Tosyalı, dev yatırımını ithalat kapısının tam önüne inşa edecek

Türkiye’nin cari açığına panzehir olacak ‘Süper Teşvik’ten yararlanan 19 firmadan biri Tosyalı Holding. Yönetim Kurulu Başkanı Tosyalı, yaklaşık 7 milyar dolara mal olacak cevherden çelik üretecek yatırımlarını çelik ithalatının yapıldığı Doğu Akdeniz limanlarının hemen önüne yapılacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HANDAN SEMA CEYLAN

Tosyalı Holding ‘süper teşvik’ aldığı 7 milyar dolarlık entegre madencilik yatırımını, Türkiye’ye ye ithal demirin en çok girdiği limanın hemen yanı başına yapacak. Cevherden çelik üretilecek entegre yatırımın cari açığa her yıl 3 milyar dolarlık panzehir yaratması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ‘Proje Bazlı Teşvik Sistemi’nin en büyük yatırımcılarından Tosyalı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı “Avrupa Birliği’nin kökeni ‘Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu’, hatırlayacağınız gibi ABD Başkanı Trump çelikle ilgili tedbirleri alırken ‘ulusal güvenliğimiz’ nitelendirmesinde bulundu. Biz de Türkiye’yi kapısız penceresiz bırakmayacağız. İthalatın yapıldığı limanın hemen yanı başına Osmaniye’ye entegre yatırımımızı yapacağız. Sadece yassı çelikte 9 milyon tonluk ithalat oldu. Bunu nasıl ikame edeceğimizi düşünmemiz lazım” diyor. 

Cari açığa 3 milyar dolarlık panzehir sağlayacak yatırımının 7 milyar dolarlık büyüklükte olduğunu anlatıyor Tosyalı ve cevherden çelik üretecek ilk özel sektör firması olacaklarının da altını çiziyor. Tosyalı, önümüzdeki yıl bu yatırımın ilk kazmasını vuracaklarını belirterek, “Hedefimiz 3. yılın sonunda ilk ürünümüzü almak. İlk etapta 4 milyon ton sıvı çelik üretiriz. Yatırım tamamlandığında da paslanmaz dahil 8 milyon tonluk üretime ulaşırız. Cezayir’deki yatırımımız de 8 milyon tonluk bir yatırıma doğru gidiyor. Dünyadaki tüm yatırımlarımızla 20 milyon tonu aşan bir büyüklüğe ulaşıyoruz. Bu da bizi tüm dünya içinde ilk 20’ye alır” şeklinde konuşuyor.

Cumhurbaşkanımız ‘babayiğit’ arıyorum’ dedi, hayalimi paylaştım

Çocukluğundan itibaren sektörün içinde olduğunu anlatıyor Fuat Tosyalı “Bu sene 50. meslek yılım. Yürümeye başladığımdan beri demirin metalin içindeyim” diyor ve şunları söylüyor: “Türkiye’de cevherden çelik üretmek hep hayalimdi. Bunu Cezayir’de yapıyoruz. ABD’de Çin’de tüm dünyada cevherden çelik yatırımlarını devletler kurmuş. Benim için büyük bir hayaldi. Sektörde dünyanın tüm aktörleriyle işim var. Çok kaliteli insan kaynağım var. Sermaye gücümüz var. Hayalimi gerçeğe çevirmek istiyordum. Cumhurbaşkanımız ‘babayiğit arıyorum’ deyince ben de bu hayalimi kendisiyle paylaştım. Proje Bazlı Teşvik Sistemi doğunca da harekete geçtik. Zaten biz tam krizden çıkarken 2010 yılında bir fabrika açılışında Cumhurbaşkanımız ‘cevherden çelik üretmeliyiz’ demişti.”

Kamunun kararlılığını sürdürmesi lazım

Türkiye’nin bu büyük yatırımları gerçekleştirirken kamunun da kararlılığını sürdürmesi gerektiğini söylüyor Fuat Tosyalı ve “İlgili bakanlarımız bu kararlılığı ortaya koyuyor. Yatırımlar uzun zamana yayılmış olacak. Bu süreçte kararlılığın sürmesi lazım. Bürokrasinin de aynı şekilde Türkiye’ye çığır atlatacak bu yatırımlara sahip çıkması gerek. Finansman işin en son ayağı, biz üretim gücümüzle parayı bulur yatırımı yaparız. Önemli olan siyasi iradenin de bu işi sahiplenmesi” açıklamalarını yapıyor. Tosyalı, bugüne kadar fasonculuk yapıldığını da söyleyerek, “Hatta üretim yaparken ithal kömürü enerji yapmışız o bile fasonculuk, artık üretim gücü olmalıyız” diyor.

Maden için lokal yapılardan yararlanacağız

Fuat Tosyalı, Anadolu’da Kayseri, Malatya ve Sivas’tan çıkartılacak demir madeninin Ar-Ge’leri ile zenginleştirilerek, entegre yatırımları sayesinde çeliğe dönüşeceğini belirterek, “Biz lokal yapılardan yatırımımızda çok yararlanacağız. İş ortaklığı şeklinde demir cevherini çıkarabiliriz. 50 bin kişiye iş sağlayacağımızı düşünüyoruz. Bu entegre durum istihdama büyük yatırım” şeklinde konuşuyor.

"Geçici fantezi iş kollarıyla dünyada söz sahibi olunmaz""

Bir trend çıkıyor. Gelip geçici fantezi iş kolları diyorum ben. Mesela bir AVM trendi var. Ama üretim dediğiniz zaman tüm dünyaya iş yapacak hale geliyorsunuz, söz sahibi oluyorsunuz. Zamanında üretime değer veren şirketleri artık bugün Ar-Ge’lerini satıyor. Bizim de oralara gelebilmemiz için üretimin her aşamasını yaşamamız lazım. Kaliteli iş gücü yetiştirmemiz lazım. İskenderun’da, Hatay’da ve Osmaniye’de üniversitelerle birlikte çalışıyoruz. Bizim tesislerimizde dolaştığınız zaman üretimin hemen yanı başında doktora yapanlar, tez yazanlarla karşılaşabilirsiniz. Patentli ürün satmaya döndük. Tesislerimizi kendimiz dizayn ediyoruz.

"Sektörün yüzde 60'ına Akdeniz hakim"

Bu hafta Akdeniz Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (ADMİB) Başkanı olarak seçilen Fuat Tosyalı, yönetimi Adnan Ersoy Ulubaş’tan devraldı. Çiçeği burnunda başkan Tosyalı, ADMİB ile ilgili şunları söylüyor: “Bizim birliğimiz temsiliyete çok önem veriyor. Adana, Mersin, Kahramanmaraş, Kayseri ve Hatay’dan sektörün temsilcileri dengeli bir şekilde yer alır ve buna göre bir yönetim oluşturur tek listeyle seçime gideriz. Şu anda Türkiye’de üretilen çeliğin yüzde 40’ı bizim birliğimizin yetki alanından sağlanıyor. Yatırımlar tamamlandığında tek başına yüzde 60’ı biz karşılayacağız. Onun için büyük bir ortak akılla hareket ediyoruz.”

"İskenderun'daki limanımızın yükü hazır"

İskenderun Körfezi’nde limanımızı inşa ediyoruz. Lisansını aldık. Yol bağlantıları da tamamlanıyor. Yatırımımız hemen bu limanın arkasında. Genişlemeye uygun bir arazi. 2019’da faaliyete başlayacak. Şimdiden yıllık 10 milyon tonluk hazır.

"Müteahhitlerin derdi alacakları fark"

Eskiden demir çelik devletteydi, müteahhitler Bayındırlık Bakanlığı’ndan yapılan zamların farkını alırdı. Şimdi aynı alışkanlıkla 'demir çelik fiyatları arttı batıyoruz' diyorlar. Bunu inşaatının başındaki isimler söylemiyor. İnşaatı hiç görmeyen ofis müteahhitleri söylüyor. Bir konutta demir çelik maliyetin sadece yüzde 3. PVC fi yatları arttı diye, devleti sıkıştıran var mı…

Bu konularda ilginizi çekebilir