Ticaret kültürünü inovasyonla birleştiren Kayseri, markalaşıyor

HATİCE ŞİMŞEK / DÜNYA Gazetesi Kayseri Sorumlusu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kayseri, babadan oğula aktardığı ticaret kültürünü, inovasyonla birleştirme yolunda kararlı adımlar atıyor. Yenilikçi düşünce ve çalışmalarla geleneksel ticaret, yerini bilimselliğe bırakmaya başladı bile. Nitekim bu konuda son günlerde üniversite-sanayi işbirliğinin somut örneklerini görmek mümkün. Bu çabalara kentin belli başlı kurumları örneğin; üniversiteleri ile sivil toplum kuruluşlarını destekçi konumunda görmek gelecek için umut verici bir gelişme... 

Erciyes Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Erciyes Teknopark'ı, kök hücre üreten Betül-Ziya Eren Genkök Genom Kök Hücre Merkezi'ni, geçenlerde OSB tarafından üniversite bünyesinde temelleri atılan Doğa Bilimleri Merkezi'ni, TÜBİTAK-Kayseri Büyükşehir Belediyesi ortaklığı ile TemaPark'ta kurulan Bilim Merkezi'ni ve dahası Erciyes Teknopark'ın desteği ile Kayseri Şeker Fabrikası'nda kurulan Ar-Ge Merkezi'ni söz konusu işbirlikleri kapsamında sayabiliriz. 

Erciyes Teknopark'ın oluşumunda Kayserili iş insanlarının katkısı var. Teknopark şu anda yaklaşık 160 Ar-Ge firmasına ev sahipliği yapıyor ve yaklaşık 350 Ar-Ge projesi üzerinde çalışılıyor. Burada projeler geliştiriliyor, yeni buluşlar keşfediliyor. Somut olarak geliştirilen yeni iş fikirleri Erciyes Teknoloji Transfer Ofisi aracılığı ile sanayicilere aktarılıyor. Yenilikçi girişimcilerin global pazarlara açılmasına, katkıda bulunmak da Teknopark'ın amaçları arasında. Teknopark, bünyesindeki ETTOSOFT Yazılım Kümesi ise bu alanda Kayseri'nin ilk, Türkiye'nin ikinci kuruluşu olma özelliğini taşıyor. Belirtmekte yarar var; Erciyes Teknopark yedi yılda 130 milyon TL Ar-Ge cirosuna ulaştı. 

Kayseri'de üç OSB, bir de serbest bölge bulunuyor. Kentteki bu yapılanma, yaklaşık bin 200'ün üzerinde sanayi kuruluşuna ev sahipliği yapıyor. İlgili bölgelerde mobilya, tekstil, elektrikli ev aletleri, haberleşme, enerji kabloları ve çelik kapı üretimi öne çıkıyor. Kayseri OSB'de hemen hemen her sektörde faaliyet gösteren işletmeler mevcut. İncesu OSB'de yatırımlar genelde yapı sektörüne, Mimarsinan OSB'de ise gıda ağırlıklı sektörlere odaklanmış durumda. Gelişme sürecindeki Mimarsinan OSB ile İncesu OSB'nin yatırımcı beklediğini de belirtelim.

Kayseri Serbest Bölgesi 70'e yakın işletme ile yurt ekonomisine yılda ortalama yaklaşık 320 milyon dolarlık katkı sağlıyor. Yine, İSO verilerine göre, Türkiye'nin ilk 500'ünde 13, ikinci 500'ünde 18 firması bulunan Kayseri, 1.9 milyar dolarlık ihracatını artırmak istiyor. İhracatta 2023 hedefi ise 5 milyar dolar. Bu yükü sahiplenen sanayici ihracata giden yolun kaliteli üretim ve markalaşmaktan geçtiği görüşünde. Çoğu işletme teknolojik değişim süreci yaşıyor. Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak, "Ülke ekonomisi, sanayi sektörünün teknoloji yoğun üretime ağırlık vermesiyle ve 'marka' ürünlere yoğunlaşmasıyla güç kazanır. Sadece ihracatta değil, iç piyasada da markalı ürün çeşidini artırmamız gerek" diyor. Boydak, doğru söylüyor... 

Yüksek hızlı tren bekleniyor 

Sadece Kayseri değil komşu iller de Kayseri'ye 'hızlı tren gelsin' istiyor. Verilen söz, 2017 yılında gerçeğe dönüşürse hem sanayi hem de hizmet sektörü bundan fazlasıyla yararlanacak. Havalimanı da kente küçük geliyor. Projeden söz ediliyor, nedense uygulama başlatılamıyor. Eğer Kayseri, Niğde üzerinden otobanla liman kenti Mersin'e bağlanırsa sanayici daha da mutlu olacak. Kente gerek havadan ve karadan gerekse demiryoluyla ulaşımın hızlanması özellikle üreten Kayseri'nin 'motivasyon' kaynağı olacak. Kayseri, kendine has duruşuyla örnek bir kent. Kaniş-Karum'dan gelen ticari kültürünü, yenilikçi fikirlerle birleştirme peşinde. Kent bunu başarırsa, küresel rekabet ortamında hatırı sayılır bir yer edinmiş olacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir