Türk Telekom ikinci çeyrek bilançosunu açıkladı

Türk Telekom'un net kârı kur etkisiyle sert düştü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yabancı para cinsi yüksek borcu bulunan Türk Telekom'un net kârı kur zararının etkisiyle ikinci çeyrekte yüzde 58, yılın ilk yarısında ise yüzde 69 gerilerken; şirketin altı aylık gelir ve EBITDA büyümesi ile yıl sonu öngörülerine paralel gerçekleşti.

Türk Telekom'un dün akşam açıkladığı finansal sonuçlarına göre, ikinci çeyrekte net kârı yüzde 58 düşerek 335.2 milyon lira, satış gelirleri ise yüzde 7 artışla 3.53 milyar lira oldu.

Reuters anketinde şirketin 341 milyon lira net kâr, 3.49 milyar lira da satış geliri açıklaması bekleniyordu. 

Türk Telekom'dan yapılan değerlendirmede, net kârın TL'nin dolar ve euro karşısındaki değer kaybının etkisiyle gerilediği belirtilerek, "Net finansal gider, TL'nin dolar ve euro karşısındaki değer kaybının yarattığı kur zararının etkisiyle ikinci çeyrekte 339 milyon TL’ye yükseldi" denildi.

Faaliyet raporunda yer alan bilgiye göre, Türk Telekom'un ikinci çeyrek sonu itibariyle 10.4 milyar lira karşılığı finansal borcu bulunuyor.

Net kârdaki sert düşüşe karşın, ikinci çeyrekte gelirlerde sağlanan yüzde 7 artışta mobil, genişbant ve kurumsal data tarafındaki güçlü performans etkili oldu.

Buna göre mobil gelirler yüzde 15.5, kurumsal data gelirleri yüzde 23.2, genişbant gelirleri ise yüzde 6 artış kaydetti.

Türk Telekom CEO’su Rami Aslan, mobil, geniş bant ve kurumsal data gelirleri ikinci çeyrekte büyümenin ana etmenleri olduğunu belirterek, "Yılsonu büyüme öngörümüze uygun olarak, operasyonel olmayan UFRYK gelirinden arındırılmış yüzde 6.,2 konsolide gelir büyümesi elde ettik. FAVÖK marjı ile ölçülen güçlü karlılık seviyemizi yüzde 37.4’lük konsolide marj ile koruduk" dedi.

Türk Telekom'un ikinci çeyrekte FAVÖK'ü yüzde 5 civarı artışla 1.32 milyar lira olurken; FAVÖK marjı geçen yıl aynı döneme paralel şekilde yüzde 37.4 olarak gerçekleşti.

6 aylık gelir ve FAVÖK artışı hedeflerle uyumlu

Türk Telekom'un yılın ilk altı ayında ise, net kârı yüzde 69 gerileyerek 361.9 milyon lira olurken; satış gelirleri ise yüzde 7 artışla 6.96 milyar lira olarak gerçekleşti.

Türk Telekom'dan yapılan değerlendirmede, "Grubun finansal performansı 2015 yılının ilk yarısı için yıllık yüzde 6 gelir büyümesi (operasyonel olmayan UFRYK 12 gelirleri hariç), yıllık yüzde 8 EBITDA büyümesi ve 780 milyon TL yatırım harcaması ile yılsonu öngörülerine paralel olarak gerçekleşti" denildi.

Türk Telekom'un mobil abone sayısı ikinci çeyrekte net 99,000 artarak 16.7 milyon olurken; sabit genişbant abone sayısı da 7.7 milyona ulaştı.

İş Yatırım'dan yapılan değerlendirmede, şirketin sonuçlarının operasyonel olarak piyasa beklentisine paralel gerçekleştiği belirtilerek, bilançonun hisse üzerinde bir harekete neden olmasının beklenmediği ifade edildi.

Türk Telekom hisseleri saat 1037'de yüzde 0.87 düşüşle 6.83 liran işlem görürken, BIST-100 endeksi de yüzde 0.4 satıcılı.