Türkerler ve General Electric'ten işbirliği

Türkerler Holding Tekirdağ’da kuracağı Barbaros Rüzgâr Enerji Santrali için General Electric ile anlaşma imzaladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GE (General Electric), Ankara merkezli rüzgâr enerjisi yatırımcısı Türkerler Holding ile Tekirdağ ilindeki Barbaros Rüzgâr Enerjisi Santrali’nde kurulumu yapılmak üzere dört adet GE 3.2-103 rüzgâr türbininin tedariğine ilişkin anlaşma imzaladığını duyurdu.

Anlaşma, GE ile on yıllık tam kapsamlı işletim ve bakım hizmetini de içeriyor.

Yıllık 42 milyon kilowatt/saat elektrik üretimi

Türkiye’deki yüksek enerji tüketimi dikkate alındığında Barbaros Rüzgâr Enerji Santrali, yıllık 42 milyon kilowatt/saat elektrik üretimiyle enerji ihtiyacının karşılanmasında önemli bir eksikliği giderecek. Buna ek olarak, aynı zamanda yıllık 26 bin tonluk karbondioksit salınımının da önüne geçilmesi sağlanacak. GE’nin en güçlü rüzgâr türbinlerine sahip olacak olan Barbaros Rüzgâr Enerji Santrali, Türkiye’nin 2023 yılı için kurulu rüzgâr enerjisi gücünün 20 gigawatta erişmesi ve birincil enerji ihtiyacının yüzde 30’unun yenilenebilir kaynaklardan sağlanması olan yenilenebilir enerji hedeflerinin gerçekleşmesine katkıda bulunacak.

“Ülke ekonomimiz büyüdükçe enerjiye olan talebimiz de artmaktadır”diyen Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, “Türkerler Holding olarak GE ile işbirliğinde Türkiye’ye daha fazla yenilenebilir enerji ile güç sağlamaktan gurur duyuyoruz” diye konuştu. 

Rüzgârdan, jeotermale kadar uzanan yenilenebilir doğal kaynaklardan yararlanma imkânı olan Türkiye’nin, Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği rakamlarına göre Ocak 2015 itibariyle kurulu rüzgâr gücü kapasitesi 3,762 megawatttır. 

GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan Özsoy, “Rüzgâr enerjisi, Türkiye’nin artan enerji ihtiyacının karşılanmasında büyük ve önemli bir kaynak. Türkerler Holding ile daha önce sağlık endüstrisinde de farklı bir proje için birlikte çalışmıştık. Türkiye’nin yenilenebilir enerji portföyünü de Türkerler Holding ile birlikte ileriye taşımaktan dolayı gurur duyuyoruz” dedi.

Birlikte gerçekleştirecekleri ilk rüzgâr enerjisi projesi 

Akıllı bir türbin olan GE 3.2-103, endüstriyel internet uygulamalarının gücünü, rüzgârın değişkenliğini  yönetmeye yardımcı olacak şekilde kullanarak, iniş çıkışlardan arındırılmış, tahmin edilebilir bir güç sağlamaktadır. Türkerler Holding toplam 1993,21 megawatt enerji üretim lisansına sahiptir. Bunun 1085 megawattı rüzgâr enerjisi üretim lisansıdır. Barbaros Rüzgâr Enerji Santrali, Türkerler ve GE’nin birlikte gerçekleştireceği ilk rüzgâr enerjisi projesi olacak. 

Geçtiğimiz ay GE Sağlık ve Türkerler Holding bir sağlık projesinde işbirliği yapmaya başladı. Türkiye’nin kamu özel sektör ortaklığı yöntemi kullanılarak sağlık hizmetlerinde dönüşüm gerçekleştirme amacını destekleyen GE Sağlık, Gama Holding A.Ş. ve Türkerler Holding, T.C. Sağlık Bakanlığı’nın stratejik kamu özel ortaklığı projelerinden ikisi olan Kocaeli Sağlık Kampüsü ve İzmir Bayraklı Sağlık Kampüsü projelerini geliştirmek üzere anlaşma imzaladılar.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir