Verifone, İran operasyonlarını Türkiye'den yönetiyor

ABD’li Verifone, İran operasyonlarını Türkiye’den yönetmeye başladı. MENA Bölgesi’nden sorumlu Başkan Yardımcısı Özvardar, İranlıların iş yaparken karşısında ABD’li değil Türk görmek istediğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hilal SARI

Verifone Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) Bölgesi’nden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Bölge Genel Müdürü Özgür Özvardar ekonomik yaptırımlar kalktıktan sonra dış dünyaya tekrar açılan İran ekonomisindeki iş adamlarının ABD’li kişilerle doğrudan muhattap olmak istemediğini, tüm İran operasyonlarının bu nedenle Türkiye iştirakleri üzerinden ilerlemek zorunda olduğunu aktardı. “İran’da işi bizsiz yapamayacaklar. Çünkü İran CEO’dan CFO’ya Amerikalı kimseyi istemiyor. İşlerin Türkiye üzerinden olması gerekiyor. Bu sebeple Verifone İran’la iş yapabilmek için bir Steering Committee (Yönetim Komitesi) kurdu.

Bu komitede şirket seviyesinde bir CEO’ya verilen yetkiler var” değerlendirmesinde bulunan Özvardar Verifone’un bu görevi başka bir ülkeye verebilecekken Türkiye’yi tercih ettiğini söyledi. DÜNYA Executive’e konuşan Özvardar’a göre bu, Verifone Global’de Türkiye’ye duyulan güvenin en önemli işareti. İran’da nüfusun yüzde 40’ının Azeri kökenli olmasının ve birçok insanla Türkçe anlaşabilmenin de bu duruma etkisi olduğunu belirten Özvardar, “İran hükümetiyle İran halkının Türkiye hakkındaki görüşleri farklı. İş dünyası Türklerle muhattap olmayı tercih ediyor” ifadelerini kullandı.

60’tan fazla ülke Türkiye’den yönetiliyor

Türkiye’deki iştirakinde 150 kişi istihdam eden ve her yıl iki haneli büyüme yaşayan ABD’li dev ödeme teknoloji ve çözümleri şirketi Verifone’da 60’ın üzerinde ülke Türkiye’den yönetiliyor. Güney Afrika’dan başlayarak Ortadoğu ve Balkanlar’a kadar birçok ülke operasyonunun Türkiye’ye bağlı olduğunu belirten Özvardar sorumlu olduğu MENA bölgesindeyse 37 ülkeyi Türkiye’den yönetiyor. Verifone Türkiye, EMEA bölgesinin de merkezi.

Özgür Özvardar, “Ortadoğu’da olsak da batıya daha yakın bir kültürüz ve onlar gibi yaşayıp düşünüyoruz. Buranın Verifone için bir ‘hub’ olmasında en önemli nedenlerden biri bu. 2008’de Verifone’da çalışmaya başladığımda Verifone Türkiye sadece bir ülke ofisiydi. Dokuz yılda önce İsrail, Balkanlar, sonra Ortadoğu ve Afrika bağlandı. En son 2013’te bağlanan Verifone Global, İran’a Türkiye üzerinden giriyor ülkelerle Türkiye’den 60’tan fazla ülke yönetilmeye başlandı” şeklinde konuştu.

İran bir buçuk senede MENA’nın lider pazarı oldu

İran pazarındaki faliyetler için tüm izinlerin bir buçuk yıl önce alındığını bilgisini veren Özvardar, yetkilendirilmelerin yapıldığını ve pazara giriş izni verildiğini belirterek “İran sadece bir buçuk senede cirosal anlamda MENA bölgesinin en büyük pazarı oldu” dedi ve rakamsal olarak Türkiye’yle İran pazarını şu sözlerle karşılaştırdı: “Türkiye’de 2.5 milyon pos cihazı var. İran’da ise 4.5 milyon. Cebinde binlerce lira taşımak gibi bir alışkanlık yok. İran’da herkes kart kullanıyor.”

Ödeme çözümlerinde Türkiye teknoloji ihraç ediyor

Özvardar, ödeme donanım ve yazılımlarının yüksek katma değerli bir alan olduğuna dikkat çekerek “Bin 500 kişilik bir fabrikanın yarattığı değeri biz 100 kişiyle pos cihazlarında yaratabiliyoruz. Henüz teknoloji ihracatını tam anlamıyla yapabilen bir ülke değiliz. Fakat ödeme sistemlerinde bankaların da öncü olmasıyla bu genel kanı farklılaşıyor” diye konuştu. ‘Chip and pin’ teknolojisini ve temassız ödeme teknolojilerini ilk entegre eden ülkenin Türkiye olduğuna vurgu yapan Özvardar “Hacim olarak da birçok Avrupa ülkesinden yüksekteyiz” dedi.

Mısır’da yakıt destek programını düzenledi

Verifone hizmet verdiği ülkelerde hükümetlerle de çalışıyor. Türk mühendislerle Mısırlı E-finance şirketinin geliştirdiği bir projeyle sahaya konan 30 binin üzerinde terminal Mısır’daki bir yakıt destek programında yaşanan yolsuzlukları önlemiş. Özvardar’ın aktardığına göre, Verifone Nijerya’nın Osun eyaletinde hacklenmeyen güvenli pos cihazlarıyla eyaletin vergi toplamasına da destek oluyor.

"Pastayı büyütmeye bakıyoruz"

Özvardar, Türkiye’de Yazarkasa Panaroma firmasının yüzde 51 çoğunluk hissesini satın alan Verifone için, “Bunlar ülkeye güvenin göstergesi. Ben Verifone’a başladığımda account manager’dım ve bankalardan sorumluydum. Lojistiğimizi bir kişi yapardı. Satışta üç kişiydik. Finans 4-5 kişiydi. Bütün bu rakamlar 5-6 katına çıktı. Yüzde 50’si yazılımcı olan 150 kişilik bir şirketiz” dedi. MENA bölgesinde 2012’ye kıyasla cirosunu üçe katlayan Verifone’un pazar payının yüzde 75 olduğunu söyleyen Özvardar “Bizim işimizi artırmak için pazarı büyütmek gerekiyor. Rakiplerden alabileceğimiz bir pay yok” şeklinde konuştu.

Gerçek zamanlı envanter yapacak posların Ar-Ge’si Türkiye’den

Verifone’un tüm üretimini yapan tesislerin ikisi de Uzakdoğu’da. Şirket donanım ve yazılım alanındaki Ar-Ge projeleriniyse Uzakdoğu, Amerika ve Türkiye’deki tesislerinde gerçekleştiriyor. Suudi Arabistan’da FMCG sektörü için devrim niteliğinde bir çözüm geliştirdiklerini müjdeleyen MENA Bölgesi’nden sorumlu Verifone Başkan Yardımcısı ve Bölge Müdürü Özgür Özvardar, “Satış noktası ve bayilerindeki stokları gerçek zamanlı olarak kontrol etmek isteyen marka bunu bizim akıllı pos cihazlarımız aracılığıyla gerçekleştirecek. Örneğin 10 çikolata olması gereken noktadaki stok beşin altına inince pos cihazı sisteme haber verecek. Şu anda bunu ancak her satış noktasını tek tek arayarak yapabiliyorlar” dedi.