Wavin Pilsa inorganik büyüyecek

2012’de Meksikalı Mexichem bünyesine giren Wavin Pilsa, gerçekleştirdiği 20 milyon euro yatırım ve yıl sonuna kadar yapacağı satın alma ile sektörde ikinciliğe oynayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YENER KARADENİZ

İSTANBUL - Sabancı Grubu'ndan Danimarkalı Wavin’e, 2012’de de Wavin’i satın alan Meksikalı Mexichem’e geçen Pilsa, plastik boru sektöründe atağa geçti. Kapasite artırımı için 20 milyon euro yatırım yapılan Wavin Pilsa, satın alma seçeneklerini de değerlendiriyor. Şirketin CFO’u Andres Capdepon, satınalma ve yeni yatırımlar ile sektörde ikinciliği hedefl ediklerini belirtti. Wawin şu anda AB’nin en büyük plastik boru üreticisi konumunda ve sadece bu bölgede yıllık cirosu ise 1.2 milyar euroyu aşıyor. Geçtiğimiz günlerde kısa bir ziyaret için Türkiye’de bulunan CFO Andres Capdepon, şirketin dünyadaki başarısını Türkiye ile perçinlemek için yeni bir döneme geçtiklerini ifade etti. 2012’den bu yana kapasite artırım yatırımları ile birlikte yenilikçi ürünlere yoğunlaştıklarını dile getiren Capdepon, “Türkiye büyüyen bir pazar. Agresif planlarımız var. Pazarda büyük bir lider var. Bir sürü de başka rakibimiz var. Ama biz bu pazardan pay alarak pazar liderine çok yaklaşmak istiyoruz. Bizim farklılığımız yenilikçi ürünlerimiz. Bunun yanında satınalma da gerçekleştirerek en az ikinciliğe yükselmek istiyoruz. Görüşmeler devam ediyor. Yılsonuna kadar netleşir. Saınalmal ile birlikte yıllık yüzde 20 büyüme hedefl iyoruz” açıklamasında bulundu.

Her yıl 2-3 inovatif ürün çıkarıyor 

Wavin, PWC borunun mucidi olarak biliniyor. Şirketin Hollanda’da bir Ar-Ge merkezi bulunuyor. Her yıl piyasaya yeni 2-3 ürün sunduklarını dile getiren Capdepon, “Agrasif bir inovasyon hedefimiz var. ciromuzun yüzde 5’ini Ar-Ge harcamalarına ayırıyoruz” açıklamasında bulundu. Şirket, yeni ürünlerinden ikisini de ISK - Sodex Fuarı’nda sergiledi. Wavin’in yeni ürünlerinden biri yeni nesil tesisat borusu BasaltTherm ve kaynak gerektirmeyen yapısıyla hızlı montaj imkânı sağlayan boru ve ek parça sistemi Hep2O. Hep2O montaj zamanından yüzde 90 oranından tasarruf sağlıyor. Daha önce AB pazarında satışa sunulan bu ürün, fireleri de ortadan kaldırıyor. Bir diğer ürün Basalttherm tesisat borusu ise yüksek ısı ve basınç dayanımı, iç çap genişliğinden dolayı daha fazla su akışı, yüksek ısılardaki genleşmesinin düşük olması gibi özelliklere sahip. Capdepon, satışa sunulduğu ülkelerde, bu alandaki satışların yüzde 80’inin söz konusu ürünlerden elde edildiğini dile getirdi. Capdepon, Türkiye’de ise hedefl erinin yüzde 15 pazar payı olduğunu belirtti.

10 bin çözüm ortağına Akademi

Wavin Pilsa’nın Türkiye’deki bir diğer yatırımı ise insan kaynakları alanında. Wavin Academy adı verilen yatırım ile Wavin Pilsa çözüm ortaklarına eğitim verecek. Capdepon, Adana’daki fabrikada 60 kişi kapasiteli bir eğitim tesisi kurduklarını, bu eğitim tesisinde 10 bin kişiye eğitim vermek istediklerini belirtti. Wavin Pilsa, bu akademi kapsamında üniversiteler ve MEB ile ortak çalışmalar yapacak. Benzer konseptler, İtalya, Danimarka, Fransa ve Latin ABD’de uygulanıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir