Yeni paketleme yatırımıyla narenciyeyi yüzde 20 ucuzlatacak

CarrefourSA, Adana'da kurduğu Narenciye Paketleme Tesisi ile hem üreticiye hem tüketiciye kazandırmayı amaçlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İMAM GÜNEŞ 

ADANA - CarrefourSA, Adana'da kurduğu Narenciye Paketleme Tesisi ile hem üreticiye hem tüketiciye kazandırmayı amaçlıyor. Şirket, 4 bin 200 dönüm alana sahip 12 bahçe sahibine alım garantisi verdi. Bu sayede aracıları ortadan kaldıran CarrefourSA, ürünü tüketiciye de yüzde 20 daha hesaplı sunmayı planlıyor.

CarrefourSA, sebze ve balıktan sonra narenciye projesini de hayata geçirdi. Şirket, Adana’ya kurduğu Narenciye Paketleme Tesisi ile ürünlerini, toplam 4 bin 200 dönüm alana sahip bahçelerden alım garantisiyle tedarik edecek. Bu sistemle hem üreticiye hem de tüketiciye kazandırmayı amaçlayan şirket, yeni tesis sayesinde aracıları da devre dışı bıraktı.

CarrefourSA'nın Adana'da gerçekleştirdiği basın toplantısında konuşan Genel Müdür Hakan Ergin, yeni projeyle birlikte üreticinin artık ürününü nasıl satacağını, parasını nasıl kazanacağını bildiğini belirterek, "Umarız başkaları da bu sistemi kurar" dedi. Narenciye projesine 10 milyon TL yatırım yaptıklarını kaydeden Ergin, şöyle devam etti: "Makası elimize aldık. Bahçelerimizi drone ile 24 saat izlerken dona karşı pervane sistemi ile korumaya başladık. Her bir ürünün toplanmasından rafl ara çıkmasına kadar olan süreci SAP sistemiyle izliyor, atık kaybını minimuma indirerek tüketicilerimize yüzde 20 indirimli narenciye ürünü sunuyoruz. Taze gıda konusundaki yatırımlarımızla iç pazarın yanı sıra Carrefour'un 30 ülkedeki marketlerine ürün vermek ve ihracata katkı sağlamak istiyoruz. Narenciyede ürün tonajımızı yüzde 100 artışla 10 bin tondan 20 bin tona çıkarmayı hedefl iyoruz.

"Socomo ile teması kurdu 30 ülkeye ihracat hedefliyor

Yeni yatırımla, iç pazarın yanı sıra Carrefour'un faaliyet gösterdiği 30 ülkede de ürünlerine yer verilmesini istediklerini aktaran Ergin, şu açıklamaları yaptı: "Carrefour Global'in meyve-sebze firması Socomo ile yakın temas halindeyiz. Socomo, 750 milyon euro değerinde bir şirket ve başta Avrupa olmak üzere Carrefour'un bulunduğu 30 ülkedeki Carrefour marketlerinin meyve-sebze alım-satım faaliyetlerini gerçekleştiriyor. Geçtiğimiz yıl meyve-sebze konusunda hazırlıklarımızı gerçekleştirip bu yıl birer birer hayata geçirmeye başladığımız için artık Socomo nezdinde değerlendirilir hale geldik. Dolayısıyla gelecek yıldan itibaren 30 ülkedeki Carrefour marketlerinin sebze-meyvesi, Carrefour- SA'nın alım garantisi verdiği bahçelerden sağlanabilecek."

Türkiye'de yıllık 4 milyon ton üretim yapılıyor

CarrefourSA Gıda Kategori Direktörü Ayşin Işıkgece de Adana’da 12 narenciye üreticisi ile bahçelerinden alım garantisi karşılığı sabit fiyat modeliyle çalıştıklarını söyledi. Işıkgece, şu bilgileri verdi: "Özel çeşitler için sertifikalı fidanlar dikiliyor. Bu ağaçlardan yedi ay boyunca ürün alınabiliyor. Bu süre zarfında her gün 350 kişi portakal, mandarin, greyfurt (altıntop) ve limon olmak üzere toplam dört türden 21 farklı çeşidi toplayarak Narenciye Paketleme Tesisi'ne getiriyor. Tesiste 100 kişi görev alıyor. Paketlenen ürünleri Samsun, Gebze, Antalya, İzmir ve Adana’daki depolarımıza, buradan da 58 ildeki 625 marketimize sevk ediyoruz. Türkiye’deki narenciye üretim hacmi yıllık 4 milyon ton. Ülkemiz, 9 ayda 327,7 milyon dolar değerinde 659,5 bin ton narenciye ihracatı gerçekleştirdi. İhraç edilen türlere baktığımızda ilk sırada 263,7 bin tonla limon başta gelirken ardından 173,6 bin tonla portakal, 155,3 bin tonla mandarin ve 66,8 bin tonla altıntop (greyfurt) geliyor. CarrefourSA olarak narenciye ürünlerini ihracatçı firmalara da satarak bu alanda da gelişime katkı sağlıyoruz. Özellikle Enterdonato olarak bilinen limon çeşidi başta olmak üzere narenciye ürünlerinin Rusya ve Sırbistan, Çekya gibi birçok Avrupa ülkesine ulaştırılmasını sağlıyoruz. Bu proje ile üretici pazar bulacak, tüketici fiyattan dolayı rahatlayacak, bölgeye de ekonomi yaratılacak.”

'Ucuz et satışına başvurmadık'

Et ve Süt Kurumu'nun (ESK) tüketicinin et ihtiyaçlarını uygun fiyatla karşılayabilmek adına yaptığı çalışmaya, CarrefourSA başvuru yapmadı. CarrefourSA Genel Müdürü Hakan Ergin, süreci şöyle değerlendirdi: "81 ilde bulunmadığımız, koşulları yerine getiremediğimiz için başvurmadık. İyi niyetli bir çalışma olduğunu düşünüyoruz. Üreticilerin bu sektöre daha fazla girmelerini sağlamamız lazım. Ancak o şekilde fiyatlar düşer. Gıda Perakendecileri Derneği olarak bakanlıktan randevu aldık. Çalışmalar yapıyoruz. "