Ytong’dan 3 yeni tesis

Tüm gelişmelere inat Türkiye’deki yatırımını artırmaya karar veren Ytong, üretimini yüzde 50 artıracak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kerim ÜLKER

VENEDİK - Küresel piyasalarda yaşanan durgunluk, 15 Temmuz süreci ve uluslararası kredi derecelendirme kurumlarının Türkiye’ye yönelik notlarındaki negatif görünüm ve düşüş, birçok dünya devinin gelecek planını da etkiledi. Bazıları Türkiye’den çıkma kararı alırken, bazıları da tam tersine yatırımlarını artırma kararı aldı. Bunlar arasında en dikkat çeken şirket ise Almanya merkezli inşaat malzemeleri üreticisi Ytong. Türkiye’de 53 yıllık bir geçmişi olan Ytong, 6 olan fabrika sayısını artırmak için düğmeye bastı. Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, “3 tesisi önümüzdeki yıl üretime açmak için çalışma başlattık” dedi. Ytong’un halen Türkiye’deki üretimi 2.5 milyon metreküp. Bu rakam yeni tesislerin devreye girmesiyle yüzde 50 artacak. Hinginar, kurulacak her tesisin kapasitesinin ortalama yıllık 400 bin metreküp olacağını, toplam kapasitenin de 3 milyon metreküpe yaklaşacağını dile getirdi.

Türkiye, Ytong dünyasının lideri oldu

Ytong’un dünya genelinde 23 ülkede 52 fabrikası bulunuyor. En büyük üreticiler 2015 sonu itibarıyla Almanya ve ikinci sıradaki Polonya. Ancak bu sıralama, Türkiye’deki tesislerdeki vardiyaların 3’e çıkmasıyla değişmiş ve tabir- i caiz ise boynuz, kulağı geride bırakmış. Fethi Hinginar, “Türkiye, merkez ülke Almanya’yı ve Polonya’yı geride bıraktı ve dünyadaki en büyük üretici konumuna geldi” diye konuştu. İnşaat sektöründeki büyüme ve kentsel dönüşümün bu büyümeye destek olduğunu dile getiren Fethi Hinginar’ın verdiği bilgilere göre Ytong Türkiye’de geçen yılı 220 milyon liralık ciro ile kapattı. Bu yıl hedef bu rakamı 260 milyon liraya ulaştırmak. Hinginar, “Hedefimizin yüzde 3-4’ün üzerinde bir büyüme olacak” ifadelerini kullandı.

Pendik’teki Ar-Ge merkezi Almanya’yı destekliyor

Ar-Ge konusunda Türkiye’nin merkez ülke Almanya ile yarıştığını ifade eden Fethi Hinginar, “Bizim ana tesisimiz Pendik’teki laboratuvarlarımızda teknoloji üst konumda. Almanya ile benzer donanımlara sahip. Hatta bazı konularda Almanya’daki Ar-Ge merkezlerine destek bile oluyoruz” dedi. Ytong’un halen 650 çalışanı olduğunu kaydeden Fethi Hinginar, yeni tesislerle istihdama 250 kişi daha ekleneceğini açıkladı.

Mimarların önceliği mülteciler ve göç

Türk Ytong'un düzenlediği “Yersizlik İçin Bir Yer” konulu 2016 Ytong Mimari Fikir Yarışması’nda 116 proje arasında yapılan değerlendirmede, 5 proje ödüle değer bulundu. Dünyada her zamankinden çok daha yoğun yaşanan mültecilik, göç, mekan ve yersizlik sorununa dikkat çeken yarışmada kazanan proje sahibi ekipler, jüri üyeleri ile birlikte üç gün boyunca tecrübe edip değerlendirebilecekleri Venedik Bienali gezisiyle ödüllendirildi.

Türkiye, Ytong’la 53 yılda 10 milyar $ tasarruf sağladı

Türkiye’nin enerjide her yıl 60 milyar dolarlık ithalat yaptığını hatırlatan Hinginar, “Eğer binaların tamamında ısı yalıtım kullanılırsa bu rakam yarı yarıya düşerdi” dedi. Aynı zamanda İMSAD Başkanı da olan Fethi Hinginar, “Dernek olarak Başbakanlığa verilmek üzere bir taslak hazırlıyoruz. Isı yalıtımlı bina yapacak müteahhit desteklenmeli. Emlak vergisi azaltılabilir. KDV düşürülebilir. Yeni projeler üretenlerin kayıpları farklı çalışmalarla telafi edilebilir. Bu desteklerler Türkiye’nin enerji ithalatını, cari açığını da düşürecektir” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir