Türk gıda devi ABD'de halka arza hazırlanıyor

TFI Tab Gıda, ABD'de 400 milyon dolarlık halka arz için başvuruda bulundu. Halka arz gelirlerinin bir bölümü Kasım 2019 vadeli 50 milyon dolarlık kredinin geri ödemesi, bir bölümü de işletme sermayesi ve kurumsal harcamalar için kullanılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TFI Tab Gıda Yatırımları ABD'de halka arz için ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) başvuruda bulundu. Şirket, ekim ayı başında SPK'dan yurt dışında halka arz için izin almıştı.

Yapılan başvuruya göre TFI Tab Gıda, Nasdaq'a "QSRG' kodu ile kote olacak.

400 milyon dolar büyüklüğünde olması beklenen halka arza Morgan Stanley, Credit Suisse, Goldman Sachs, Citigroup, JP Morgan ve Rabo Securities aracılık edecek.

Halka arz tarihi belli değil

Türkiye'de Burger King başta olmak üzere altı markanın franchise hakkını elinde bulunduran; Çin'de ise Burger King markasının münhasır franchise haklarına sahip olan TAB Gıda'nın geçici izahnamesinde şirketin ne kadarının hangi tarihte halka arz edileceği veya talebin hangi fiyat aralığından toplanacağı bilgisine yer verilmedi.

ABD sermaye piyasa kuruluna kayıt için açıklandığı belirtilen geçici izahnameye göre, halka arz gelirlerinin bir bölümü Yapı Kredi Bankası'ndan alınan Kasım 2019 vadeli 50 milyon dolar tutardaki kredinin geri ödemesi, bir bölümü de işletme sermayesi ve kurumsal harcamalar için kullanılacak.

Türkiye'de Burger King, Popeyes, Sbarro ve Arby's restoranlarının münhasır franchise işletmecisi olan TAB Gıda bunun yanı sıra kendisine ait Usta Dönerci restoranlarını işletiyor. Şirket Çin'de ise münhasır olarak 2030 yılına kadar Burger King restoranlarını işletme hakkına sahip.

Çin'de 766 restoranı bulunuyor

Satış gelirleri bu yılın ilk dokuz ayında yüzde 42.2 artırarak 2.93 milyar liraya yükselten şirketin zararı ise yüzde 18.1 artışla 115.5 milyon lira oldu. TAB Gıda'nın satış gelirleri geçen yılın tamamında ise yüzde 24.9 artışla 2.86 milyar lira ve zararı yüzde 65.9 büyümeyle 253.9 milyon lira olmuştu. İzahnamede zarardaki artışın büyük ölçüde halka arza hazırlık için imtiyazlı hisselerin adi hisselere çevrilmesi kaynaklı olduğu belirtildi.

Çin pazarına 2012 yılında giren TAB Gıda, 2012 sonundan 30 Eylül'e kadar geçen dönemde bu ülkede 766 restorana ulaştı. Geçen yıl Çin'deki restoran sayısını yüzde 37 artıran TAB Gıda, bu ülkedeki en büyük hızlı restoran işletmecisinin onda biri büyüklüğünde olduğunu ve büyüme potansiyeli taşıdığını belirtiyor.

TAB Gıda'nın Türkiye, Makedonya, Gürcistan ve KKTC'den oluşan coğrafyada ise bin 56 adet restoranı bulunuyor.