Yerlilikte yüzde 70’i aştı, ihracat seferberliği başlattı

Yürüyen aksamlar dışında hafif ticari araç üretiminde yerlilikte yüzde 70’i aştıklarını vurgulayan Tofaş CEO’su Başaran, “Sanayiyi bir adım öteye taşıdık, cari açığın azaltılmasına büyük katkı sağlayacağız” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AYSEL YÜCEL

HANNOVER - Tofaş çatısı altında temsil edilen Fiat Ticari Araçlar, 360 milyon dolar yatırımla yenilenen 4. nesil Doblo’yu geçtiğimiz hafta düzenlenen IAA Hannover Ticari Araçlar ve Yan Sanayi Fuarı’nda tanıttı. Son yatırımla mevcut Doblo modelinin 2018’den 2021 yılına kadar uzattıklarını ifade eden Tofaş CEO’su Kamil Başaran, yeni aracı 2015’in ilk çeyreğinde Türkiye pazarına sunacaklarını açıkladı. İhracatta seferberlik başlattıklarını ve en büyük kozlarının da yeni nesil Doblo olacağını ifade eden Başaran, “Bu proje ile sanayi bir adım öteye gitti, Tofaş olarak yerlilikte yüzde 70’i aştık. Ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağız” dedi. 

Yeni nesil Doblo’nun Türk otomotiv sektörü açısından çok önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Başaran, “Çok heyecanlıyız çünkü bu proje, Türkiye’nin artık yavaş yavaş sektörde kendini gösterdiği, özellikle sadece üretim ayağıyla değil bunun arkasına mühendislik koyduğu bir süreci temsil ediyor” dedi. 1.4 milyon satış adedi ile bu yıl 14. yaşını kutlayan Doblo’nun çok istikrarlı bir süreç yaşadığını vurgulayan Başaran, “Doblo öyle kolay kolay hazmedilecek bir olay değil. Kendi başına bir başarı hikayesi olarak çıktı. O tarihlere gidecek olursak 200'li yıllara çok ciddi bir krizin içerisindeydik. Sektörün ne yapacağını düşündüğü bir ortamda biz projelerle ortaya çıktık sadece Tofaş olarak değil, yan sanayimiz ve satış teşkilatımızla beraber tüm sektöre yeni bir dinamik getirdik. Bu proje sayesinde teknolojimizi hem ürün adına hem üretim adına yenileme şansımız oldu” diye konuştu. 

‘Cari açığın azaltılmasına büyük katkı’ 

Bu proje sayesinde Türk otomotiv sektöründe yerlileşmenin çok önemli bir noktaya geldiğinin altını çizen Başaran, “Tofaş’ın buradaki liderliği yadsınamaz. Yürüyen aksamlar dışında yüzde 76 yerlilik oranına geldik. Yerlilik oranı yüzde 70 ila yüzde 76 arasında modele göre değişiyor. Bu dış ticaret açığının bu kadar önem kazandığı bir noktada ülke ekonomisine çok önemli bir katkı. Bu yeni meydan okumamızla ülke ekonomisine çok önemli katma değer oluşturacağımızı hissediyoruz. Doblo anka kuşu gibi ama enerjisini ateşini hiçbir zaman kaybetmedi. Dolayısıyla önümüzdeki 7-8 senede yine bu atak içerisinde olacağımızı görüyoruz” şeklinde konuştu. 

ABD’ye 175 bin Doblo ihraç edecek 

Projenin iki ayağının oluştuğuna dikkat çeken Başaran, bugüne kadar Avrupa'da 80 ülkeye Doblo ihraç ettiklerini, şimdi ise ABD’ye ihracata başlamak için gün saydıklarını ifade etti. Doblo’nun Türkiye pazarı haricinde RAM markası ve Promaster City adıyla Kuzey Amerika pazarında da yerini alarak tam anlamıyla global bir model kimliğine bürüneceğini belirten Başaran, şöyle konuştu: “Fiat'ın Chrysler ile oluşturduğu birliktelik çok büyük bir güç oluşturdu. Bu gücün oluşturduğu tüm coğrafik bölgelerde ve ürün süreci içerisinde Tofaş yetkinlikleriyle önemli bir avantaj sağladı. Dünya klasındaki üretimde aldığı üst derecedeki konumlaması kalitede, maliyette, rekabette oluşturduğu avantajlarla beraber fark edilmiş olması Fiat Chrysler dünyası içinde bize Doblo'nun Amerika macerasını açtı. 2014 senesinden 2021 yılına kadar giden süreç içerisinde 175 bin adet Doblo’yu bu pazara sunacağız. Bu aslında çok mütevazı bir rakam. Büyüyen ABD ekonomisi ve sektör kapsamı altında baktığımızda bu rakamların çok ötesine çıkacağımızı biliyoruz. ABD'nin altını çiziyorum çünkü buradaki tüm regülasyonlar AB'deki regülasyonların çok ötesinde.” 

‘Her segmentte pazar lideriyiz’ 

Toplantıda Türk ticari araç pazarını ve Fiat Ticari Araçlar’ın pazardaki son durumunu değerlendiren Fiat İş Birimi Direktörü Okan Baş, 2013 yılında dünya genelinde 431 bin adet Fiat markalı ticari aracın 47 bin kadarının Türkiye pazarında alıcı bulduğuna dikkat çekti. Baş, bu yılı pazardaki daralmaya rağmen geçen sene ile aynı rakamlarda kapatmayı öngördüklerini belirterek, “ Hafif ticari araç pazarındaki ilk 8 aylık performansımızda 4 yılın en yüksek pazar payına ulaştık. Ağustos sonu itibariyle 24 bin 521 adet araç araç satışı gerçekleştirerek yüzde 27.4’lük payla pazarın lideri konumundayız. Bu yıl Fiat’ın yaklaşık yüzde 25’lik payla pazarda kendi segmentinde liderliğini pekiştirmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

‘K2’nin caydırıcılığının azalması satışları %20 artırır’ 

Fiat 2016’ya yeni modellerle girecek Fiat İş Birimi Direktörü Okan Baş, sektörün büyük sorunu olan K2 Yetki Belgesi’nin caydırıcılığının azalmasının önümüzdeki dönemde sektöre olumlu yansımasını beklediklerini ifade ederek, ““2 bin 199 lira olan bu belge bedelinin devlet tarafından 879 liraya düşürülmesi satın alımlarda kolaylık sağlıyor. Bu düzenlemenin yansımasının olumlu olduğuna inanıyorum. Düzenlemenin etkisi ile hafif ticari araç pazarında yüzde 20’ye yakın bir artış olmasını bekliyoruz” diye konuştu. 

Fiat 2016'ya yeni modellerle girecek

Fiat Professional EMEA Bölgesi Başkanı Henrik Starup, ise toplantıda yaptığı konuşmasında pazara ilk sunulduğu günden bugüne dek iki kez Avrupa’da “Yılın Ticari Aracı” seçilen Fiat Doblò’nun sınıfının ilk gerçek ticari aracı olduğunu belirtti. Starup, dünya markası haline gelen Doblò’nun dünyadaki en iyi otomotiv fabrikalarından biri olan Tofaş’ın Bursa tesislerinde üretildiğine dikkat çekti. 2009 yılındaki ekonomik kriz sonrası Avrupa pazarının iyileşme sürecine girdiğini hatırlatan Starup, iyileşme trendi ile birlikte, pazarda temkinli bir havanın hâkim olduğunu belirtti. Fiat’ın bu daralan pazarda dünya ticari araç pazarında geçen yıla oranla büyüme kaydettiğine de değinen Starup, 28 Avrupa ülkesinin oluşturduğu, 4 tona kadarki ticari araç pazarında yüzde 12.1 payla 1’inci sırada bulunduklarına vurgu yaptı. Starup, Fiat’ın ticari araçlarda 2016 yılı hedefl erini ise şöyle sıraladı: “Fiat 2016 yılında ticari araç ürün gamının tamamını yenileyerek, binekten pick-up’a kadar geniş bir ürün gamıyla, özellikle gelişmekte olan pazarların tüm ihtiyacını karşılayacak. Önümüzdeki yıl Yeni Doblò, Yeni Fiorino, Yeni Scudo’nun yanı sıra yine aynı yıl hızlı gelişen orta büyüklükteki pick-up sınıfında tamamen yeni bir ürünü pazara sunmayı hedefl iyoruz.”

Bu konularda ilginizi çekebilir