Tramertaş, yeni ürünü 'Avantgarde'ı ihraç edecek

Tramertaş, yüksek rezervli ocaklardan çıkardıkları özellikli taşları markalaştırmayı hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ARZU BAĞCI 

SİVAS - Kendi ocaklarından elde ettiği hammaddeyi işleyerek satan Tramertaş, halen beş kıtada 30 ülkeye ihracat yapıyor. Yeni yatırımlarla kapasiteyi 250 bin metrekareye ulaştırmayı hedeflediklerini söyleyen Tramertaş Traverten Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Balıbey, üretimine başladıkları Avantgarde isimli mermeri ihraç ederek global pazarda kullanımını yaygınlaştırmak istediklerini belirtti. ABD pazarında gelişimlerini sürdürdüklerini ifade eden Balıbey, "Özellikle ABD'de büyümeyi hedefliyorduk. Ancak, gelen talep üzerine global pazarda büyümeye odaklandık" dedi.

Sivas'ta iki adet traverten ve bir adet mermer ocaklarının bulunduğunu kaydeden Süleyman Balıbey, "Geçtiğimiz yıl ihracat pazarlarımıza Singapur, Avusturya, Polonya ve Azerbeycan'ı da ekledik. Yurtiçi satışımız çok az. Üretimimizin tamamına yakınını ihraç ediyoruz. Yurtdışında ABD'de bayiliğimiz bulunuyor. Fabrika kapasite artırımına yönelik yatırımlar yapıyoruz. Kapasitemizi 250 bin metrekareye ulaştırmayı hedefliyoruz" diye konuştu. Avantgarde isimli mermerin üretimine başladıklarını söyleyen Balıbey, "Bu gri ve füme renkler hakim. Son yıllarda gri tonlu taşlar oldukça moda. 

Avantgarde isimli mermeri global pazarda tanıtmayı ve kullanımını yaygınlaştırmayı istiyoruz. Bu ürünümüzle hem iç pazardaki projelerde yer almak hem de global pazarda ABD'nin dışında Uzakdoğu ülkelerine de blok plaka ve ebatlı ürün satmayı amaçlıyoruz" dedi. Önceki yıllarda 'Scabos' travertenini global pazarda tanıttıklarını aktaran Balıbey, "Scabos, global pazarda traverten pötrföyünde yerini aldı. Türkiye ve ABD'de patenti firmamıza ait. 'Scabos' adını kendine özgü özellikleri ile markalaştırdık ve tescil ettirdik. 'Sıtra' (classic) traverten üretimi de yapıyoruz. Yüksek rezervli ocaklarımızdan çıkardığımız özellikli taşlarımızı markalaştırmayı hedefliyoruz" açıklamasını yaptı. 

Kendi ocaklarından çıkardıkları traverten ve mermer bloklarını, müşterileri tarafından talep edilen ölçü ve yüzey şekilleri doğrultusunda fabrikalarında işlediklerini belirten Süleyman Balıbey, fabrika ve ocaklarına yaptıkları katrak ve iş makineleri yatırımları ile kapasitelerini, ürün çeşitliliğini artırdıklarını bildirdi. Balıbey, yeni ülkelerde müşteriler edinerek, müşteri pörtföylerini genişleteceklerini sözlerine ekledi. 

2002 yılında Sivas OSB'de kurulan fabrikalarında, 15 bin metrekaresi açık, 4 bin metrekaresi kapalı alanda üretim yaptıklarını söyleyen Balıbey, "Kurulduğumuz günden bu yana sürekli teknolojik gelişmeleri takip ederek, yatırımlarımızı artırıyoruz" şeklinde konuştu. Ülkede inşaat sektöründe hızlı bir büyüme yaşandığını kaydeden Balıbey, doğal taşların yurtdışında olduğu gibi yurtiçinde de kullanımının artacağına inandığını söyledi. Balıbey, tüm piyasalarda siyasi ve ekonomik belirsizliklerin mevcut olduğunu, ortam düzeldiği zaman pazar ağlarının genişleyeceğini belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir