareket eden bir kuruluşuz. Türkiye’de faaliyet gösteren bir banka olarak bir Türk bankasıyız. Sistemimiz çok emniyetli. Rus ekonomisine bir katkıda bulunmuyoruz. İşte bütün bunları ABD yetkililerine kanıtladık. Durumun biraz ‘köre attın, topalı vurdun’ durumu olduğunu ortaya koyduk. Bu süreçte Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile BDDK yetkililerinin çok büyük katkısı oldu. Sayın Babacan bizzat ABD’li yetkililerle görüşerek, durumu anlattı.”