Yatsan, Kuveytli fon NBK ile gaza bastı

2016 yılında Kuveytli National Bank of Kuwait’e satılan Yatsan, yatırımda atağa geçti. İzmirli şirket, Türkiye’de 220 mağazaya çıkmayı, dolar bazında şirket değerini 2 katına, cirosunu 3 katına ve Türkiye yatak ihracatındaki payını yüzde 30’a çıkarmayı hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

Ortadoğu’nun en büyük özel sermaye fonlarından National Bank of Kuwait (NBK) tarafından 2016 yılında satın alınan Yatsan, büyümede düğmeye bastı. Dünya şirketine dönüşmeyi hedefl eyen şirket, yeni marka ve mağazalarla yaygınlığını artıracak. 5 yıl içinde 80 olan mağaza sayısını 220’ye çıkarmayı hedefl eyen Yatsan, şirket değerini dolar bazında ikiye katlayacak. Aynı dönemde 210 milyon TL olan cirosunu 3 katına, Türkiye ihracatından aldığı payı da yüzde 24’lerden 30’lara çıkartacak.

Yatsan’ın yeni dönem hedeflerine ilişkin Antalya’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Yatsan Üst Yöneticisi (CEO) Gökalp Bahçeli, Kuveytli özel yatırım fonu NBK’nin 2016 yılında şirket hisselerinin tamamını satın aldığını dile getirdi.
Profesyonel dönüşüme start verdi

Böylelikle şirkette profesyonel bir dönüşüm yaşanmaya başladığını ve bu dönüşümün perakende için zorluklarla dolu bir döneme denk geldiğini dile getiren Bahçeli, şunları söyledi: “Türkiye’nin yatak üretim üssü olma potansiyelini ve Yatsan’ın da buradaki globalleşme potansiyelini gördüğümüz için şirket yönetimi ve NBK olarak uzun vadeli bir planımız var. Şu anda şirketi dönüştürme, büyütme ve pazar payını artırma planları kuruyoruz. Yatsan mağazalarını bir uyku deneyimini total olarak sunabilen bir formata getirmeye çalışıyoruz. Yeni ürünlerimiz, yeni markalarımızla birlikte Yatsan olarak 2021’e kadar bir büyüme planı çizdik. Türkiye’de olduğu kadar dünyada da uyku pazarını şekillendiren bir şirket haline gelmeyi hedefliyoruz.”

Türkiye’de perakende pazarında yılda 3 milyon adet yatak satıldığını belirten Bahçeli, ABD’de sektörün büyüklüğünün 7,8 milyar dolar iken, Türkiye’de yatak pazarının büyüklüğünün 863 milyon lira olduğunu, yatak pazarının 2015’ten 2016’ya yaklaşık yüzde 8’lik büyüme gösteren, en dinamik, en hızlı büyüyen alan olarak karşılarına çıktığını söyledi. Bahçeli, 2016’nın yatak sektörü için de ilginç bir yıl olduğunu ifade ederek, “İhracat pazarı, küresel ve bölgesel krizler nedeniyle yüzde 7 daralırken, Yatsan olarak yatak ihracatımız yüzde 17 arttı.Yatsan olarak ortalama ihracat fiyatımız sektörün neredeyse 2 katı.

Dünyada 500’den fazla satış noktamız var. Yurt dışı satış noktalarında da dünyanın en iyi ve en kaliteli yataklarını satıyoruz. 52 ülkeye ihracat yapıyoruz. Kendi segmentimizde ürün kalitemiz ile pazarın yüzde 40’ını domine ediyoruz.” diye konuştu. Türkiye yatak ihracatının yüzde 24’ünü yaptıklarına değinen Bahçeli, “İki yıl içinde bu oranı yüzde 30’a çıkarmayı hedefliyoruz. Dünyanın en iyi, en kaliteli yataklarını, yaklaşık 25 bin metrekare üretim alanında, 15 bin metrekare depo kapasitemizle ve bin kişilik personelimiz ile üretiyoruz” diye konuştu.
ABD’li Sealy’yi Türkiye’de üretecek

Genel merkezi İzmir’de bulunan Yatsan 60 bin metrekarelik alana kurulu üretim tesisinde iç piyasanın yanı sıra 52 ülkeye ihracat yapıyor. Yatsan ayrıca, Tempur, Sealy ve Stearn & Foster gibi sektör liderlerinin Türkiye’de exclusive distribütörü, Serta ve King Koil gibi dünya markalarının da Avrupa ve Asya’da 10’dan fazla ülkede üreticisi ve dağıtıcısı konumunda bulunuyor.140 yıldır yatak üreten Amerikan yatak endüstrisinin dev markalarından Sealy’nin artık Yatsan tarafından Türkiye’de üretileceğini belirten Gökalp Bahçeli, “Sealy’yi bundan böyle yeni markamızla 'Uykucu' mağazalarımızda satışa sunacağız. Üretim kapasitemizdeki artış için 7-8 milyon TL’lik ek yatırım da yapacağız” diye konuştu.

Yatsan Maison ile ev tekstiline girdi

Dünyanın en iyi otellerinin yatak ihtiyacını da Yatsan olarak karşıladıklarını anlatan Bahçeli, Yatsan’ın yüzde 68 gibi bir rakamla dünyada en çok tavsiye edilen yatak markası olduğunu söyledi. Yatsan’ın yatak üreten ve satan bir firma olarak kendini konumlandırdığını ve gelecekte uyku kalitesini artıran tüm ürünlerde bulunmayı hedefl ediklerini açıklayan Bahçeli, “Uykuyu kusursuzlaştıran ve kullandığı en kaliteli, en doğal hammaddeler ile Yatsan bundan böyle ev teksitili ürünleriyle de Yatsan Maison adıyla mağazalarımızda satılmaya başlayacak” dedi.

Almanya'da şirket kuracak

Türkiye’de daha çok hasta yatağı olarak bilinen hareketli yatak ürünlerini yıllardır Hollanda, Avusturya, Almanya ve Belçika’ya ihraç ettiklerini dile getiren Bahçeli, Amorph yatak ürünlerini önümüzdeki dönemde Türkiye pazarında da satışa sunacaklarını söyledi. Bahçeli ayrıca, Avrupa’nın internet üzerinden ürün satan en büyük uyku ürünleri markası Simba’yı da temmuz ayından itibaren Türkiye’ye getireceklerini söyleyerek, “Öte yandan dünya şirketine dönüşme hedefimiz doğrultusunda Almanya’da Yatsan Europe unvanlı bir şirket kurarak Avrupa pazarına yayılacağız” dedi.

220 mağazaya çıkacak

Yatsan’ın 5 yıllık büyüme hedefl erine de değinen Gökalp Bahçeli, “Yatsan olarak, dolar bazında şirket değerini 2 katına çıkarmayı, ciromuzu 3 katına çıkarmayı, Türkiye yatak ihracatındaki payımızı yüzde 30’a çıkarmayı hedefl iyoruz.” dedi. Bahçeli, geçen yıl cirolarının 175 milyon liraya ulaştığını, bu yılki hedefl erinin ise 210 milyon lira olduğunu bildirdi. Şu anda mağaza sayılarının 80 olduğunu, yurt dışında ise Yatsan formatlı 25 civarında mağazaları bulunduğunu anlatan Bahçeli, Türkiye’de mağaza sayısını 220’ye çıkartmak istediklerini dile getirdi.