Turkcell'den ortak altyapı çağrısı

Eskişehir'le birlikte 14 ile fiber internet götüren Turkcell, 2023 hedefleri için ortak altyapı çağrısında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'nin 13 ilinde fiber altyapı yatırımları bulunan Turkcell, Eskişehir'i de fiber internet ile buluşturdu. Önümüzdeki ay da Aydın'a fiber internet götürecek olan şirket, 3 yıl içerisinde 5-6 ilde daha fiber yatırımı yapmayı planlıyor. 

Bu yatırımlar sonrasında üç yıl içinde pazar lideri olmayı hedefleyen Turkcell Superonline, il başına 70 ile 150 milyon lira civarında yatırım gerçekleştirmeyi planlıyor. Turkcell Superonline'ın şu anda 13 şehirde toplam 3.2 milyar liralık fiber altyapı yatırımı bulunuyor.

Turkcell Superonline'nin fiber alanda Eskişehir'de başladığı yeni yatırımla ilgili önceki gün düzenlenen toplantıda konuşan Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Murat Erkan, bu ile 95 milyon TL yatırım yapacaklarının altını çizerek, "Yatırımlar tamamlandığında Eskişehir’e 1000 kilometre fiber döşemeyi, 200 bin evin kapısına fiber altyapıyı götürmeyi ve 90 bin aboneye ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

Ortak altyapı çağrısı

Fiber interneti, Türkiye’nin bütün kentlerinin hak ettiğini ve 2023 hedefleri için dijital dönüşümün şart olduğunu belirten Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Murat Erkan, “Telekomünikasyon şirketleri ortak altyapı kursun” teklifine bir kez daha vurgu yaptı. 

Kamu ve özel sektörün işbirliği içinde koordineli çalışması gerektiğini ifade eden Erkan, bu doğrultuda operatörlerin ellerindeki fiber altyapıyı oluşturulacak ortak bir yapıya devretmesinin en iyi çözüm yolu olacağını aktardı. Erkan, böylece her operatör aynı yere yatırım yapmak zoruna kalmayacağı için tüm Türkiye'ye fiber internetin çok daha hızlı şekilde ulaşılabileceğini belirterek, rakipler ile işbirliğine hazır olduklarını söyledi. 

"Türkiye'de dört milyon haneye fiber gidebiliyor. Toplamda ise 20 milyon hane var. 2023'te Türkiye'deki hanelerin yüzde 80'ine ulaşması vizyonu var. Bu da 16 milyon hane anlamına geliyor" diyen Erkan, sözlerini şu şekilde sürdürdü; 
“Turkcell bu zamana kadar 34.600 kilometre fiber hattı döşedi. Bu yatırımı, Türkiye’nin geleceği ve menfaatleri için kurulmasını önerdiğimiz altyapı şirketinin sermayesi yapmaya hazırız. Fiber internet evdeki elektrik kadar önemli. Ülkemizin bir dijital dönüşüm yasasına ihtiyacı var. Bunu ilgili yasadaki tek bir değişiklikle halledebiliriz."

infografik3.jpg

 

Erkan, rekabetin sunulan servislerde yaşanması gerektiğinin altını çizdi.

Fiber internet ekonomisi

Fiber internetin kullanıldığı bölgelere etkisiyle ilgili araştırmalar, hızlı internetin ekonomiyi direk etkilediğini gösteriyor. Yapılan araştırmalar Güney Kore, İsveç gibi ülkelerin ekonomilerinin uçar gibi büyümesinin altında fiber internetin bulunduğunu ortaya koyuyor. Araştırmalara göre, geniş bant hizmetlerindeki her yüzde 10’luk artışın ülke ekonomilerinin kalkınmasına yüzde 1.3 oranında katkı sağlıyor. Yapılacak yasal düzenleme 800 milyar dolar seviyesinde olan GSYİH’ya ilk etapta yıllık en az 10 milyar dolar katkı sağlayacak. Hızlı internet sayesinde verimlilik artışından gelecek katkılarla ekonomideki büyüme çok daha fazla olacak. 

Fiber iş hacmini yüzde 79.2 büyüttü

Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun (BTK) internet sitesinde yer alan araştırma, fiber internete geçilen bölgelerdeki iş hacminin de büyüdüğünü gösteriyor. Geniş bant alt yapısına geçildikten sonra Florida’nın Lake County bölgesinde geniş bant altyapısının işletmecilerin kullanımına açılmasının ardından iş hacmi yüzde 79.2 büyümüş. Fiber altyapı, iş hacmindeki artışın yanı sıra maliyetleri de belirli oranda azaltmış.

1 lira harca 30 lira kazan

Yapılan araştırmalar, fiber altyapıya yapılan her bir liralık yatırımın en az 30 lira olarak geri döndüğünü, ayrıca istihdama da önemli katkı yaptığını gösteriyor. Güney Dundas’da fiber altyapıya 2003 itibariyle 1.3 milyon Kanada Dolarlık (CAD) yatırım yapılmış bunun karşılığında gayri safi yurt içi hâsılada yaklaşık 25.22 milyon CAD’lık bir büyüme olduğu, 207 kişilik ek istihdam oluşturulduğu ve 3.5 milyon CAD’lık mahalli, 4.5 milyon CAD’lık ise federal seviyede vergi gelirlerinde artış olduğu belirlenmiş.

Çalışanlarda da ışık hızında artış

Araştırmada internet kullanmayan işletmeler, çevirmeli (dial-up) erişim kullanan işletmeler ve geniş bant erişimden yararlanan işletmeciler arasında bir karşılaştırma yapılmış ve bahse konu dönem itibariyle; istihdam artış oranları, geniş bant erişim kullananlarda yaklaşık yüzde 54.2, çevirmeli erişimden faydalananlarda yüzde 27.2 ve internet kullanmayanlarda ise yüzde 5.6’lık bir genişleme tespit edilmiş.