Tesla, Türkiye yatırımını durdurdu

Dünya Gazetesi - Aysel YÜCEL

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Zorlu Center’da mağaza açma hazırlığında olan ABD’li elektrikli otomobil devi Tesla, Türkiye’deki siparişlerinin tamamen durması nedeniyle bu yatırım planını durdurdu. Tüm dünyanın merakla beklediği ve markanın şubat ayında Avrupa pazarına sunacağı Model 3’ün de orta vadede Türkiye’ye gelemeyeceği kesinleşti.

İki ülke arasında yaşanan kriz sonrası Türkiye, ABD’den ithal edilen otomobillere haziran ayında yüzde 60 ek vergi koymuş, ağustos ayında ise bu oran yüzde 120’ye çıkarılmıştı. Bu gelişmenin ardından Tesla’da yeni siparişler durmuş, verilmiş siparişler de gümrükten çekilmeden geri yollanmıştı. Lüks araç satışlarında pazar liderlerinden S&S Motors’un Genel Müdürü Ferhat Albayrak, ABD’li markanın Türkiye’ye yatırım planını durdurduğunu açıkladı. Bilindiği gibi Tesla, Türkiye'de satış ve servis hizmeti vereceğini açıklamış, mağazanın yeri ise Zorlu Center olarak belirlenmişti.

Tek bir sipariş bile yok

Ferhat Albayrak, “Tesla için hala talep yok, tamamen durdu. Tabii ki en büyük sebebi ek gümrük vergisi. Ayrıca makanın Türkiye yatırımdan vazgeçmesi nedeniyle potansiyel müşteriler de siparişini beklemeye aldı. Ek vergi oranı yüzde 120’ye çıkınca Tesla, çalışma faaliyetlerini tamamen durdurdu. Normal bir tüketicinin Tesla alması artık zor, çünkü servisi yok. Tesla dışında hiçbir firmanın da araca müdahale şansı yok. Tesla’nın müşteri kazanabilmesi için Türkiye’de ciddi bir pazarlama ve marka faaliyetinde bulunması lazım. Model 3 de şubat ayı itibariyle Avrupa’da teslimatlara başlayacak. Türkiye’den de bu aracı bekleyen insanlar var. Ancak model 3 orta vadede Türkiye’ye gelmeyecek” diye konuştu.

“Tüm fiyatlarda TL’ye döndük”

S&S Motors, olarak lüks segmenteki daralma nedeniyle yatırımda premium segmente odaklandıklarını hatırlatan Albayrak, “2 litre ve üzeri lüks segmentte pazar, her yıl yüzde 40’ın üzerinde daraldı. Son dört yıldır böyle. Son dönemdeki gelişmeler de talebin bu tarafa kaydığını gösterdi. Biz de bu alanda stok yenilemeye çalışıyoruz” dedi. 4. Levent’teki showroom yatırımı planlarında bir değişiklik olmadığını söyleyen Albayrak, ayrıca şirket olarak fiyatları tamamen TL’ye döndürdüklerini açıkladı. Albayrak, “Yaklaşık 2 haftadır sadece TL üzeri satış yapıyoruz. Pazar da bu yönde şekillenecektir. Çünkü çoğu marka ve modelde en çok stoğu biz tutuyoruz. Uzun dönemde bizim için daha iyi olacağını düşünüyorum” dedi.

Markalar stok tutmuyor, sipariş vermiyor

Eylül ayında yüzde 68 daralan pazarda ekim ayında ise kurdaki düşüş nedeniyle çok az da olsa bazı haftaların satışlar açısından daha hareketli geçtiğini söyleyen Albayrak, pazara yönelik beklentilerini şöyle anlattı: “Özellikle 2. elde orta segmentte hareket oldu. Ama tüketici 2. el alırken bile artık çok seçici ve dikkatli. Satışlarda gerçek anlamda bir hareketlenme için kurun bu seviyede kalması, yukarı çıkmaması gerekiyor. En büyük sıkıntı finansman tarafında. Kredi faiz oranları düşmeden düzelme zor. Pazarın yüzde 25’ini oluşturan filo satışları neredeyse durdu. 2019’da pazarın 350 bin bandında olacağını öngörüyorum. Markaların normalde en az 3 ay öncesinden stok siparişi yapmaları lazım. Şu anda o stok siparişini geçmiyorlar. Dolayısıyla kredi faizlerinde düşüş olsa ve talep artsa da bunu karşılayacak araç olmayacak stokta.”