Yörüksüt’ten ‘süt ürünlerinin kalp krizi ve felç riskini artırdığı’ iddialarına tepki

Yörüksüt Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Öz, uluslararası araştırmanın sonuçlarını paylaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MELTEM AHATOĞLU

MERSİN - Süt ürünlerinin kalp krizi ve felç riskini artırdığına dönük iddialara tepki gösteren Yörüksüt Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Öz, “Uluslararası uzmanların araştırmasına göre, tam yağlı süt ürünleri bile, bu riskleri artırmıyor. Bu iddiaları dile getirenler, bilimsel gerçekliği görmezden geliyor” dedi.

Türkiye’nin yanı sıra Irak’ta da yatırımları bulunan, İngiltere ve Romanya’da yatırım fırsatlarını araştıran Mersin merkezli Yörüksüt’ün Yönetim Kurulu Başkanı Öz, süt ürünleriyle ilgili İngiltere’nin en saygın gazetelerinden The Guardian’da yayınlanan araştırmanın devrim yaratabilecek bir çalışma olduğunu söyledi. Öz, “Bu araştırma, süt ürünlerinin sağlığa zararlı olabileceğine dair yaygın inancı ciddi bir biçimde sarsıyor. Peynir, süt ve yoğurdun tam yağlı olanları bile kalp krizi ve felç riskini artırmıyor. Bu yanlış inanca dayalı korku artık miadını doldurmuştur ve bitmelidir. Halkımız bundan zarar görmektedir” dedi. Öz, süt ürünleriyle ilgili iddiaları ortaya atanların bilimsel gerçekliği görmezden gelmemesi gerektiğini savundu.

‘Hiçbir bağlantı bulunamadı’

Araştırmanın, İngiliz, Danimarkalı ve Hollandalı araştırmacıların işbirliğiyle, daha önce yapılmış 29 çalışmanın meta-analizi olarak yapıldığını ifade eden Öz, “Bu meta-analizin ortaya koyduğuna göre, yüksek veya düşük yağlı süt ve süt ürünleri tüketimi ile tüm sebeplere ve kalp-damar hastalığına bağlı ölüm oranlarını da içeren sağlık sorunları arasında hiçbir bağlantı bulunmamıştır. Aslında, fermente süt ürünlerinin kalp krizi ve felç riskini bir miktar azaltabileceği de ortaya çıkmıştır” diye konuştu. Bu araştırmanın Türkiye’de medya organları tarafından yayınlanmadığını ve hak ettiği yeri bulamadığını ifade eden Öz, “Umarım bu önemli araştırmalar yeterli yaygınlıkta paylaşılır ve halkımız sağlıklı beslenmeyle ilgili yanlış ve zararlı inanç ve alışkanlıklardan kurtulur” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir