Total'in petrol platformuna Türkiye'den hibrit jeneratör

Teksan'ın geliştirdiği güneş ve rüzgar destekli kesintisiz enerji çözümü hibrit jeneratör, Total'in Kuzey Denizi'ndeki petrol platformunda kullanılmaya başlandı. (Mehmet Kara)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KARA

Daha çok jeneratör üreticisi olarak bilinen Teksan, ağırlık verdiği Ar-Ge çalışmaları sonucunda, hem yeni enerji çözümleri geliştirdi hem de enerji dışı alanlarda kullanılan ürünler ortaya çıkardı.

Teksan Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Burak Başeğmezler DÜNYA' ya yaptığı açıklamada, 1994 yılından bu yana faaliyet gösteren şirketin özellikle Ar-Ge ve yenilikçi teknolojilere yatırım yapan, kendi teknolojisini geliştiren bir şirket haline geldiğini belirtti.

Ar-Ge Merkezi unvanı aldı

Teksan'ın 2017 yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ar-Ge Merkezi Belgesi aldığını kaydeden Başeğmezler, "Ar-Ge çalışmaları kapsamında yeni teknoloji ve çözümler geliştiriyoruz. Rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynakları ile çalışan hibrit jeneratörü Türkiye'de ilk kez Teksan üretti. Bu teknolojiye sahip dünyada da sayılı şirketler arasındayız" dedi.

Telekomcuların imdadına yetişen çözüm

Başeğmezler, şebeke elektriğinin bulunmadığı yerler için ideal bir çözüm olarak nitelendirdiği hibrit çözümün, jeneratörün yanında güneş ve rüzgar enerjisi ile beslendiğini anlattı. Şebekeden uzak noktalardaki operasyonları için telekom oyuncularının tercih ettiği bu jeneratörlerin özellikle Güney Amerika ve Afrika ülkelerine ihraç edildiğini anlatan Başeğmezler, "İlk kurulum maliyeti yüksek ama yüzde 65 yakıttan tasarruf sağladığı için yaklaşık 1,5 yılda bu yatırımı amorti ediyor" dedi.

Total'in sondaj platformuna Teksan çözümü

Başeğmezler, Teksan'ın hibrit jeneratörlerinden birinin son olarak Kuzey Denizi'ndeki Total firmasına ait petrol arama platformlarında kullanılmaya başlandığını belirtti. Platformda gün ışığının olduğu saatlerde güneş enerjisinin yanı sıra, sisteme entegre rüzgar türbinlerinden elde edilen enerjinin kullanıldığını kaydeden Başğemezler, "Firmamız aynı zamanda Türkiye'nin ilk ve tek hibrit aydınlatma kulesini üretti" diye konuştu.

Enerji verimliliği çözümleri

Türkiye'nin ilk yerli üretim kojenerasyon- trijenerasyon sistemlerini geliştirdiklerini de anlatan Bağeğmezler, bu çerçevede sadece bir jeneratör satıcısı olmanın ötesine geçerek, özellikle sanayi kuruluşlarına enerji verimliliği çözümleri sunduklarını ifade etti.

Biyokütle santrallerine temizlik çözümü

Burak Başeğmezler, yapılan Ar-Ge çalışmaları sonucunda biyokütle enerji yatırımcıları için biyogaz arıtma çözümü geliştirdiklerini de anlattı. Biyogaza ideal yanma özellikleri kazandırıldığını kaydeden Başeğmezler, "Bu sayede biyokütle santrallerinin verimliliği yükseliyor, bu alandaki yatırımların geri dönüş süreleri kısalıyor" dedi.

Uçak koltuğu için yanmaz sünger

Burak Başeğmezler, Teksan'ın Ar- Ge faaliyetleriyle enerjinin yanı sıra başka alanlarda da kullanılabilir ürün ve teknolojiler de elde ettiğini vurguladı. Bunlardan birinin akustik, termal, su ve toz yalıtımı için üretilmiş açık hücreli, anorganik minerallerle emprenye edilmiş poliüretan esaslı Tashfoam adlı ürün olduğunu kaydeden Başeğmezler, "Tashofoam süngeri, uçak ve otomotiv koltuklarında kullanılmaya başlandı. Otomotiv iç döşeme derileri, mobilyalık deri, uçak derisi, yat derisi ve giysilik deri üretimi konusunda uzmanlaşan Manisa'daki Se-Sa Deri, Tashfoam özel süngerlerini tercih etti. Tashfoam, yanma esnasında erimez, akma yapmaz. Bakteri barındırmaz, yanma esnasında şekil değiştirmez, yani formunu korur" dedi.

130 ülkeye kalite belgeli ihracat

• Teksan Grönland'dan Nepal'e farklı coğrafyalarda 130 ülkeye ihracat yapıyor.

• Teksan'ın Kocaeli Serbest Bölge'deki tesisleri Türkiye'nin en yüksek jeneratör üretme kapasitesine sahip fabrikası.

• Biyogaz çözümleri ile yenilenebilir enerjiye önemli katkılar sunan Teksan, pek çok önemli projede tercih ediliyor.

• Teksan, yerinde gümrükleme, izinli gönderici, ortak transit, avantajlı transit gibi ayrıcalıklar sunan ve 91 ülkede geçerli Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası sahibi.

• Teksan Jeneratör dünya standartlarında üretim yapma becerisini gösteren UL Sertifikası da aldı.

TOTAL istasyonlar işitme engellilere işaret dilinde hizmet veriyor

Akaryakıt şirketlerinden TOTAL Oil Türkiye, akaryakıt sektöründe bir ilke imza atıyor. TOTAL istasyonları "İki Elin Enerjisi Güzel Projesi" ile eğitimli personeliyle işaret dilinde hizmet vermeye başlayacak. İlk etapta İstanbul, Ankara ve Bursa'daki 20 istasyonda uygulanmaya başlanan "İki Elin Enerjisi Güzel" projesi kapsamında TOTAL, İşitme Engelliler Eğitim Faaliyetleri Derneği ile birlikte istasyon market ve ön saha çalışanlarına, işaret dili eğitimleri verildi. Projeye dair farkındalık yaratmak amacıyla TOTAL Gönüllü Takımı da işaret dili eğitimi aldı.