'Yılda 800 bin vizenin önündeki tek engel C-1'

Türkiye’nin Irak’a uyguladığı vize rejimindeki değişiklikler konsoloslukları zor durumda bıraktı. Talebe yetişilememesi nedeniyle Gateway Management ile protokol imzalandı. Şirket, Irak’ta 4 ilde vize başvuru merkezi kurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sercan AKINCI

Türkiye, elektronik vize nedeniyle yaşanan sıkıntıların önüne geçmek için geçen yıl itibariyle Irak’tan gelenlere etiket vize uygulamaya başladı. Bu sefer de konsolosluklar talebe yetişemeyince çözüm olarak Türkiye’de 26 ülkenin vize başvuru işlerini yöneten Gateway Management ile protokol imzalandı. Şirket toplam 4.5 milyon dolarlık yatırımla Irak’ta 4 ilde vize başvuru merkezi açtı. Buna karşın kalkacağı ifade edilen kapıda vizelere devam edilmesi şirketin kapasitesini 8’de 1’e düşürdü.

Gateway Manangement’in Irak’ın Duhok şehrindeki vize başvuru merkezinin resmi açılışı geçtiğimiz günlerde yapıldı. Dışişleri Bakanlığı’nın talimatı ve teşviki ile Gateway Management tarafından Irak’ın Bağdat, Erbil, Süleymaniye ve Duhok şehirlerine 4.5 milyon dolarlık yatırımla kurulan resmi vize başvuru merkezleri hizmet vermeye başladı. 191 kişinin istihdam edildiği vize merkezleri, otoriteler tarafından sağlıksız olarak nitelendirilen ‘C-1 Vize Sistemi’nin kaldırılabilmesi için gerekli altyapıyı sunuyor. Açılışta konuşan Gateway Management Yönetim Kurulu Başkanı Halis Ali Çakmak, 10 yılı aşkın süredir VFS Global ortaklığıyla Türkiye’de 26 ülkenin vize başvuruları için hizmet verdiklerini belirterek, Irak’ta da olmaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi. Çakmak, “Burada, Avrupa’ya verdiğimiz vize hizmetlerinin daha üstünde servis vermeye başladık. 2016 yılında bizi bu konuda görevlendiren Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’na şükranlarımı iletiyorum. Ayrıca, desteklerinden dolayı değerli başkonsolosumuza, Iraklı yetkililere ve neye ihtiyacımız olursa arkamızda olacaklarını belirten yerel otoriteye teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Irak’ta dünya standartlarının üzerinde vize kabul merkezleri kurduklarını belirten Çakmak sözlerine şöyle devam etti: “Erbil’de başlatmış olduğumuz vize başvuru merkezi çalışmalarını Süleymaniye, Bağdat ve Duhok’a taşıdık. Toplam 4 bin 700 metrekarelik kapalı alan yarattık. Irak halkı için günde 4 bin vize verebilme kapasitemiz var. Yılda 800 bin etiket vize verebilecek durumdayız. Bu merkez Türkiye’ye en yakın nokta olan Duhok için çok önemli. Bizleri bu bölgelerde teşvik eden en büyük unsur da Sayın Cumhurbaşkanımızın her zaman söylediği, ‘En zor coğrafyalarda bile biz Türk milleti olarak, ecdadımıza yakışır bir gururla her şeyi başarmak zorundayız ve başaracağız’ sözleri olmuştur. Sayın Cumhurbaşkanımız bu bölgeye ve halkına büyük önem gösteriyor. Dolayısıyla vize merkezlerinin açılmasının ilişkilerde çok büyük rolü olacağı ortada.”

Son onay konsolosluktan

Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam da Irak’tan gelen yoğun vize taleplerine yetişmekte zorlandıklarını, dört vize kabul merkezinin hizmete girmesiyle Irak vatandaşlarına çok daha modern ve sağlıklı hizmet verilebildiğini söyledi. Vizelere son onayın kendileri tarafından verildiğini belirten Başkonsolos İnam, “Türkiye’nin güvenliği ve Iraklılar’ın sağlıklı hizmet alabilmesi için bu merkezler büyük önem arz ediyor” dedi.

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Duhok Valisi Farhad Atrushi ise Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan Duhok’ta da konsolosluk açmasını beklediklerini kaydetti. Vali Atrushi, “Açılan vize merkezi Duhok halkı tarafından sevinçle karşılandı. Halkımız bu resmi vize başvuru merkezine itibar etsin” dedi.

‘C-1’in kaldırılması sınır güvenliği için çok önemli’

Gateway Management Yönetim Kurulu Başkanı Halis Ali Çakmak, etiket vize uygulamasının önemine dikkat çekti. Çakmak, “Etiket vize uygulaması hem Türk hem de Iraklı yetkililer tarafından en güvenli uygulama olarak kabul görüyor. C-1 vizelerinin kaldırılacak olması, Türkiye’nin sınır güvenliği, belge güvenliği ve ulusal güvenliği için çok önemli. Çünkü, geçici bir sistem olarak öngörülen C-1 vizeleri hiçbir batılı devlet tarafından kullanılmıyor” dedi.

Dışişleri Bakanlığı tarafından geçici olarak başlatılan uygulamanın durdurulmasını beklediklerini aktaran Çakmak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mevcut C-1 sistemi suistimale açık. Bu sitemdeki güvenlik risklerinin ne kadar büyük olduğu ortada. Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden geçen göç harekatı azalmış olsa da durmayacak. En önemli sorun da Türkiye’nin güvenliği. Yüksek kontrollü vizeler, Türkiye’ye olan güveni arttırır, turisti ve yatırımcıyı teşvik eder. Vize kabul merkezlerimizde, her zaman en doğru, en hızlı ve en güvenli çözümü sunuyoruz. C-1’in kaldırılabilmesi için gerekli alt yapı kuruldu.”

Vize başvuru merkezlerinin büyük memnuniyetle karşılandığını ve bölge halkının buralara itibar etmeye başladığını belirten Çakmak, “Etiket vize servisleri en sağlıklı yöntem olarak kabul görmeye başladı. C-1 vizelerinin bir an evvel durdurulması Türkiye güvenliği için çok önemli. Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın bu merkezlerden sonra, sonlandırılmasını ön gördüğü, ulusal güvenliğimize de risk oluşturan C-1 vize türünün kaldırılmasını beklemekteyiz” dedi.