Türkay, tarımda insansız makine dönemine geçiyor

Tarımsal mekanizasyon konusunda faaliyet gösteren Türkay Tarım Makinaları, üretim kapasitesini ve ürün çeşitliliğini artırmaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Firma, insansız, kendiliğinden yürür tarım makinelerini 2017'de piyasaya sürmeyi hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EBRU TAŞ

İZMİR - Toprak işleme aletleri sektöründe yarım asrı deviren ve bu alanda Türkiye'nin en köklü firmalarından biri olan Türkay Tarım Makinaları, otonom tarım aletleri üretimi için Ar-Ge faaliyetlerini hızlandırdı. Firma kendiliğinden yürür aletlerin imalatıyla birlikte ürün gamını ve üretim miktarını daha da artıracak.

Türkay Tarım Makinaları Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Türkay, kendinden yürür aletlerle ilgili yoğun bir Ar-Ge çalışması yürüttüklerini ve önümüzdeki yıl içerisinde üretime başlayacaklarını ifade etti. İnsansız ve kendiliğinden yürür makineler için uzun süredir çalıştıklarını belirten Türkay, "Bu ürün traktörün alternatifi olmayacak, ama traktör yerine kullanılacak. Önünde ve arkasında kuyruk milleri ve bir kompresörü olacak. Uzaktan kumanda ile talimat verilebileceğimiz bu makineleri istediğimiz zaman, istediğimiz yere gönderip, istediğimiz işlemi yaptırabileceğiz" dedi.

Üretim kapasitesini artırmaya yönelik yatırımlarının da sürdüğünü belirten Türkay, aynı zamanda mini loder ve iş makineleri üzerinde çalıştıklarını anlattı. Türkay "6 metre katlanılabilir yem karma ürünümüzü çok geliştirdik. Sadece yatay üretiyorduk şimdi ise dikey yem karma makineleri üretimine başladık. Bu ürünüm 1.5, 2,3, 4, 5 ve 6 metreküplerini de ürün yelpazemize dahil ettik. Hemen her makinenin birkaç çeşidini üretiyoruz. Yakın zamanda dişlilerle ilgili de bir atılımımız oldu. 3 milyon euro maliyetle taşlama tezgahları aldık. Dişliler konusundaki çalışmalarımız sürüyor" diye konuştu.

Türkay Grup'un Türkay Tarım lokomotifliğinde, bünyesinde birbirinden farklı ama temelde aynı sektörde faaliyet gösteren 6 şirketi çatısı altında bulundurduğunu dile getiren Türkay, Türkay Sac Kesim firmamızda lazer kesim konstrüksiyon, talaşlı imalat ve tarım makine şanzımanları üretiyoruz. AB Makine ile kaynak konstrüksiyon, Ege Şaft firmamızla ise tarım makinesi şaftları imalatı gerçekleştiriyoruz. Şentürk Çelik'te döküm ve Gediz Tarım'da ise tarım aletleri imalatı yapıyoruz" dedi.

Grup şirketlerinin kapasitelerinin yüzde 30 civarındaki kısmını Türkay Tarım için kullandıklarını söyleyen Türkay, şunları söyledi: "Bizim bütün firmalarımız kar amacı güder. Türkay Tarım Makinaları'na çalışıyor diye ucuz mal üretmeyi amaçlamaz. Mesela Şentürk Çelik Döküm şirketimiz 14 ton yekpare döküm yapabilecek kapasitesi olan, Dubai'de Palmiye Adası'nı ya da Süveyş Kanalı'nı yapan gemilere döküm yapabilen bir firma. Ege Şaft firmamız traktörle tarım makinesini birleştiren şaftlar üreten ve 45 ülkeye ihracat yapan bir firma."

Türkiye genelinde 120 tane bayileri olduğunun bilgisini veren Türkay, "Köklü bir firma olduğumuz için iç ve dış pazarda bir denge oluşturmaya çalışıyoruz. Türkiye'de az para kazanıyoruz diye az iş yapalım demiyoruz. Dengelerimiz mevsimsel olarak değişiklik gösterir ama temelde eşit gittiklerini söyleyebilirim" diye konuştu.

55 ülkeye ihracat yapıyor

İlk ihracatlarını 1992'de Almanya'ya yaptıklarını belirten Türkay, "Almanya hem makine hem de tarım alanında en önemli ülkelerden biri. Makine ithal ettiğiniz bir ülkeye makine satmak önemli bir durum. Biz zamanında bunu başarabilmiş bir firmayız. Bugün Minos Agri markasıyla 55 ülkeye ihracat yapıyoruz. Avrupa ülkeleri başta olmak üzere, Avustralya, Amerika ve Afrika'ya ürün ihraç ediyoruz. Ayrıca ABD'nin Florida eyaletinde de satış yerimiz var" dedi.

'Rotovatör' grubuyla tanınıyor

Ağırlıklı olarak rotovatör grubuyla tanındıklarını ve en çok talebi bu ürünlerin gördüğünü kaydeden Mehmet Türkay, "Üretimimizin büyük oranını, toprak frezeleri dediğimiz farklı tip ve modellerdeki rotovatörler oluşturuyor. Rotovatör grupları çok amaçlılığı sebebiyle daha fazla talep görüyor. Ekim ve dikim öncesi toprak hazırlığı yapan, yabancı otlarla mekanik yollu savaşan ve toprağın havalandırılmasıyla birlikte nem-hava-ısı dengesinin optimize edebilen makinelerimiz, çok amaçlılığı sebebiyle daha fazla talep görüyor. Ama biz aynı kaliteyi diğer bütün ürün çeşitlerimizde de sağlıyoruz. Yıllardır süregelen bu algıyı da değiştirmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir