‘Transfer için borç yapılandırmadık’

Galatasaray Sportif, Denizbank ile 129 milyon dolarlık yapılandırma anlaşması imzaladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

julide_-002.jpg

İSTANBUL - Denizbank ile 129 milyon dolarlık finansal borçlarını yeniden yapılandırarak borcun vadesini 7.5 yıla çıkaran Galatasaray Sportif 'in Genel Koordinatörü Faruk Işık, anlaşmayı yeni bir harcama veya transfere kaynak yaratmak için imzalamadıklarını söyledi. Bu yıl transfere ihtiyaç duymadıklarını da ifade eden ışık, “Eğer çok istenen bir futbolcu olursa Galatasaray başka kaynak yaratabilir” dedi. 

Galatasaray Sportif ile Denizbank arasındaki borç yapılandırma anlaşmasıyla ilgili düzenlenen basın toplantısında bir sunum yapan Işık, 2013 sonu itibariyle toplam 260 milyon dolar olan net borç alacak farkının 130 milyon dolarının gelecekteki gelirlerle ilişkilendirildiğini kaydetti. Işık, “Geçen yıl sonu itibariyle yaklaşık 115 milyon dolar bizim alakadar olmamız gereken borçları temsil etmekte. Biz bu borçları menkul kıymetleştirebiliriz, seküritize edebiliriz. Yaklaşık 100 milyon dolarlık bir borcu 3 yıllık bir vadeye yayabilme kapsamında tahvil ihracı dahil her türlü alternatif üzerinde çalışıyoruz. Yabancı fonlarla da görüşüyoruz” dedi. Işık, teknik ifl as ve negatif özsermaye durumunu gidermek için iki kere sermaye artırımı yaptıklarını hatırlatarak, “Gelecek parayı da borçlarda kullanabilmek için yapıldı. 2012 ve 2014’teki artışlarla eksi 49 milyon lira özkaynakla diğer kulüpler arasında en iyi durumdayız” dedi.

Galatasaray Sportif ile Denizbank arasında 5 Mayıs’ta gerçekleştirilenanlaşma kapsamında, yaklaşık 129 milyon dolarlık finansal borç yeniden yapılandırılırken; grup bazında toplam nakit kredi limiti 140 milyon dolara, grup umumi kredi limiti de 165 milyon dolara yükseltildi. 28 Şubat tarihli mali tablolarda, mevcut finansal borçların yaklaşık yüzde 23’ü TL, yüzde 77’si ise yabancı para cinsiyken anlaşmayla, borçların yaklaşık yüzde 73’ü TL’ye döndü. TL cinsi krediler gelecekteki TL alacaklarla, döviz kredileri de yabancı para cinsi gelirlerle eşleştirildi. Böylece kredilerin gelirlerle otomatik kapanması sağlanırken, döviz borçları kur farkı açısından daha güvenli hale getirildi. 

Vade, 7.5 yıllık döneme yayıldı

Yapılandırma kapsamında ayrıca toplam 32.8 milyon dolarlık sendikasyon kredileri kapatılırken, söz konusu kredi karşılığında verilmiş tüm teminatlar geri alındı. Dolar cinsinden sendikasyon kredi faiz oranı yüzde 8.75’ten 7.5’e indirildi. Yine, 28 Şubat itibariyle yüzde 73’ü bir yıldan kısa vadeli borçlar, 7.5 yıla yayıldı, borçların yüzde 66’sı uzun vadeli olarak yapılandırıldı. Kulübün eski başkanlarına ilişkin tüm şahsi kredi kefaletleri de iptal edildi.

Aysal: A kategorisi yapılandırma bitti şimdi sıra B'ye geldi

Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal ve Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, 129 milyon dolarlık finansal borçların yapılandırılmasını içeren anlaşmaya önceki gün imza attı. Aysal, yeniden yapılandırmanın kulübe hiçbir sıkıntı vermeden, risk yüklemeden ve zamanında borçların ödenmesini teminen uygulanmış bir formül olduğunu kaydetti. Aysal, mali açıdan A kategorisi çalışmalarının bittiğini belirterek, “Şimdi B kategorisi çalışmamız, kısa süreli finansal olmayan borçlarımızın yapılandırılması ve bunların 4-5 yıllık süre içinde kendi kendilerini öder hale gelmesi yönünde. Önümüzdeki 2-3 ay içinde bunun da çözümünü sizlere getirmiş olacağız” dedi. Toplam 260 milyon dolar olan borç-alacak farkının 150 milyon dolarını banka borçlarının oluşturduğunun kaydeden Aysal, “Demek ki 110 milyon dolar kadar da finansal olmayan borç var. Bunları da önümüzdeki süreçte aynı şekilde disipline edip, uzun vadeye yayacağız. UEFA Finansal Fair Play kuralları için de iyi bir enstrüman olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

4 kulüpte 500 milyon dolar kredi

İmzanın ardından konuşan DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, 4 spor kulübünde 500 milyon dolarlık bir kredi limitlerinin olduğunu belirterek, “Spor bizim için çok niş bir alan. Bu nedenle çok önem veriyoruz” dedi. Ateş, kredinin 89 aya kadar uzanan bir vadesi olduğunu belirterek, “Kulübün gelirleriyle de paralel bir anlaşma. Ne gereksiz faiz ödeniyor, de finansmansız kalınıyor. İkisinin en uygun bileşimi” diye konuştu. Yeni işbirliğiyle Galatasaray’a 165 milyon dolarlık limit tahsis edildiğini aktaran Ateş, "Mecidiyeköy’deki eski Store’un bulunduğu arazinin ticari ofise çevrilmesi için yapılacak harcamalar da kapsanmıştır” dedi.