Turkcell Dijital Akademi “eğitimde fırsat eşitliği” diyor

Dijital eğitim platformu Turkcell Dijital Akademi’nin hedefi bilgiyi uçtan uca yaymak; dünyanın bilgisini zaman ve mekan kısıtı olmadan Türkçe olarak ulaştırmak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Didem ERYAR ÜNLÜ

“Taş tabletten, günümüz tabletine uzanan bir yolculuk yaşadık. Bugün başarının vazgeçilmez unsuru bilgi. Dünyanın en büyük beş kütüphanesinden birisi Harvard Üniversitesi’nde. Fakat, Harvard Üniversitesi eski Rektörü Prof. Larry Summers’ın ‘Harvard Üniversitesi’ni mi tercih edersiniz yoksa akıllı telefonu mu?’ sorusuna verdiği cevap, ‘Tercihim ikinciden yana olur’ yönünde. Matbaa nasıl bir dönüm noktası olduysa, internet de fırsat eşitliği getiren çok önemli bir dönüm noktası.

Dünyaya hükmeden Osmanlı matbaayı geç kullanmasının bedelini ödedi. Modern Türkiye’nin dünya ile rekabet edebilmesi için, inovasyonda büyük adımlar atması gerekiyor.”

Türk toplumunu bilgi ile buluşturmak

Bu sözler Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv’e ait. Turkcell’in iki temel değerini, müşteriye değer sunmak ve kurumun farklılaşmasını sağlamak olarak tanımlayan Ciliv, bu kapsamda inovasyon ve teknolojinin doğru kullanılması gerektiğine dikkat çekiyor. “Türk insanı girişimcilik konusunda müthiş. Girişimcilik, bilgi ile buluşunca, dünya çapında başarılar yaratmamak için bir neden kalmıyor” diyen Süreyya Ciliv, Turkcell Dijital Akademi’nin de bilgi ile Türk toplumunu buluşturan bir misyon üstlendiğini söylüyor.

Turkcell Akademi milyonlara ulaşacak

Yeni bir eğitim platformu olarak tanımlanan Turkcell Dijital Akademi, Turkcell Akademi tarafından hayata geçirildi. Eğitimi teknolojiyle birleştiren bu yenilik sayesinde Turkcell Akademi zaman ve yer bağımsız olarak milyonlarca kişiye ulaşabilecek.

Turkcell Akademi’nin geçmişi, 2006 yılına dayanıyor. Direktörlüğünü Banu İşçi Sezen’in yaptığı Turkcell Akademi, Turkcell’in eğitim ihtiyaçlarını karşılamak üzere kuruldu. “Gerçek sermaye insandır” bilinci ile hareket eden Turkcell, bu oluşumun hedefini, “insana, sektöre ve topluma değer katmak” olarak tanımlıyor. Misyonu, sektöre nitelikli insan gücü yetiştirmek ve üniversite-sanayi işbirlikleri kurmak.Bugüne kadar   yaklaşık 500 bin kişiye toplamda 8.1 milyon saat eğitim verildi. İlk başlarda sınıflarda verilen eğitimin yüzde 85’i bugün uzaktan eğitime dönüşmüş durumda.

Fikri olan herkes Bill Gates olabilir

Öncelikli olarak gençlere ve profesyonellere odaklanan Turkcell Dijital Akademi ise, işi çok daha ileri götürerek, eğitimde fark yaratmayı hedefliyor. Proje kapsamında, dünyanın en önemli dijital eğitim kurumlarından biri olan MIT (Massachusetts Institute of Technology) ile işbirliği gerçekleştirilmiş. Dijitalleşme ve dijital eğitim konusunda dünyadaki önemli uzmanlardan biri olan MIT Profesörü Sanjay E. Sarma, bu işbirliğinin önemini şöyle anlatıyor: “Dünyada insanlar bir araya geldiklerinde çok önemli fikirler ortaya çıkıyor. İnternet sayesinde artık herkes heryerde olabilme gücüne sahip. Bu devrim tüm ülkeleri kapsıyor. Düşünceler inanılmaz bir hızla gerçeğe dönüşüyor. Bu hızı yönetebilenler, 21. yüzyılın büyücüleri. Önemli bir diğer konu da, yaratıcılık ve başarının demokratikleşmesi. Bugün fikri olan herkesin, Bill Gates olma şansı var. Türkiye de, bu hızda rolünü doğru oynamalı.”

Sadece Turkcell’in değil, Türkiye’nin platformu

MIT-Turkcell Akademi işbirliğine ve yeni eğitim programının nasıl çalıştığına daha yakından bakacak olursak:

• Turkcell Dijital Akademi’ye www.turkcell.com.tr/akademi adresinden ulaşıyorsunuz. Platformda, liderlik; İnovasyon ve Girişimcilik; Teknoloji; İş Dünyası ve Öğren-Khan Academy alanlarında kendini geliştirmek isteyen gençler ve profesyonellere yönelik çok sayıda eğitim var.

• İnovasyon ana başlığının içeriği MIT tarafından oluşturuluyor. Platformda yer alan MIT eğitim programları Türkçeleştirilmiş.

• Öğren-Khan Academy başlığı özellikle ilk ve ortaöğretim öğrencileri için içerik sunuyor.

• Platformda, CEO’ların ve önde gelen fikir adamlarının görüşleri yer alıyor. 65 farklı eğitmenden 2 bin videoya ulaşabiliyorsunuz.

• Platformdaki eğitimlerden herkes ücretsiz olarak faydalanabiliyor. Fakat içeriğin bir kısmı sadece Turkcell’lilere açık.

Süreyya Ciliv, Turkcell Dijital Akademi’nin sadece Turkcell’in değil, “tüm Türkiye’nin platformu” olduğunu söylüyor. Hedef bilgiyi uçtan uca yaymak; eğitimde fırsat eşitliği sağlamak; topluma değer katmak; tüm dünyanın bilgisini zaman ve mekan kısıtı olmadan Türkçe olarak herkese ulaştırmak.

Süreyya Ciliv ve Sanjay E. Sarma’nın dediği gibi; “Osmanlı maatbayı geç kullanmasının bedelini ödedi. Modern Türkiye 3D baskıyı kaçırmasın!”

Bu konularda ilginizi çekebilir