Türkler araç alırken bunlara dikkat ediyor!

Deloitte 2014 Otomotiv Sektörü Tüketici Araştırması'na göre Türkler otomobil seçerken en çok ucuzluğa, yakıt verimliliğine ve ödeme koşullarına bakıyor. Araştırmada Türklerin satın alma sürecinde aile ve arkadaş sözüne güvendiği de dikkat çekiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Deloitte'tan yapılan açıklamaya göre, 2014 Otomotiv Sektörü Tüketici Araştırması'nı yayınladı. Toplamda 19 ülkede 23 bin kişiyle gerçekleştirilen araştırma Türkiye'yi de kapsıyor ve Türkiye'deki müşteri deneyimi ile nihai satın alma kararını etkileyen faktörleri masaya yatırıyor. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen Deloitte Türkiye Üretim Endüstrisi Lideri Gaye Şentürk, araçların toplam maliyetlerinin satın alma davranışlarını etkilediğini belirtti. Şentürk, üreticilerin daha uzun yol gidebilen, daha dayanıklı, yakıt verimliliği daha yüksek, bakım maliyetleri daha düşük yani toplam maliyeti azaltan modeller geliştirdiğini anımsattı.  

Toplam maliyetin yanı sıra konforun da tüketicilerin satın alma süreçlerini ve araç almaları durumunda hangi markadan alacakları kararını etkilediğine dikkati çeken Şentürk, "Bu sebeple araç üreticileri ürüne odaklanmanın yanı sıra aynı derecede sunacakları yaratıcı ve hayatı kolaylaştıran hizmetlerle her noktada müşteri deneyimini geliştirmeye de odaklanmalılar" değerlendirmesini yaptı. 

Araç satın almayı ucuzluk, yakıt verimliliği ve uygun ödeme koşulları etkiliyor 

Türkiye'den, farklı yaş gruplarından 979 tüketicinin katıldığı araştırmaya göre, tüketicilerin yüzde 85'i gelecek 5 yıl içinde bir araç satın almak ya da kiralamak istediklerini dile getiriyor. Bu oran AB ülkelerinde ise yüzde 73'te kalıyor. Satın alma kararını en çok etkileyen ilk üç madde ise daha ucuz araçlar, yüksek yakıt verimliliği ve uygun ödeme koşulları olarak öne çıkıyor. 

Bu süreçte araç almayı ya da kiralamayı hiç düşünmeyen kişilerin oranı Türkiye'de yüzde 6 iken, AB ülkelerinde yüzde 15,7'ye çıkıyor. Araç sahibi olmayan "Y Kuşağı", istekli olsalar da araç sahibi olmamalarının en önemli ilk üç nedeni olarak, yürüyerek ya da toplu taşıma ile yaşam tarzı ihtiyaçlarının karşılanabilmesini, satın alma maliyetinin uygun olmamasını ve operasyonel/bakım maliyetlerinin yüksek olmasını gösteriyor. Diğer kuşakların araç satın almamadaki ilk 3 nedeni arasında ise maliyetin uygun olmaması, yürüyerek ya da toplu taşıma ile ulaşıma ek olarak operasyonel/bakım maliyetleri yerine trafik sıkışıklığı öne çıkıyor. 

Her 2 tüketiciden 1'i trafik çekmektense evini taşımayı tercih ediyor 

Araştırmaya katılan her 2 tüketiciden birinin, trafikte geçirdiği zamanı azaltmak için iş yerine yakın bir yere taşınmak isteyebileceği belirtiliyor. Yaşı 38 ve üzerinde olan her 3 tüketiciden 2'si ise her türlü ihtiyacını yürüme mesafesinde karşılayabileceği bir çevrede yaşamayı tercih ediyor. Y Kuşağının yüzde 41'i, diğer kuşakların ise yüzde 47'si, araç paylaşımı gibi servislerden yararlanmaya hazır olduğunu dile getiriyor.  

Türkiye'de her 3 kişiden 2'si akıllı telefon ile ulaşım planlaması yapmak isterken, bu oran Avrupa'da her 3 kişiden 1'ine düşüyor. 

38 yaş üzeri kullanıcı alternatif teknolojiyle çalışan araçlara daha sıcak bakıyor 

Önümüzdeki 5 sene içinde Y Kuşağının yarısından biraz fazlası alternatif motor teknolojileri ile çalışan araçları kullanmayı tercih edeceklerini belirtirken, 38 yaş üzeri kullanıcılarda bu oran yüzde 64'e çıkıyor. Söz konusu alternatif motor teknolojileri arasında ise hibrid, fişli hibrid ve akülü elektrikli araçlar öne çıkıyor.   

Türkler alternatif motorlu teknoloji ile çalışan araçlar için ödemeye Avrupalıdan daha istekli 

Her 4 kişiden 3'ü alternatif teknolojilere benzin ve dizel ile çalışan araçlardan daha fazla ödemeye hazır olduklarını söylerken, daha fazla ödeyeceğini kaydeden 2 kişiden 1'i bu farkın da 2 bin dolar ve üzeri olacağını ifade ediyor. Avrupa'da ise bu oran Türkiye'nin gerisinde kalıyor ve sadece her 3 kişiden 2'si daha fazla ödemeye hazır olduklarını belirtiyor.  

Türkiye'de tüketiciler alternatif yakıt kullanan motorları tercih eden araç kullanıcılarının ödüllendirilmesi ve üreticilerin de bu araçları üretmeleri için devlet tarafından teşvik edilmeleri gerektiğini düşünüyor. 

En çok çarpışmayan araçların faydası olacağına inanılıyor 

Araştırmada tüketiciler kolay park etme, araç içi destek sistemleri gibi kokpit teknolojiler yerine yoldaki diğer araçların varlığını fark ederek çarpışmaları engelleyen, kendilerini güvende ve emniyetli hissetmelerini sağlayan, tehlikeli sürüşler yapmalarına engel olan, hız limitini aştıklarında kendilerini uyaracak teknolojileri daha faydalı bulduklarını aktarıyor.  

Tüketici araç satın alırken aile ve arkadaş sözüne güveniyor 

Türkiye'de tüketicilerin çoğu araç satın almadan önce ortalama 10 saatlik bir araştırma yapıyor ve yüzde 90'ından fazlası bu süreçte 3 veya daha fazla markayı değerlendiriyor. Satın alma kararına ise en çok yardımcı olanlar aile bireyleri ve arkadaşlar oluyor. Aile bireyleri ve arkadaşları, üretici firma web siteleri izliyor. Satın alma kararını etkileyen diğer faktörler arasında bağımsız sitelerdeki araç değerlendirmeleri, haberler ve medya değerlendirmeleri, bayideki satış personeli ve sosyal ağ siteleri de bulunuyor. 

Her üç kişiden en az 2'si servisin çok önemli olduğunu düşünüyor 

Servis paketlerinin maliyet ve kalitesi ise 38 yaş altı kullanıcıların en az 70'i için önem arz ediyor. Tüketicilerin yüzde 42'si hayatlarını daha da kolaylaştıracak servisler için daha fazla ödemeye hazırken, bu oran Avrupa'da yüzde 33, Amerika'da ise yüzde 44'te kalıyor. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir