Tosyalı Holding Cezayir'e taze taze çelik üretecek

Demir Çelik üreticisi Tosyalı'nın 500 milyon dolarlık Cezayir yatırımında sona gelindi. FuatTosyalı, "18 gemiyle ekipman gönderdik. 1.250 bin tonluk kapasite kurduk" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
Gamze ŞENER
 
İSTANBUL - Tosyalı Holding, 2006’da başlayan Cezayir serüveninde sona geldi. 500 milyon dolarlık demir-çelik yatırımının 2013’te hayata geçeceğini söyleyen Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, "Cezayir yatırımcı kabul ederken oldukça seçici davranıyor. Biz Cezayir pazarını, onlar da bizi çok iyi biliyor. O pazarın ihtiyaçlarını karşılayacak bir yapı kurduk; sıcak sıcak, taze ürün vereceğiz" diye konuştu. 
 
Bir tavsiye üzerine Cezayir pazarında öncelikle izlenim edindiklerini ve yaptıkları araştırmalardan sonra yatırım kararı aldıklarını ifade eden Tosyalı, "2011 yılı Eylül ayına kadar izin işlemlerini tamamlayıp, temelleri attık. Rekor bir hızla yatırımımızı neredeyse tamamladık. Şimdiye kadar 18 gemiden fazla makine-ekipman sevkiyatı yaptık. İnşaat işleri büyük ölçüde tamamlandı. Makine-ekipman montajı devam ediyor. Önümüzdeki yıl içinde bu yatırımı tamamlayıp, 2013’de üretime başlayacağız. 1 milyon 250 bin ton yıllık çelik üretim kapasitesi var. Yatırımın tamamını da İslam Kalkınma Bankası’na sigortalattık" dedi.
 
Cezayir'de demir-çelik tüketimi arttı  
Cezayir’de kendileri dışında yerel bir demir-çelik şirketinin yatırımı olduğunu kaydeden Tosyalı, "Hali hazırda faaliyette olan bir devlet şirketi vardı. Bol çalışanlı, hemen hemen her şeyi üreten, çalışanı çok olan, yarı hissesi özelleştirilmiş bir yatırımı var" dedi. 2006 yılında Cezayir’in demir tüketiminin bugünkü gibi olmadığını; demir üretimi ile tüketiminin birbiriyle aynı olduğunu ifade eden Tosyalı, ilerleyen yıllarda ise tüketimin arttığını belirtti. 
 
Fabrikanın tam kapasite çalışması halinde üretimlerinin üçte birini üstleneceğini söyleyen Tosyalı, Karadağ’da yaptıkları yatırımla ilgili ise şu bilgileri verdi: "Orada devletin bir demir-çelik şirketini satın aldık. Fabrikayı rehabilite ediyoruz hem de yeni yatırımlarla geliştiriyoruz. Çevreci sistemleri hemen devreye soktuk. Kaliteli çelik üreten bir şirket. Üretim teknolojisinde ciddi modernizasyon yapıyoruz. 15 milyon euro’ya aldık. Çok değerli bir şirket, ciddi yatırımlar yapacağız. 30-35 milyon euro’luk zaman içinde yatırımlarımız devam eder; 50 milyon euro’ya tamamlarız. Yüksek teknolojili bir yapı kuruyoruz."