‘Ucuz’a talep arttı, Pegasus’ta 1 koltuk günde 7 kez doldu

Sektörde ucuz havayoluna kayış olduğunu belirten Pegasus CEO’su Mehmet Nane, “Bize kayış sayesinde sektörün iki katı büyüdük. 1 koltuğu günde 7 kez doldurduk” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aysel YÜCEL

Pegasus CEO’su Mehmet T. Nane, dün İstanbul’da düzenlediği basın toplantısıyla şirketin 2016 yılı performansını değerlendirdi, gelecek döneme ait hedeflerini açıkladı. Nane, “2016 yılında havacılık sektörünü zorlayan tüm gelişmelere rağmen taşıdığı misafir sayısını yüzde 8.1 artırarak 24,14 milyona çıkartan Pegasus, cirosunu ise yüzde 6.2 yükselterek 3.7 milyar TL’ye çıkardı. Havacılık sektöründe 2017 yılında temkinli bir iyileşme olmasını, asıl büyümenin 2018 itibarıyla gelmesini bekliyoruz” dedi. Sektörde ucuz havayoluna kayış olduğunu belirten Pegasus CEO’su Mehmet T. Nane, “Bize kayış var. Bu sayede sektörün iki katı büyüdük” dedi.

Yıl sonu itibarıyla iç hatlarda 15.29 dış hatlarda ise 8.85 olmak üzere toplam 24.14 milyon misafire hizmet verdiklerine dikkat çeken Nane, “Ana merkezimiz İstanbul Sabiha Gökçen’de toplam pazar iç hatlarda yüzde 5,8 büyürken Pegasus olarak biz misafir sayımızı yüzde 10.7 artırmayı başardık. Aynı şekilde pazar dış hatlarda yüzde 15.5 oranında daralırken biz yüzde 3.9 büyümeyi başardık” dedi.

"En genç filoya sahibiz"

1 koltuğu günde 7 kez doldurduklarını vurgulayan Nane, “82 uçaklık filomuzu etkin ve verimli kullanmaya devam ederek 2016 yılında konma sayımızı 166 bin 691’e çıkardık. Her bir uçağımızın günde ortalama 12 saat kullanımını sağlıyoruz. Yani bir uçağımız günde 7 sefer yaparken biz bir koltuğu günde yaklaşık 7 kez satmış oluyoruz” diye devam etti. Pegasus’un Mart 2017 itibarıyla 5.7 yaş ortalamasına sahip Türkiye’nin en genç uçakfilosuna sahip havayolu olduğunu hatırlatan Mehmet Nane, “Uçuş ağımıza Grozni, Samara, Nijniy Novgorod ve Volgograd şehirlerini ekleyerek Rusya’da toplam 7 noktaya uçmaya başlıyoruz. Ortadoğu bölgesinde ise uçtuğumuz şehirler arasına 12. noktamız olarak Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’yi kattık. Yeni hatlarımız ile birlikte uçuş ağımızı 40 ülkede toplam 103 noktaya ulaştırdık” diye konuştu.

Verimliliğe odaklandı

2016 yılı ve 2017’nin ilk çeyreğinde mevcut filoyu verimlilik adına değerlendirdiklerini belirten Nane, “Öncelikle 4 adet Boeing B737- 800 tipi uçağımızı Pakistan Hava Yolları’na (PIA), 2 tanesini de Flynas’a wet lease olarak kiraladık. Ayrıca 7 adet Boeing 737-800NG uçağımızı da toplam 178.7 milyon dolar bedelle Air Lease Corporation’a sattık. Ekim ayı sonuna kadar tamamlanması beklenen satış işleminden elde edeceğimiz geliri, filomuza finansal kiralama yöntemiyle eklenmiş bu uçakların ödemesinde, Pegasus’un yeni yatırımlarında kullanacağız” diye konuştu.

Tepki çeken bilgisayar yasağına karşı ücretsiz internet

►Mehmet Nane, İngiltere ve ABD'nin Türkiye üzerinden yapılacak uçuşlara getirdiği elektronik ürün kısıtlamasının Avrupa pazarındaki uçuşları çok fazla etkilemeyeceğini ancak yolcuların kişisel özgürlüklerinin ellerinden alındığını söyledi. Nane, "Aklım, kararın, terörle ilgili istihbarattan dolayı alındığını söylüyor ama kalbim ise 'çok oluyorsunuz Türkler çok büyüyorsunuz' diyerek alındığını söylüyor. Ama ben aklımı dinlemek istiyorum. Terör tehdidi ortadan kalkarsa terör yasağının hızlı bir şekilde devreden çıkacağını düşünüyorum" diye konuştu. ABD tarafından alınan kararı yorumlayan Nane, "ABD konusunda terör tehdidi olduğunu, bizim yükselen yolcu trafiğimizden ve büyüme hızımızdan kaynaklanmıyordur diye düşünmek istiyorum" dedi. Yasaklara karşı bazı önlemlerin alınabileceğine de değinen Nane, "Türk girişimcisi o kadar akıllıdır ki biz Pegasus olarak uçak içinde internet vermek üzere çalışmalar başlattık" dedi.

►THY Genel Müdürü Bilal Ekşi de Amerika uçuşlarında uçak içinde ücretsiz Wi-Fi hizmetine başlanacağını açıkladı.

► Aynı şekilde Atlas Global'de yeni uygulamaları sayesinde Londra yolcuları uçuşlarının sorunsuz bir şekilde gerçekleştirdiği vurgulandı. İngiltere’ye uçacak Atlas yolcuları, elektronik cihazlarını biniş kapısına kadar yanlarında taşıyor ve elektronik cihazlar Atlasglobal yetkilileri tarafından teslim alınıyor. Teslim alınan cihazlar korunaklı özel çantalarda muhafaza ediliyor ve iniş sonrası yolculara teslim ediliyor.

2020’ye kadar 21 uçak alacak

2017’de Pegasus’un taşıyacağı misafir sayısını yüzde 5 ile 7 arasında artırmayı hedeflediklerini açıklayan Mehmet T. Nane, 2017’den umutlu olduklarını ifade etti. Nane, “İçinde olduğumuz yılı, 2016 krizi öncesindeki rakamlarımızı yeniden yakalama dönemi ilan ettik. Ancak Türk ekonomisine ve turizm potansiyeline inancımız yüksek. Bu nedenle 2017’yi bir yenilenme dönemi olarak görmekle beraber, asıl büyümenin 2018 ve sonrasında gelmesini bekliyoruz” dedi

Bu konularda ilginizi çekebilir