Türkiye'deki ilk tescilli Ar-Ge merkezi oldu

Meklas Group, hava süspansiyon körüğünde Türkiye'deki ilk tescilli Ar-Ge merkezi oldu. Meklas, 5 yıl için 7 milyon dolar Ar-Ge bütçesi ayırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN

BURSA - Hava süspansiyon körükleri üreten Meklas Group, alanında Türkiye'nin ilk ve tek Ar-Ge merkezi oldu. Meklas Group Genel Müdürü Selçuk Çelik, 30 yıllık üretim tecrübesi ve ürün çeşitliliği ile yüksek kalitede hava süspansiyon körükleri üreten firmanın, ekim ayında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ArGe Merkezi olarak tescil edildiğini söyledi. "Meklas Group ArGe Merkezi, 34 uzmandan oluşan ekibi, üretim kabiliyeti ve bünyesindeki yüksek laboratuvar teknolojisi ile ürettiği ürün çeşidinde Türkiye'deki ilk ve tek Ar-Ge merkezi konumunda" diyen Çelik, "Ar-Ge merkezimiz laboratuvar, test ve tasarım olmak üzere toplam 600 metrekare alana sahip. Bursa Teknik Üniversitesi ve Ankara Gazi Üniversitesi ile işbirliği içindeyiz. Birçok firmayla da çalışmalar yürütüyoruz. Ticari araçlar için hava süspansiyon körükleri üretmenin yanı sıra inşaat, endüstri gibi farklı alanlarda da projelere ve tasarımlara yöneldik. Ürün yelpazemizi bu doğrultuda genişletiyoruz. Ayrıca kompozit malzemelerle yüksek kalitede ve uzun dayanımda ürün elde etme çalışmalarımız var" şeklinde konuştu.

Cironun yüzde 3'ü Ar-Ge'ye

TÜBİTAK, KOSGEB, BEBKA gibi kurum veya ajanslarla da çalıştıklarını belirten Çelik, şunları kaydetti: "Tamamladığımız birçok projemiz ve devam eden 8 projemiz var. Özellikle raylı sistem, tren, tramvay gibi toplu taşıma araçlarında birincil ve ikincil hava süspansiyon sistemleri üzerine projeler üretiyoruz. 20172018 yılları içerisinde de 16 proje planlıyoruz. 20 adet markamız var. Yine bu yıl toplam 20 adet faydalı model ve patent başvurusu yaptık." Çelik, Meklas Ar-Ge Merkezi'nin önümüzdeki 5 yıllık dönemi için toplam 7 milyon dolar bütçe ayırdıklarını söylerken, 2016 cirosunun yüzde 3'ünü Ar-Ge'ye ayırdıklarını, bu oranı 2017'de yüzde 4'e, 2020'de de yüzde 5'e çıkaracaklarını anlattı. Bu yıl iç piyasadaki daralmayla yurt dışındaki pazar paylarını artırdıklarını anlatan Selçuk Çelik, toplam satışta yüzde 70 seviyesinde olan ihracat oranını yüzde 80 bandına yükselttiklerini anlattı. Uzakdoğu ve Afrika ülkelerini pazarları arasına eklediklerine dikkati çeken Çelik, "Amerika ve Avrupa ağırlıklı olmak üzere 80'in üzerinde ülkeye satış yapıyoruz. Amerika ve Avrupa'da hali hazırda kurulu iki şirketimiz aracılığıyla da yaklaşık 7 yıldır müşterilerimize hizmet sunuyoruz" şeklinde konuştu.

Çelik, ayrıca bu yıl Bursa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 18 bin metrekare kapalı alana sahip yeni üretim tesislerine geçtiklerini, kapasitelerini 1 milyon 800 bin adetten 2 milyon adete yükselttiklerini sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir