Tunçmatik bin ayrı izin aldı, ‘güneş’te devrime hazırlanıyor

Aktifbank ile imzaladıkları anlaşma ile Türkiye tarihinde güneşte en büyük finansmana imza atıldığını anlatan Tunçmatik Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer, “6 ayda devreye alınacak bu yatırım için 1000’in üzerinde izin aldık” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özlem ERMMİŞ BEYHAN

Tunçmatik, Aktifb ank’tan enerji alanında Türkiye’de bugüne kadar alınmış en büyük yatırım kredisini aldı. 73 milyon dolarlık bu kredinin tamamı 6 ay içinde yatırıma dönüşmüş olacak. Tunçmatik Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer “milli enerji” olarak tanımladığı güneşe yapacakları bu yatırım için 3 yıldır çalıştıklarını ve 1000’in üzerinde izin almak durumunda kaldıklarını anlattı.

Aktifbank Genel Müdürü Dr. Serdar Sümer ise projenin uluslararası kuruluşlarca sigortalanacağını, bunun sonrasında projeyi yatırımcılarla buluşturmak için sertifika, sukuk gibi araçlar üzerinde çalışacaklarını anlattı. Sümer, “Belki de ileride tek tek panellere yatırımcı olunabilecek. Çünkü 10 yıl boyunca güneş çıkmadığı günler bile sigortalı olacak. Etik finansman olarak gördüğümüz bu proje ile gurur duyuyoruz. Güneş için 250 milyon dolar yatırım için yola çıktık, yeni projeler için de çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yüzde 60’ı yerli kaynaklardan

Türkiye’nin hedefi şu anda yüzde 1 bile olmayan güneş enerjisinden elektrik üretiminin payını 2023’te yüzde 4’e çıkarmak. Tunçmatik Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer, Türkiye’nin güneş enerjisindeki müthiş potansiyeline rağmen bu alanda geri kaldığını anlattı. Finansmanda da Avrupa’nın aksine Türkiye’deki bankaların konuya uzak oldukları için çekimser kaldıklarını anlatan Özer, “Bizim bu yeni yatırımımız Türkiye’de güneşte tek seferde yapılmış en büyük yatırım olacak. 8 ilde kuracağımız santrallerle 123 milyon kwh elektrik enerjisi üretilecek” ifadesini kullandı. Türkiye’de bugün 1.2 GW’lık güneş enerjisi tarlası bulunuyor.

Solar Power Europe raporuna göre 2021’de kapasitenin 9.6GW’a çıkarılması öngörülüyor. Bu, yaklaşık 9 milyar dolarlık yatırım anlamına geliyor. Avrupa’da 2016’da elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 4’ü güneşten elde edildi. 2030’da bu oranın en az yüzde 15 olması bekleniyor. Mehmet Özer, 30 yıl ömrü olan güneş enerjisi tarlalarının Türkiye’de kendini 7-8 yılda amorti ettiğini anlatırken, “Bu milli bir enerji. Kurulurken kullanılan çeliğinden kablolarına pek çok ürün yerli. Yerlilik oranı yüzde 60’tır. Sadece paneller Çin’den geliyor. Ama en önemlisi sonrasında kullanılan yakıt; milli güneşimiz” dedi.

‘Tesla gibi biz de arıyoruz’

Güneş enerjisinde yeni trend elektriğin depolanabilir olması. Tüm dünyada AR-GE yatırımları bu alanda yapılıyor. Tesla, Bosch, Mercedes Benz, Samsung gibi dev firmalar gibi kendilerinin de depolama üzerine çözüm geliştirmek için Ar-Ge yaptıklarını anlatan Özer, “Güneş enerjisini uygun maliyete depolamayı başardığımızda tüm kurgu değişecek ve bir devrim yaşanacak.

2050 yılına kadar, güneş enerjisi konusunda çalışan ülkelerdeki binaların kendi elektriklerini kendilerinin üreteceği, ana şebekeye sadece jenaratör niyetine bağlanacakları öngörülüyor” dedi. Tunçmatik olarak güneşteki bilgi birikimlerini Ortadoğu ve Afrika pazarındaki ülkelere taşıma yolunda yeni projeler yaptıklarını da anlatan Özer konutların çatılarında güneş enerjisi üretimi için de franchise modeline geçtiklerini açıkladı.

3 bin kişiye geçici iş sağlayacak

Tunçmatik’in yatırımı ile 6 ayda 70 MW’lik güneş enerjisi tarlası kurulacak. Uşak’ta 28 MW, Elazığ’da 11,5 MW, Ankara’da 11,5 MW, Karaman’da 6 MW ve Afyon’da 3 MW, Kütahya’da 5 MW, Muğla’da 3 MW ve Mersin’de 2 MW’lik tesis inşa edilecek. Afyon ve Karaman illerindeki güneş tarlalarının inşası başlamış durumda.

Tunçmatik’in yatırımı, 6 ay boyunca toplam 3 bin kişiye geçici, 600 kişiye ise kalıcı istihdam sağlayacak. Bu istihdamın yüzde 50’si yerel iş gücü olacak. Mehmet Özer’in babası Tuncay Özer tarafından kurulan Tunçmatik, 1969 yılında TV voltaj regülatörü üretimine başladı.

Daha sonra jeneratör, sonrasında ise UPS üretimine geçti. 2013 yılında tüm üretimini Çin’e taşıyan şirketin 30 ülkeye ihracatı bulunuyor. Tunçmatik, Türkiye’nin en hızlı büyüyen 50 teknoloji şirketi arasında yer alıyor.