THY'nin radarında Hindistan, Çin ve ABD var

THY Yönetim Kurulu Başkanı Aycı, uzun vadeli stratejiler çerçevesinde, havayolu şirketleri arası ortaklık veya işbirliği şeklindeki ilişkileri araştırdıklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, Hindistan, Çin ve ABD’nin de aralarında olduğu pazarlarda yatırım olasılıkları üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Paris Havacılık Fuarı’nda Bloomberg’in sorularını yanıtlayan Aycı, "Bugüne kadar organik şekilde büyüdük ama korumacı politikalar artıyor" diyen Aycı, "Bu nedenle havayolu şirketleri arası ortaklık veya işbirliği şeklindeki ilişkileri araştırıyoruz. Bu uzun vadeli bir strateji ve gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini söylemek için erken" dedi.

Basra Körfezi’nin hızlı büyüyen ve aralarında Dubai merkezli Emirates’in de bulunduğu üç öncü havayolu şirketi, kıtalararası yolcu taşımacılığındaki paylarını ciddi şekilde artırmış durumda. Bu şirketler, ABD ve Avrupa’daki otoritelerin engelleriyle karşı karşıya. Türk Hava Yolları ise benzer bir strateji izlemesine rağmen henüz hedefte değil.

Aycı, şirketinin ABD’de "büyüyen bazı havayolu şirketlerini" takip ettiğini, Çin’e bile yatırım yapabileceğini söyledi. Aycı, havacılık sektörünün en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olan Hindistan’a Qatar Airways’in kendi birimini kurmayı planladığını, Abu Dabi merkezli Etihad Airways’in de Jet Airways India Ltd.’de hisse alımı ile girdiğini hatırlatırken, ülkenin yine de cazibesini koruduğunu söyledi.

İflas başvurusunda bulunan Roma merkezli Alitalia SpA’yı da değerlendirdiklerini ifade eden Aycı, bu şirketin Türk Hava Yolları’nın zaten yeterli şekilde varlık gösterdiği pazarlarda faaliyete bulunduğunu kaydetti.

Aycı, Türk Hava Yolları’nın yatırım yapmak yerine Deutsche Lufthansa AG ile SunExpress’te yaptığı gibi ortak girişim kurmayı da değerlendirebileceğini söyledi.