Yatırım milli takımı maçı almaya gidiyor!

Gerçekten takım güçlü… Türkiye’de faaliyet gösteren 13 önemli uluslararası şirketin üst düzey yöneticileri Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın organizasyonu ve Başkan Arda Ermut eşliğinde ABD’de ‘Roadshow’a çıkıyor...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Volkan AKI

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (Başbakanlık Yatırım Ajansı), Türkiye’deki iş ortamıyla ilgili medya ve yatırımcı algısını pekiştirmek amaçlı olarak Türkiye’den ‘İş Dünyası Gönüllü Elçileri’nin katılımıyla ‘ABD Roadshow’u düzenliyor. Dün Türkiye’den hareket eden bu elçileri Ajans Başkanı Arda Ermut ‘yatırım milli takımı’na benzetiyor. Geçtiğimiz yıllarda benzeri yapılan turlara, 11 kişilik bir ekip katılırken bu yıl katılımcı sayısı 13 kişiye çıkmış… ‘Takımda’, önemli bir kısmını sizin de listede görebileceğiniz gibi, Türkiye’de önemli yatırımları bulunan şirketlerin çoğu Türk olan genel müdürleri var. GE’den Dow Türkiye’ye, Pepsi Co.’dan Cisco’ya dünya devlerinin yanı sıra hukuk, yatırım ve İK şirketlerinin tepe yöneticileri de katılıyor. Amaç, Türkiye’nin iş ortamını, ekonomisinin ve insan kaynağının gücünü doğru aktarmak ve ilişkileri geliştirmek olarak ortaya konuyor.

Yöneticiler günlerce ders çalıştı

Başbakanlık Yatırım Ajansı liderliğinde bir masa etrafında toplanan yöneticiler, milyarca dolarlık bir temsil takımı oluşturuyor. Ajans Başkan Arda Ermut, tüm katılımcılara teşekkür ederken, günlerdir vakitlerini ayıran yöneticilerin, bu önemli seyahat ve temaslar için ders çalışıp hazırlandığına dikkat çekiyordu. Yöneticiler ise kendi şirketlerinde yatırımların devamı, iş ortamının doğru anlatılması için merkez ofisleriyle yoğun temasları olduğunu anlatırken, şimdi bu halkayı bir kademe daha genişleterek Türkiye’deki iş ortamını ABD’de medya ve karar vericilere anlatacak. Seyahat New York ve Washington’u kapsayacak.

Kimlere gidilecek neler yapılacak?

14-16 Kasım 2016 tarihlerinde gerçekleşecek Roadshow’da ABD medyasının yanı sıra, yatırım bankaları, kredi derecelendirme kuruluşları, uluslararası hukuk firmalarındaki etkili kişiler ve çeşitli politika enstitülerindeki fikir liderleri ile bağlantıların pekiştirileceği bir program dikkati çekiyor. Programda, Standard&Poors derecelendirme kuruluşu ekonomistleri ile toplantı, JP Morgan tarafından ABD’li yatırımcıların üst düzey temsilcilerine yönelik Türkiye ekonomisi konulu bir brifing toplantısı da var. Donald Trump ve Transition ekibiyle de toplantı var. Yine Trump’ın ekonomi ekipleri ile ilgili de temaslar planlanıyor. Programın bazı toplantıları şöyle:
Medya yuvarlak masa toplantıları: Financial Times, Quartz Medya Bloomberg Editörleri Huff ington Post, Epoch Times Yayın Kurulu, CBS News Röportajı, Forbes Yayın Kurulu, Voice of America röportajı… Yatırımcı ve diğer toplantılar: Standard&Poors Başkan Yrd. Michael Privitera ev sahipliğinde S&P ekonomistleri ile toplantı, Global Finance yuvarlak masa toplantısı, New York City’de Herrick Feinstein LLP ev sahipliğinde kahvaltılı toplantı. ABD’li yatırımcıların üst düzey temsilcilerine yönelik ‘Türkiye Ekonomisi’ konulu bir bilgilendirme toplantısı, Atlantic Council ile panel. Baker & Mc Kenzie tarafından organize edilen ‘Türkiye ve Yatırım Fırsatları Forumu. Washington merkezli tepe yöneticiler. Kongre Üyesi Pete Olson ve ekonomi ekibiyle Capitol Hill’de toplantı.

‘Türkiye’ye ilgi devam ediyor’

ABD’ye giden ‘takımda’ yer alan yöneticiler kendi merkezlerinden, bağlantılarından da destek aldıklarını söylüyor. Bu arada kendi gelişmelerinden de pozitif örnekler veriyor. Örneğin, Citibank’tan Serra Akçaoğlu “Türkiye’ye ilgi devam ediyor. Ocaktan bu yana 4 milyar dolar menkul kıymet girişi oldu. Darbe girişimi cuma günü oldu pazartesi piyasalar açıldı. Bizim yatırımcılarımız çok şaşırdı” diyor. Baker McKenzie Türkiye Yönetici Ortağı İsmail Esin de Logo’nun halka arzına olan ilginin, beklenenin çok üzerinde olmasına dikkat çekiyor. Ünlü & Co Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü ise “Portföy yatırımları doğal olarak azaldı. Ancak doğrudan yatırımlar, şirketlerin burada yaptığı yatırımlar artarak devam ediyor. Bu yıl ertelenen yatırımları da 2017 yılının ilk aylarına kayacağını tahmin ediyoruz” diyor. Cisco Türkiye Genel Müdürü Cenk Kıvılcım ise kurmayı planladıkları Türkiye’de Ar-Ge merkezi planlarının hâlâ devam ettiğini özellikle vurguluyor. Pepsi- Co. Türkiye Genel Müdürü Levent Yüksel “Gelişmekte olan ülkelerde büyüyen, gelişen pazar bulmanın zorluğu var. Türkiye o pazarlardan biri… Ayrıca 50 yıldır buradayız, burada bir 100, 150 yıl daha çalışmaya devam edeceğiz” diyor.

‘4 ana koseptte anlatacağız'

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut, gidilecek toplantılarda, verecekleri mesajları, 4 ana konseptte anlatacaklarını söylüyor.

Ermut belirlenen mesajlar şöyle aktarıyor:

► Genç ve eğitilmiş nüfusla desteklenen modern ekonomi

► Üretimde ve yönetimde uluslararası HUB-Üs noktası

► Kendine has özellikleriyle, hızlı büyüyen ekonomi

► Reformist siyasi irade ve onun reform, yatırım odaklı felsefesi

Takımında kimler var?

Roadshow Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Arda Ermut başkanlığında; ‘İş Dünyası Gönüllü Elçileri’ şu isimlerden oluşuyor: Abraaj Group Türkiye ve Orta Asya Başkanı Selçuk Yorgancıoğlu, Baker McKenzie Türkiye Yönetici Ortağı İsmail Esin, Cisco Türkiye Genel Müdürü Cenk Kıvılcım, Citibank Türkiye Genel Müdürü, ABFT Başkanı Serra Akçaoğlu, Dow Türkiye ve Orta Asya Cumhuriyetleri Genel Müdürü İhsan Necipoğlu, GE Türkiye CEO’su Canan Özsoy, Heidrick & Struggles Türkiye Kurucu Ortağı Ayşegül Aydın, MetLife Başkan Yardımcısı Amanda Horan, Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, PepsiCo. Türkiye Genel Müdürü Levent Yüksel, Procter&Gamble Türkiye ve Kafk aslar CEO’su ve YASED Yönetim Kurulu Başkan Yrd. Tankut Turnaoğlu, Ünlü & Co Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi, Rektör Yardımcısı ve Ekonomist Prof. Dr. Ege Yazgan.

Bu konularda ilginizi çekebilir